Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Όαση περίθαλψης τα κοινωνικά ιατρεία των Δήμων

Μεταξύ των οποία και τα ιατρεία Θερμαϊκού, Θέρμης και Καλαμαριάς
Ασπίδα για χιλιάδες άπορους και ανασφάλιστους πολίτες, οι οποίοι υπό διαφορετικές συνθήκες θα αντιμετώπιζαν οξύτατα προβλήματα κατά την πρόσβασή τους σε πολύτιμες υπηρεσίες υγείας, δημιουργούν ο ένας μετά τον άλλο -στην εποχή της κρίσης- οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.

Περισσότερες από 8.500 επισκέψεις υπολογίζεται ότι έχει δεχτεί το συμβουλευτικό κέντρο ιατρικής φροντίδας του κεντρικού δήμου, ενώ εκρηκτική είναι η προσέλευση των πολιτών στις δομές που λειτουργούν στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπου φέτος οι ιατρικές εξετάσεις που προσφέρθηκαν αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Στα δημοτικά ιατρεία μάλιστα οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εξετάζονται επί τόπου, ενώ όσοι επιλέγουν τους ιδιώτες που συνεργάζονται εθελοντικά με τις δημοτικές δομές κλείνουν το ραντεβού τους μέσα σε μία-δύο ημέρες, όταν για τον ίδιο γιατρό του ΕΟΠΠΥ χρειάζονται από 25 ημέρες έως και δύο μήνες.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ
Ο δήμος Θεσσαλονίκης, στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών, σχεδιάζει να διευρύνει τις κοινωνικές δομές του στον τομέα της υγείας, προχωρώντας στη λειτουργία αποκεντρωμένων υπηρεσιών παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας σε καθεμία από τις έξι δημοτικές κοινότητες που εντάσσονται στα διοικητικά όριά του.
Την ευθύνη για την οργάνωση των δημοτικών ιατρείων έχει αναλάβει ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις υγείας Χρήστος Παπαστεργίου, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο την έναρξη λειτουργίας των δομών μέσα στο 2016.
Αυτήν την περίοδο ο κ. Παπαστεργίου βρίσκεται σε αναζήτηση χώρου για την οργάνωση δημοτικού ιατρείου στην πρώτη δημοτική κοινότητα, που καλύπτει το κέντρο της πόλης. Για τη δεύτερη δημοτική κοινότητα, στη δυτική πλευρά της πόλης, θα αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του κτιρίου κοινωνικής πολιτικής, επί της οδού Μοναστηρίου 53-55, όπου σήμερα λειτουργεί το συμβουλευτικό κέντρο ιατρικής φροντίδας.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου στην Άνω Πόλη υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθούν χώροι του ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων, που βρίσκεται πλησίον των γραφείων της τρίτης δημοτικής κοινότητας.

ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΛΟΙΜΩΔΩΝ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ
Μέσα στο επόμενο διάστημα ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για δράσεις υγείας σκοπεύει να καταθέσει και επισήμως αίτημα προς την αρμόδια υγειονομική περιφέρεια, ώστε να παραχωρηθούν στο δήμο Θεσσαλονίκης χώροι του Λοιμωδών, που πλέον έχει κλείσει, αλλά και κενές πτέρυγες του Νοσοκομείου Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων. Οι χώροι αυτοί προορίζονται να αξιοποιηθούν για τη λειτουργία δημοτικών ιατρείων, που θα καλύψουν τις ανάγκες των τέταρτης και πέμπτης δημοτικών κοινοτήτων, οι οποίες αντίστοιχα καλύπτουν τις περιοχές της Τούμπας και της Χαριλάου.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου κάθε δημοτικό ιατρείο πρέπει να είναι στελεχωμένο με τουλάχιστον έναν παθολόγο, έναν παιδίατρο, έναν γυναικολόγο και έναν καρδιολόγο.

ΝΕΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ
Στη δημοτική ενότητα της Τριανδρίας ιατρεία προβλέπεται να λειτουργήσουν σε νέο κτίριο που κατασκευάζεται σε οικόπεδο επί της οδού Καραϊσκάκη.
Αυτήν την περίοδο ο δήμος Θεσσαλονίκης δίνει μάχη με το χρόνο, ώστε να επιτύχει την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου μέσα στο Δεκέμβριο, καθώς το έργο χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχει ορατός ο κίνδυνος απώλειας σημαντικών κοινοτικών κονδυλίων σε περίπτωση καθυστερήσεων.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: ΧΕΙΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΕ 400 ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ
Περισσότεροι από 400 πολίτες αξιοποιούν κάθε μήνα τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του δημοτικού ιατρείου και του δημοτικού φαρμακείου της Καλαμαριάς. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ανασφάλιστους, όπως και για μετανάστες. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο αυξάνεται ο αριθμός και των ασφαλισμένων πολιτών που απευθύνονται στο δημοτικό ιατρείο για σειρά εξετάσεων ρουτίνας, όπως είναι ενδεικτικά αυτές για το σάκχαρο ή την αρτηριακή πίεση.
Στο ιατρείο του δήμου Καλαμαριάς παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους 40 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, ώστε να λειτουργούν τα ακόλουθα δεκαέξι ιατρικά τμήματα: 1. Παθολογικό. 2. Πνευμονολογικό. 3. Υπερτασικό-Διαβητολογικό. 4. Καρδιολογικό. 5. Ενδοκρινολογικό. 6. Γυναικολογικό. 7. Χειρουργικό-Αγγειολογικό. 8. Ουρολογικό. 9. Ορθοπεδικό. 10. Νευρολογικό. 11. Ωτορινολαρυγγολογικό. 12. Παιδιατρικό. 13. Οφθαλμολογικό. 14. Οδοντιατρικό. 15. Δερματολογικό. 16. Τμήμα διάγνωσης με υπερήχους.
Εξάλλου το δημοτικό ιατρείο διαθέτει και αποθήκη φαρμάκων, η οποία λειτουργεί χάρη στις προσφορές πολιτών και φαρμακείων της περιοχής. Τα φάρμακα διατίθενται σε ανασφάλιστους και μετανάστες που ζουν στα όρια του δήμου Καλαμαριάς με συνταγή γιατρού.
Παράλληλα μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς στο δήμο Καλαμαριάς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε συνεργασία με τους “Γιατρούς εντός Συνόρων”. Το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε ανασφάλιστους όσο και σε ασφαλισμένους με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν έως δύο ειδικότητες γιατρών.
Οι πολίτες που επιθυμούν να υποβληθούν εντελώς δωρεάν σε εξετάσεις από τους γιατρούς της επιλογής τους πρέπει να απευθύνονται στο δημοτικό ιατρείο, ώστε να παραλαμβάνουν υπογεγραμμένο παραπεμπτικό, το οποίο θα προσκομίζουν στο γιατρό τον οποίο επέλεξαν να επισκεφθούν. Τα ονόματα και οι ειδικότητες των γιατρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου Καλαμαριάς (www.kalamaria.gr).

ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΠΥΛΑΙΑ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΚΑΙ ΛΑΓΚΑΔΑ
Την υγεία των πολιτών απέναντι σε επτά θανατηφόρα νοσήματα επιδιώκουν να θωρακίσουν τα ΚΕΠ Υγείας που λειτουργούν στους δήμους Πυλαίας-Χορτιάτη και Λαγκαδά. Μέσα στη νέα χρονιά σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί ακόμη ένα κέντρο πρόληψης υγείας στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου.
Μέσω των ΚΕΠ Υγείας οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου, να ευαισθητοποιούνται σε θέματα υγείας και να αποκτούν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας της περιοχής τους. Τα νοσήματα για τα οποία προτείνονται προληπτικές εξετάσεις είναι τα εξής: 1. Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. 2. Καρκίνος του παχέος εντέρου. 3. Καρκίνος του μαστού. 4. Καρκίνος του προστάτη. 5. Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. 6. Καρδιαγγειακά νοσήματα. 7. Μελάνωμα.
Το ΚΕΠ Υγείας του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, που αποτελεί και την έδρα του δικτύου στη Βόρεια Ελλάδα, λειτουργεί στην περιοχή του Πανοράματος και συγκεκριμένα επί της οδού Σχολείου 2Α, ενώ το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 2310 331.093. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν περίπου 100 άτομα, ενώ στο πλαίσιο της τηλεϊατρικής πραγματοποιήθηκαν 800 εξετάσεις σε 200 άτομα.
Σχεδόν έναν χρόνο λειτουργίας συμπληρώνει και το ΚΕΠ Υγείας του δήμου Λαγκαδά, το οποίο προς το παρόν λειτουργεί στο γραφείο Πρόνοιας του δήμου (τηλ. 23940 20802). Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη διενέργεια δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Λαγκαδά και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΙΑ 1.000 ΠΟΛΙΤΕΣ
Περισσότεροι από 1.000 πολίτες που είναι δικαιούχοι του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του κοινωνικού ιατρείου που μόλις την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε τις πύλες του στο δήμο Θερμαϊκού.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης γιατροί 21 ειδικοτήτων από την Περαία, τη Μηχανιώνα και την Επανομή προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν στους πολίτες που αντιμετωπίζουν μείζονα οικονομικά προβλήματα.
Οι δικαιούχοι πρέπει να προσέρχονται στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου Θερμαϊκού (Δευκαλίωνος 23, Περαία) με το εκκαθαριστικό και την ταυτότητά τους. Αμέσως μετά την έγκριση του αιτήματός τους για ιατρική εξέταση η υπηρεσία θα κλείνει το ραντεβού και θα χορηγεί παραπεμπτικό, με το οποίο θα γίνονται δεκτοί και θα εξετάζονται δωρεάν από τους συμβεβλημένους γιατρούς.

Περισσότερες από 8.500 επισκέψεις
Στα περίπου δύο χρόνια της λειτουργίας του το συμβουλευτικό κέντρο ιατρικής φροντίδας του δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα, έχει δεχτεί περισσότερες από 8.500 επισκέψεις από πολίτες κάθε ηλικίας.
Εξαιρετικά μεγάλη είναι η επισκεψιμότητα στον πνευμονολόγο, όπως και στον παιδίατρο, δεδομένου ότι εξελίσσεται και πρόγραμμα δωρεάν εμβολιασμών. Μεγάλος αριθμός πολιτών επισκέπτεται το διαιτολογικό τμήμα, ενώ εκατοντάδες άτομα απευθύνονται στο συμβουλευτικό κέντρο για τη χορήγηση πιστοποιητικών υγείας.
Στο συμβουλευτικό κέντρο παρέχονται από εξειδικευμένο προσωπικό:
- Εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου με μέτρηση αρτηριακής πίεσης, ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπέρηχος καρδιάς.
- Μέτρηση σακχάρου, χοληστερίνης και τριγλυκερίδιων, καθώς και συμβουλευτική για υπερλιπιδαιμία.
- Παιδιατρική εκτίμηση, διενέργεια εμβολιασμών σε άπορα και ανασφάλιστα παιδιά, χορήγηση πιστοποιητικών υγείας για εγγραφή στο σχολείο.
- Δερματολογική εξέταση.
- Χειρουργική - ορθοπεδική εκτίμηση από γενικό ιατρό.
- Πνευμονολογική εκτίμηση - Οξυμετρία - Διενέργεια και ερμηνεία σπιρομετρήσεων.
- Διενέργεια και εκτίμηση ανθρωπομετρικών εξετάσεων και χορήγηση εξατομικευμένων διατροφικών συμβουλών.
- Οφθαλμολογική εξέταση σε παιδιά και ενήλικες.
- Γυναικολογική εξέταση, ψηλάφηση μαστού, λήψη test Pap, γυναικολογικός υπέρηχος.
- Υπερηχοτομογραφικός έλεγχος καρωτίδων, θυρεοειδούς, άνω - κάτω κοιλίας και οπισθοπεριτόναιου.

