Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

Η Επιτροπή Διαβούλευσης Θερμαϊκού για το ΤΣΔΑ

Συνεδριάζει και πάλι μετά από καιρό η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Θερμαϊκού, την προσεχή  Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015, ώρα 17:00 μ.μ., στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, για να συζητήσει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ) Δήμου Θερμαϊκού που καταρτίστηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Την εισήγηση του θέματος, θα κάνει η αντιδήμαρχός Τεχνικών  Υπηρεσιών κ. Πάττη Πασχαλίδου, η οποία θα παρουσιάσει και ένα δεύτερο θέμα για την διευθέτηση ρεμάτων για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Θερμαϊκού.
Η εκπόνηση ενός Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων , είναι κάτι σημαντικό για το Δήμο και τις υπηρεσίες του, καθώς σ’ αυτό καταγράφονται και αναλύονται στοιχεία που  αφορούν την ανάλυση της πραγματικής υφιστάμενης κατάστασης, την αξιολόγηση των στόχων και ανάπτυξη των δράσεων του ΤΣΔΑ. Ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να φέρει μείωση δημοτικών τελών, γιατί βασίζεται στις αρχές της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης και τελικά, της μείωσης του συνολικού όγκου σκουπιδιών.
Σημειώνουμε ότι με έγγραφο του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, που είχε αποσταλεί στους Δημάρχους της περιοχής, στις 23-9-2015, επισήμαινε την υλοποίηση της σύμβασης «Αναθεώρηση Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Κεντρικής Μακεδονίας και τη σύνταξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
Στο έγγραφο, αναφέρονταν ακόμη η επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει ανατεθεί στην κοινοπραξία των εταιρειών «ENVIROPLAN AE», «ΕΠΕΜ ΑΕ» και «ΕΠΤΑ ΑΕ» με καταληκτική ημερομηνία τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ η εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης  Διαχείρισης είχε καταληκτική ημερομηνία, 15 Σεπτεμβρίου.
Η επίσημη ενημέρωση από τον ΦΟΔΣΑ ΚΜ των στελεχών των Δήμων,  έγινε τον Οκτώβριο 2015, όπου τέθηκε νέα καταληκτική ημερομηνία για υποβολή του Τοπικού Σχεδίου κάθε Δήμου, 31 Δεκεμβρίου 2015.

Παρατηρήθηκε ότι σε αντίθεση με άλλους Δήμους της χώρας, υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στη σύνταξη του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με ενδεικτική ενημέρωση ότι το 78% των Δήμων της Αττικής έχουν ήδη καταθέσει Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων. Το σχέδιο έπρεπε ήδη να έχει εκπονηθεί από κάθε Δήμο (καταληκτική ημερομηνία ήταν η 15η Σεπτεμβρίου) και να έχει ακολουθήσει η σχετική διαβούλευση, με σκοπό να ληφθεί σχετική απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως ορίζεται από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), το οποίο προβλέπει αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Δήμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.