Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Προκλήσεις των δανειστών: Θέλουν "αίμα" στις συντάξεις

Προκλητικές απαιτήσεις των τοκογλύφων, που θέλουν αίμα σε όλες τις συντάξεις, με συνέπεια να βρίσκονται σε διακεκαυμένη ζώνη οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για το Aσφαλιστικό. Με το υπουργείο Εργασίας να  ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να δεχτεί «ψαλίδι» στις χαμηλές συντάξεις.

Το σκληρό μπρα ντε φερ είναι σε πλήρη εξέλιξη, με την ελληνική πλευρά να εμμένει στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών -έστω και πρόσκαιρα- για να... βγει ο λογαριασμός, χωρίς μειώσεις ή με περιορισμένες απώλειες στις υψηλές συντάξεις.
Από την άλλη πλευρά όμως το ΔΝΤ έχει στυλώσει τα πόδια και εκφράζει ισχυρές ενστάσεις στα σενάρια της αύξησης εισφορών.
Δεδομένες πρέπει να θεωρούνται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, ακόμη και αν οι εισφορές για την επικούρηση αυξηθούν. Το κουαρτέτο δείχνει τα... νύχια του και, σύμφωνα με πληροφορίες, από το στόχαστρό του δεν γλιτώνουν ούτε οι συντάξεις με τα κατώτατα όρια, οι οποίες ενσωματώνουν σημαντικό τμήμα προνοιακής παροχής που δεν αντιστοιχεί σε πληρωμένες εισφορές. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, έχει απορρίψει οποιοδήποτε ενδεχόμενο να πληγούν οι χαμηλές συντάξεις.
Οπως αναφέρουν πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, οι δανειστές δεν διαφωνούν με το εγχείρημα του επανυπολογισμού των καταβαλλόμενων συντάξεων, αλλά θέλουν να δουν αριθμούς και συγκεκριμένα ποσοτικά στοιχεία, ενώ παραμένουν προσηλωμένοι στο συμφωνημένο «ψαλίδι» της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ για το 2016.
Παροχές - εισφορές
«Θέλουν να δουν αίμα», λένε στελέχη του υπουργείου Εργασίας, ενώ εμμένουν στην αναλογικότητα εισφορών - παροχών. Ορισμένες πληροφορίες θέλουν τους σκληρούς του κουαρτέτου να βάζουν στο στόχαστρο ακόμη και τις κατώτατες συντάξεις, με τη λογική πως ο θεσμός των κατώτατων ορίων ενσωματώνει σημαντικό τμήμα προνοιακής παροχής, αναντίστοιχο προς τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.
Οι κατώτατες συντάξεις ήταν, άλλωστε, πάντα στο μάτι των δανειστών, που ζητούσαν επίμονα να διαχωριστεί το ανταποδοτικό τμήμα από το προνοιακό, και αυτό να καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια. Δεν είναι τυχαίο πως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν να καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια η «εθνική σύνταξη» των 384 ευρώ, που θέλει να εισαγάγει στη νέα αρχιτεκτονική του Ασφαλιστικού η κυβέρνηση.
Από την άλλη πλευρά της διελκυ- στίνδας το υπουργείο Εργασίας εμμένει πως η «εθνική σύνταξη» θα καταβάλλεται σε όλους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ύστερα από 15ετία ασφάλισης και πιθανότατα στα 67.
Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, σήμερα σύνταξη με τα κατώτατα όρια παίρνουν πάνω από 600.000 συνταξιούχοι όλων των Ταμείων. Πρόκειται για ασφαλισμένους που έφυγαν με λιγότερα από 20 χρόνια ασφάλισης και με χαμηλές αποδοχές, όπως για παράδειγμα μητέρες ανηλίκων. Η κατώτατη σύνταξη διαμορφώνεται στα 486 ευρώ για τους μισθωτούς (ΙΚΑ), στα 406 ευρώ για το πρώην ΤΕΒΕ, στα 470 για το πρώην Ταμείο Εμπόρων κ.λπ.
Επίσης όποιος φεύγει με περισσότερα από 15 χρόνια παίρνει και προσαύξηση των κατώτατων ορίων. Το προνοιακό τμήμα της κατώτατης σύνταξης κυμαίνεται ανάλογα με τις αποδοχές του ασφαλισμένου, ενώ κατά μέσο όρο εκτιμάται στα 200 ευρώ (μπορεί να ανέρχεται από 30 μέχρι και 250 ευρώ).
Η μάχη
Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να πλήξει τις χαμηλές και κατώτατες συντάξεις και πως στοχεύει στις υψηλές αποδοχές και στην αύξηση εισφορών για να βγει ο λογαριασμός. Οι δανειστές, από την άλλη πλευρά, πιέζουν για στενότερη σύνδεση εισφορών - παροχών.
Στο στόχαστρο μένουν και 200.000 συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, οι οποίοι εισπράττουν 220 ευρώ ως έξτρα παροχή εκτός από τη σύνταξη που παίρνουν βάσει των εισφορών που έχουν πληρώσει. Ολα θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά αναπλήρωσης που θα ενσωματώνει ο αλγόριθμος επανυπολογισμού των συντάξεων. Πληροφορίες θέλουν τους δανειστές να χαρακτηρίζουν γενναιόδωρα τα ποσοστά αναπλήρωσης που παρουσίασε η ελληνική πλευρά και λέγεται πως κυμαίνονται κοντά σε κλίμακες 58% - 78% αντιστρόφως ανάλογα με το ύψος του συντάξιμου μισθού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.