Καταφύγιο στα κοινωνικά κέντρα αλληλεγγύης
Χιλιάδες πολιτών προστρέχουν για ιατροφαρμακευτική βοήθεια στα κοινωνικά ιατρεία αλληλεγγύης, τα οποία στηρίζονται στην εθελοντική συμμετοχή υγειονομικών, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ανασφάλιστους Έλληνες και μετανάστες. Το κοινωνικό ιατρείο αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης λειτουργεί επί της οδού Αισώπου 24, ενώ για ραντεβού στην αντίστοιχη δομή της Θέρμης οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2310 465353.

60.000 ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΝΕΑΠΟΛΗ-ΣΥΚΙΕΣ
Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών η δωρεάν ιατρική κάλυψη αφορά όλους τους ηλικιωμένους-μέλη των εννέα ΚΑΠΗ, τους ωφελούμενους του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, τους ανασφάλιστους, τους άνεργους, τους άπορους και τους μετανάστες. Στο ιατρικό προσωπικό των δύο δημοτικών ιατρείων Συκεών και Νεάπολης εντάχθηκε φέτος και πνευμονολόγος, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των γιατρών σε 25 και των ειδικοτήτων τους σε δώδεκα (παθολόγοι, γενικοί γιατροί, καρδιολόγοι, ουρολόγοι, ορθοπεδικοί, νευρολόγοι, ψυχίατροι, οφθαλμίατρος, γυναικολόγος, παιδίατρος, ενδοκρινολόγος και πνευμονολόγος). Επιπλέον μέσα στο 2016 θα συναφθούν συμβάσεις συνεργασίας με χειρουργό, δερματολόγο και ωτορινολαρυγγολόγο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας Νεάπολης-Συκεών αύξηση κατά 14% παρουσίασαν το 2014 οι εξετάσεις που διενεργήθηκαν στα δημοτικά ιατρεία Συκεών και Νεάπολης, με 47.047 επισκέψεις πολιτών έναντι 41.269 το 2013. Φέτος, παρότι δεν έχει κλείσει η χρονιά, υπολογίζεται ότι οι δωρεάν εξετάσεις θα ξεπεράσουν τις 60.000.
Εκτός των 47.047 επισκέψεων άλλες 5.479 αφορούσαν εξειδικευμένες εξετάσεις, ενώ έγιναν και 487 επισκέψεις κατ’ οίκον. Αν συνυπολογιστούν οι παιδιατρικοί έλεγχοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, σε 190 παιδιά ανασφάλιστων και απόρων, καθώς και η έκδοση 120 πιστοποιητικών υγείας σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου για συμμετοχή σε αθλητικά τμήματα, ο αριθμός των ιατρικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν από τα δημοτικά ιατρεία το 2014 ανέρχεται σε 53.323!
Στη διάρκεια του προηγούμενους έτους τα δημοτικά ιατρεία εξοπλίστηκαν με νέα σύγχρονα μηχανήματα, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού κέντρου Αριστείδη Γαλανό “στα άμεσα σχέδιά μας είναι η προμήθεια ενός πελματογράφου, καθώς και η δημιουργία οφθαλμολογικού τμήματος, σε συνδυασμό με το καρδιολογικό και το γυναικολογικό, στον 1ο όροφο του δημοτικού ιατρείου-Β’ ΚΑΠΗ Νεάπολης”.

