Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Σύλλογος Γονέων Γυμνασίου Επανομής: "Να απομακρυνθούν όλες οι κεραίες από σχολικά κτήρια και κατοικημένες περιοχές"

"Σαν γονείς ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να απομακρυνθούν ΟΛΕΣ οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται κοντά σε σχολικά κτήρια και κατοικημένες περιοχές και να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα τα χαμηλά όρια ακτινοβολίας άλλων χωρών και πόλεων", τονίζει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Επανομής, μετά από μετρήσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που διενήργησε. Και όπως υπογραμμίζει με έμφαση: "Με την υγεία των παιδιών μας δεν παίζουμε".

Ως γνωστόν, στην περιοχή του Γυμνασίου Επανομής, λειτουργούν σε μικρή απόσταση από αυτό, δύο κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
Στους πίνακες που παραθέτει ο Σύλλογος, μπορεί κανείς να διαβάσει πληροφορίες για τις μετρήσεις που έγιναν στην Επανομή και πληροφορίες για τα όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που βάζουν οργανισμοί, δήμοι και κράτη.
Όπως τονίζει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του:
"Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Επανομής, αποφάσισε να πάρει θέση σε ένα καίριο θέμα που εδώ και χρόνια απασχολεί την κοινή γνώμη της Επανομής, το θέμα της ακτινοβολίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Ένα θέμα που άμεσα επηρεάζει το Γυμνάσιο Επανομής και τα παιδιά μας που φοιτούν στο εν λόγο σχολείο. Ως γνωστόν, στην περιοχή του Γυμνασίου Επανομής, λειτουργούν σε μικρή απόσταση από αυτό, ΔΥΟ κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Μια κεραία βρίσκεται επάνω στις εγκαταστάσεις, σιλό, του κ. Καζάκη και άλλη μια κεραία βρίσκεται μέσα στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Αναγέννησης Επανομής.
Στην Επανομή λειτουργούν και άλλες τρεις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, η μια σε ιδιωτικό οίκημα πλησίον της δημοτικής αγοράς αλλά και του παιδικού σταθμού Επανομής, η άλλη στο κτήριο του ΟΤΕ και μια «χαμηλής όχλησης» στην πλατεία, στο πρώην δημαρχείο.
Ο Σύλλογος, με απόφαση του ΔΣ, ενοικίασε μηχάνημα μέτρησης της ακτινοβολίας από πιστοποιημένη εταιρεία στην Αθήνα και προχώρησε σε μετρήσεις την Τετάρτη 14 και Πέμπτη 15 Οκτωβρίου του 2015.
Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, παραθέτουμε πρώτα πληροφορίες για τα προτεινόμενα επιτρεπτά όρια ακτινοβολιών διαφόρων οργανισμών, πόλεων και κρατών. 
Όλες οι τιμές που παραθέτουμε είναι σε μW/m2 (μικροWatt ανα τετραγωνικό μέτρο).
Ανώτατα όρια
Ανώτατα Επιτρεπτά όρια ανα οργανισμό – πόλη – κράτος
Seletum Scientific Panel 2009                                    170 μW/m2
European Parliament STOA                                        100 μW/m2
Bioinitiative Working Group 2012                               3-6  μW/m2
Saltzburg Public Health Department                              1  μW/m2
Δήμος Salzburg                                                        106 μW/m2
Αυστρία                                                                 1000 μW/m2
Ρωσία                                                                    2653 μW/m2
Παρίσι                                                                    9576 μW/m2
Βουλγαρία                                                            10610 μW/m2
Ελβετία                                                                42440 μW/m2
Ελλάδα  (ανάλογα με την συχνότητα)  από 3100000-7000000 μW/m2 !!!!

