Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Τιμή στη μνήμη του Θωμά Βασιλειάδη

Τη μνήμη του Θωμά Βασιλειάδη, του πρόωρα χαμένου αγωνιστή της αντιδικτατορικής αντίστασης και πολιτικού κρατούμενου της χούντας, από τους πρωτεργάτες της εξέγερσης στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, το Νοέμβρη του 1973, θα τιμήσουν και φέτος οι συναγωνιστές, οι σύντροφοι και φίλοι του, σήμερα Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο ισόγειο του κτιρίου της Πολυτεχνικής σχολής, μπροστά στην πλάκα που έχει εντοιχιστεί προς τιμήν του.
Ο Θωμάς Βασιλειάδης, που έφυγε πολύ πρόωρα, στις 18-3-1985, υπήρξε ο οργανωτής του αντιστασιακού φοιτητικού κινήματος κατά την διάρκεια της δικτατορίας στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης Με το απαράμιλλο θάρρος του και την αυταπάρνηση του πρωτοστάτησε και άνοιξε τον δρόμο του αντιδικτατορικού αγώνα σε ολόκληρο το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
Επρόκειτο για μια χαρισματική προσωπικότητα, ένα εκπληκτικό μυαλό που είχε μόνο φίλους και κανένα εχθρό Είχε ακόμη προκαλέσει και τον θαυμασμό των βασανιστών του για την αδιαφορία που έδειχνε για την ζωή του όταν τον βασάνιζαν για να προδώσει τα ιδανικά του. Οι δε βασανιστές του, τον αποκαλούσαν ινστρούχτορα του Πολυτεχνείου. 
Μέλος της αντιδικτατορικής οργάνωσης "Ρήγας Φεραίος", καταδικάστηκε και φυλακίστηκε. Υπήρξε το νεαρότερο μέλος της κεντρικής επιτροπής του τότε ΚΚΕ εσωτερικού σε ηλικία 25 χρονών, εκλεγμένος σε συνθήκες παρανομίας, όντας φοιτητής
Επιτυχημένος πολιτικός μηχανικός, στη σύντομη επαγγελματική του καριέρα και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Θεσσαλονίκης σαρώνοντας στα εκλογικά τμήματα της Τούμπας. Μια σπάνια προσωπικότητα, ένας αλτρουιστής με μια απίθανη οξυδέρκεια σύνθεσης των πολιτικών γεγονότων. Υπότροφος στο Αμερικανικό κολέγιο Θεσσαλονίκης και υπότροφος κατά τις εισαγωγικές στο Πολυτεχνείο.
Όσοι σπούδασαν στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης γνωρίζουν ότι, μπαίνοντας στην είσοδο δεξιά, υπάρχει μια πλάκα αφιερωμένη στον Θωμά Βασιλειάδη, αγωνιστή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.