ΚΟΡΔΕΛΙΟ-ΕΥΟΣΜΟΣ: ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΡΩΝ
Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η προσέλευση των πολιτών στους γιατρούς του δικτύου που έχει στήσει από το Σεπτέμβριο του 2014 ο δήμος Ευόσμου-Κορδελιού. Στο δίκτυο συμμετέχουν εθελοντικά 60 ιδιώτες γιατροί όλων των ειδικοτήτων, που παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε όσους πολίτες αντιμετωπίζουν οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Το δίκτυο στήθηκε με πρωτοβουλία του δημοτικού κοινωνικού φαρμακείου, σε μία προσπάθεια να εξυπηρετήσει τους πολίτες που δεν μπορούν να επισκεφθούν το ιατρείο πρωινές και μεσημεριανές ώρες. Η επίσκεψη στους ιδιώτες γιατρούς γίνεται μέσω εδικής κάρτας, που δίδεται από το κοινωνικό ιατρείο.
Κάθε μήνα κλείνονται περίπου 200-250 ραντεβού στους γιατρούς μέσω της κάρτας που εκδίδεται από την κοινωνική υπηρεσία προαγωγής της υγείας. Αυτός ο αριθμός μεταφράζεται σε 2.000 με 2.500 άτομα, καθώς η κάρτα είναι οικογενειακή. Από το Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι και σήμερα έχουν γίνει περισσότερες από 2.000 εξετάσεις. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας Βασίλη Ταλατά η ζήτηση είναι μεγάλη και καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε το δίκτυο γιατρών να διευρυνθεί.
“Η δυνατότητα που έχουν οι πολίτες να υποβάλλονται στις αναγκαίες εξετάσεις στα ιατρεία των γιατρών τούς διευκόλυνε πολύ, καθώς πολλοί είναι αυτοί που δεν προλαβαίνουν να προσέρχονται στο δημοτικό ιατρείο το πρωί και το μεσημέρι”, τόνισε ο κ. Ταλατάς.
Εκτός από το μεγάλο δίκτυο γιατρών ο δήμος Ευόσμου-Κορδελιού διαθέτει και μεγάλο κοινωνικό φαρμακείο, που εδρεύει σε δημοτικό κτίριο, απ’ όπου λαμβάνουν δωρεάν φάρμακα εκατοντάδες πολίτες, που αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και ένα κουτί παυσίπονα. Η κοινωνική υπηρεσία συνεργάζεται με περίπου 60 φαρμακεία στις δύο δημοτικές ενότητες, τα οποία διαθέτουν περισσότερα από 300 κουτιά με φάρμακα για όλες τις παθήσεις. Η συλλογή τους γίνεται δύο φορές το μήνα από δημοτικούς υπαλλήλους, ενώ εκτός από φάρμακα δέχονται και νοσοκομειακό εξοπλισμό, γάζες, ορούς κ.ά., τα οποία διαθέτουν στα κατά τόπους νοσοκομεία της πόλης.


ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ: ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ  ΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 9.000 ΠΟΛΙΤΕΣ
Ο εξοπλισμός του δημοτικού πολυιατρείου ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια του 2013 με σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα (καρδιολογικός υπέρηχος, γυναικολογικός-μαιευτικός υπέρηχος, υπέρηχος άνω-κάτω κοιλίας, μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας, βιοχημικός αναλυτής αίματος), καθώς και αυτόματους απινιδωτές. Το 2014 υπηρεσίες προσέφεραν δώδεκα γιατροί, ενώ λειτούργησαν ιατρεία πέντε ειδικοτήτων και εξυπηρετήθηκαν συνολικά 8.177 πολίτες. Μεγάλη είναι η προσέλευση των πολιτών και φέτος, ενώ εκτιμάται ότι το ιατρείο έως το τέλος του χρόνου θα έχουν επισκεφθεί περίπου 9.000 άνθρωποι.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της υπηρεσίας κοινωνικής πολιτικής στο μικροβιολογικό εργαστήριο προσήλθαν πέρυσι 6.006 άτομα για αιμοληψία και πραγματοποιήθηκαν συνολικά 34.266 βιοχημικές εξετάσεις αίματος, ενώ 406 αιμοληψίες έγιναν κατ’ οίκον. Χορηγήθηκαν εκατοντάδες κουτιά φαρμάκων για όλες τις παθήσεις σε ανασφάλιστους και στους “Γιατρούς του Κόσμου”. Η τράπεζα φαρμάκων ενισχύθηκε από δωρεές των φαρμακοποιών και των κατοίκων του δήμου. Στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας νοσηλευτικής φροντίδας πραγματοποιήθηκαν: μέτρηση αρτηριακής πίεσης σε 648 άτομα, περιποίηση τραύματος σε 24, ενεσοθεραπείες σε 54 και αντιγριπικός εμβολιασμός σε 52 άτομα. Συνολικά κατά τα έτη 2013-2014 προσήλθαν στο δημοτικό πολυιατρείο για ιατροφαρμακευτική κάλυψη και εξετάσεις αίματος 19.840 άτομα.
Αντίστοιχα στο δημοτικό πολυιατρείο Δενδροποτάμου κατά την περίοδο 2013-2014 υπηρεσίες προσέφεραν τρεις γιατροί, εκ των οποίων οι δύο εθελοντικά, ενώ εξυπηρετήθηκαν συνολικά 5.394 ασθενείς.