Ακραία ακτινοβολία
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2012, οποιαδήποτε ακτινοβολία μεγαλύτερη των 1000 μW/m2, θεωρείτε «ακραία» ακτινοβολία
Η Κυπριακή Δημοκρατία απαγορεύει την χρήση κινητών τηλεφώνων σε παιδια Δημοτικού.
Η Γαλλική Δημοκρατία από το 2012 απαγορεύει την χρήση κινητών τηλεφώνων σε παιδιά του Γυμνασίου σε δημόσιους χώρους.
Η Αγγλική κυβέρνηση από το 2012 συνιστά την αποφυγή της χρήσης των κινητών τηλεφώνων από παιδιά κάτω των 16 ετών.
Κοινοτική οδηγία του 2013 αναφέρει ότι συνιστάτε η ακτινοβολία σε εσωτερικούς χώρους, ύπνου, εργασίας και στα σχολεία ναι κυμαίνεται από 1-100 μW/m2. 
 Στην Ελλάδα το νομοθετικό πλαίσιο όχι μόνο ορίζει υψηλές τιμές στα όρια της ακτινοβολίας αλλά επιτρέπει την λειτουργία παράνομων κεραιών και δίνει την δυνατότητα στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να τις νομιμοποιήσουν εκ των υστέρων.
Παρακάτω σας παραθέτουμε τις μετρήσεις που έγιναν στην Επανομή και το Μεσημέρι.
Από ότι βλέπουμε στις μετρήσεις για το Γυμνάσιο Επανομής ( και για το Λύκειο Επανομής), η ακτινοβολία εντός του κτηρίου βρίσκεται στα ανώτερα ανεκτά όρια σύμφωνα με τις τιμές των περισσοτέρων οργανισμών. Είναι όμως αξιοπρόσεκτο, ότι οι αίθουσες και τα γραφεία που δεν έχουν μέτωπο προς την κεραία, παρουσιάζουν πολύ χαμηλότερες τιμές ακτινοβολίας. (περίπου -80%).
Επίσης είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος κατασκευής των σχολείων, αφού το σκυρόδερμα επίσης «προστατεύει» τα παιδιά μέσα στο σχολείο, μιας και οι ενδείξεις ακτινοβολίας που μετρήθηκαν στο parking του σχολείου έφταναν τα 1010-1250 μW/m2. 
Άξιο προσοχής είναι επίσης ότι σχολεία τα οποία δεν βρίσκονται κοντά σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας, (Δημοτικό Μεσημερίου, 3ο Δημοτικό Επανομής), τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους είναι απειροελάχιστα, 0,15-0,20 μW/m2, 99,99% κάτω από αυτά του Γυμνασίου. 
Όσον αφορά το wifi, υπάρχει η διαβεβαίωση, ότι ανοίγει ελάχιστες φορές, αφού στο σχολείο δεν είναι καταρχήν απαραίτητη η χρήση του, η λειτουργία του είναι ενσύρματη σε όλες τις αίθουσες, έτσι οι μετρήσεις στους διαφόρους χώρους ήταν μηδαμινές.
Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Διεύθυνση και το διδακτικό προσωπικό τόσο του Γυμνασίου Επανομής, όσο και του Γενικού Λυκείου Επανομής, που μας επέτρεψαν χωρίς δεύτερη σκέψη να πραγματοποιήσουμε τις μετρήσεις. 
Και όλο αυτό σε αντίθεση με την διεύθυνση του ΕΠΑΛ Επανομής, στο οποίο δεν μας επιτράπηκε η είσοδος. Ένα σχολείο το οποίο βρίσκεται μόλις 300 μέτρα από την γιγάντια κεραία της Cosmote στο γήπεδο της Επανομής, όπου στα κάγκελα της περίφραξης, 4-5 μέτρα από τις αίθουσες διδασκαλίας,  την 15/10 πήραμε μετρήσεις στα 1540 μW/m2 και σε ύψος μόλις 2 μέτρα από το έδαφος. (‘Όσο μεγαλύτερο το ύψος, τόσο μεγαλύτερη ακτινοβολία).
Τις μεγαλύτερες ακτινοβολίες όμως στην Επανομή τις καταγράψαμε στην Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, δίπλα στον Παιδικό Σταθμό της Επανομής. Καταγράψαμε ακτινοβολίες από 7880-13000 μW/m2, με την μέτρηση έξω από την αυλή του παιδικού σταθμού να δείχνει ακτινοβολίες από 2500 – 2750 μW/m2.
Εν κατακλείδι, μπορεί τα όρια των ακτινοβολιών να είναι πολύ χαμηλότερα από τα όρια του νόμου και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να διαβεβαιώνουν ότι οι ακτινοβολίες δεν μας κάνουν κακό, αλλά εάν υπάρχει έστω και μια πιθανότητα οι ακτινοβολίες να «σκοτώνουν», όπως μας διαβεβαιώνουν αποτελέσματα πολλών ερευνών από κορυφαίους οργανισμούς, εμείς σαν γονείς δεν θα θέλαμε τα παιδιά να είναι τα πειραματόζωα σε αυτή την έρευνα.
Έχουμε πολλά παραδείγματα όπου για χρόνια μας έλεγαν, ότι ο αμίαντος, το τσιγάρο και άλλα πολλά, δεν «σκοτώνουν» αλλά με τα χρόνια, αποδείχθηκαν τα αντίθετα.
Σαν γονείς ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να απομακρυνθούν ΟΛΕΣ οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας που βρίσκονται κοντά σε σχολικά κτήρια και κατοικημένες περιοχές και να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα τα χαμηλά όρια ακτινοβολίας άλλων χωρών και πόλεων. Να πιεστούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να εγκαταστήσουν πολλές μικρές κεραίες χαμηλής ακτινοβολίας και αυτές μακριά από σχολεία, νοσοκομεία και δημόσια κτήρια.
Με την υγεία των παιδιών μας δεν παίζουμε. 
Με εκτίμηση
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Επανομής  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.