ΡΕΚΟΡ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΧΝΗ
Ρεκόρ προσέλευσης σημειώνεται και στο δημοτικό ιατρείο Παύλου Μελά, που εδρεύει στην Πολίχνη και το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα στη δυτική Θεσσαλονίκη. Καθημερινά τους 32 γιατρούς από τους οποίους στελεχώνεται επισκέπτονται περισσότεροι από 100 πολίτες, ενώ οι κάρτες υγείας που εκδόθηκαν φέτος φτάνουν τις 1.096, όταν πέρυσι ήταν μόλις 646. Οι εξετάσεις που διενεργήθηκαν μέσα στη χρονιά ξεπερνούν τις 2.000, ενώ η μεγαλύτερη ζήτηση καταγράφεται στον παιδίατρο (714 περιστατικά), στον παθολόγο (162), στον ορθοπεδικό (156), στο γυναικολόγο (142) αλλά και στον ψυχίατρο, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει δεχτεί 113 ασθενείς. Οι γιατροί, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή, προχώρησαν και σε δωρεάν εμβολιασμούς παιδιών, οι γονείς των οποίων είναι ανασφάλιστοι. Το δημοτικό κοινωνικό ιατρείο, που λειτουργεί από το 2011, ενισχύθηκε πρόσφατα με ένα νέο, υπερσύγχρονο, ψηφιακής τεχνολογίας υπερηχοτομογράφο, για να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες διάγνωσης και πρόληψης στους πολίτες. “Στόχος του κοινωνικού ιατρείου είναι να στηρίξει ανθρώπους που δεν έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη και αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και το νοσοκομείο για τις εξετάσεις τους”, τόνισε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Παντελής Νιγδέλης και πρόσθεσε ότι οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν και δωρεάν φάρμακα.

Πού θα βρείτε τα κοινωνικά ιατρεία
-Συμβουλευτικό κέντρο ιατρικής φροντίδας δήμου Θεσσαλονίκης, Μοναστηρίου 53-55, 2310 509.053, 2310 509.020.
-Δημοτικό ιατρείο Καλαμαριάς, Αμισού και Παπανικόλα 18, 2313 314.500.
-Κοινωνικό Φαρμακείο-Ιατρείο Κορδελιού-Ευόσμου, Μαβίλη και Πυθαγόρα, 2310 558.505.
-Κοινωνικό Ιατρείο Παύλου Μελά, Αγίας Μαρίνης 4 (Πολίχνη), 2310 609.380.
-Δημοτικό Ιατρείο Συκεών, Καυκάσου 64, 2310 620734.
-Δημοτικό Ιατρείο Νεάπολης, Δ. Κομνηνού 3, 2310 510440.
-Δημοτικό Πολυιατρείο Αμπελοκήπων, Ελευθερίας και 28ης Οκτωβρίου, 2310 721.721.
-Δημοτικό Πολυιατρείο Αγ. Νεκταρίου, Οδυσσέα Ανδρούτσου 2, 2310 760.026.


Πηγή: Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής», σε ρεπορτάζ των  δημοσιογράφων Βαρβάρας Ζούκα και Φανής Σοβιτσλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.