Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Συγκίνηση στην εκδήλωση της ΡΕΚΚ για την Αντίσταση και το Μπλόκο

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης σε μία κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε η διπλή εκδήλωση της ΡΕΚΚ για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς «Ναζί» στις 30 Οκτωβρίου 1944 και για απότιση φόρου τιμής στους διασωθέντες από το «Μπλόκο της Καλαμαριάς», που έγινε στις 13 Αυγούστου 1944.

Ο Μανόλης Λαμτζίδης επιδίδει αναμνηστικά σε οικογένειες
Καλαμαριωτών που επέζησαν του Μπλόκου της 13-8-1944
Tο άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε  o Νεκτάριος Βουλγαράκης, Δημοτικός Σύμβουλος, μέλος του Δ.Σ. του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού , ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Μανόλης Λαμτζίδης, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, επικεφαλής της ΡΕΚΚ, ο οποίος στην ομιλία του ευχαρίστησε τον Μιχάλη Αγραφιώτη που είχε την έμπνευση να διασώσει τις μαρτυρίες δύο επιζώντων του «Μπλόκου της Καλαμαριάς και αναρωτήθηκε πόσοι Καλαμαριώτες γνωρίζουν τι έγινε στις 13 Αυγούστου 1944, γιατί η νεότερη τοπική ιστορία δεν διδάσκεται στα σχολεία με βιωματικό τρόπο και με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων, πόσοι γνωρίζουν  τι  έγινε στις 30 Οκτωβρίου 1944.
Συγκλόνισε η μαρτυρία της Ηρώς Ουσταμπασίδου
Ακόμα ποιοι απελευθέρωσαν  τη Θεσσαλονίκη από τους «Ναζί», ποιοι απέτρεψαν την καταστροφή υποδομών και χρήσιμων εγκαταστάσεων , ποιοι δεν επέτρεψαν να έχουμε «Δεκεμβριανά», όπως στην Αθήνα; Ποιος ήταν ο ρόλος του Ευριπίδη Μπακιρτζή σ΄αυτά, με ποιο γεγονός αφορμή έγραψε το τραγούδι ο «Μπλόκος», ο Τσιτσάνης;
Ακόμα αναρωτήθηκε πόσοι γνωρίζουν ποιός ήταν ο Δάγκουλας και ποιος ο ρόλος του στην Κατοχή, πόσο μοιάζουν οι «Δαγκουλαίοι» με τους σημερινούς Χρυσαυγίτες (γκρίζα ομοιόμορφη στολή με περιβραχιόνιο με νεκροκεφαλή ,  παραστρατιωτική οργάνωση , προσήλωση στο ναζισμό και  στην υπεροχή της μίας φυλής απέναντι στις άλλες..
Κι ακόμα περισσότερο αναρωτήθηκε ποιοι γνωρίζουν και πόσοι που οφείλονται τα τοπωνύμια Κατιρλή, Αρετσού, Νέα Κρήνη, Καρσλίδικα; Τι ήταν  τα απολυμαντήρια στην Καλαμαριά; Πόσοι γνωρίζουν ότι χρησιμοποιήθηκαν  αυτά για τελευταία φορά το 1943, όταν οι Ναζί οδήγησαν τους  δύστυχους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, που τους ανάγκασαν διασχίζοντας την σημερινή οδό Πασαλίδη να «απολυμανθούν», ώστε να παραδοθούν καθαρά τα σώματά τους στα κρεματόρια της Ναζιστικής Γερμανίας.
Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να μην χάσουμε  ποτέ την επαφή τους με την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, τους αγώνες μας για την ελευθερία για να βγούμε νικητές στον αγώνα απέναντι στις σημερινές δυσκολίες.  

Η ομιλία του Σπύρου Κουζινόπουλου 
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Σπύρος Κουζινόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Θερμαϊκού, επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», δημοσιογράφος-συγγραφέας, ο οποίος με μία χειμαρρώδη ομιλία διανθισμένη με ιστορικές πληροφορίες και πλούσιο οπτικό υλικό, συνέδεσε τα γεγονότα που προηγήθηκαν ή ακολούθησαν το Μπλόκο της Καλαμαριάς, σε όλο το Πολεοδομικό Συγκρότημα, με το γεγονός της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από την ΟΜΜ Μακεδονίας με επικεφαλής τους Μ. Βαφειάδη και Ευρ. Μπακιρτζή και με την αντιστασιακή δράση του λαού της Καλαμαριάς. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε τοπικά στελέχη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, όπως το Μάκη Αλεξιάδη, που έχασαν τη ζωή τους μετά από φρικτά βασανιστήρια από Ταγματασφαλήτες («Δαγκουλαίους»).
Ακόμα, αναφέρθηκε με πολλές λεπτομέρειες στο ιστορικό του Μπλόκου της Καλαμαριάς και στο ρόλο της συμμορίας  των «Δαγκουλαίων», καθώς και στη σχέση τους με τους  Γερμανούς Ναζί, ενώ παρουσίασε τη μαρτυρία του Δημήτρη Δημητριάδη, του πρώτου αντάρτη του ΕΛΑΣ που εισήλθε στην Καλαμαριά τη μέρα της απελευθέρωσης.

Συγκίνηση σκόρπισε η βιντεοσκοπημένη μαρτυρία του Λεωνίδα Αυγητίδη
Ντοκιμαντέρ με επιζώντες του Μπλόκου Καλαμαριάς
Ακολούθησε η προβολή οπτικοακουστικού υλικού με τις μαρτυρίες  της Ηρώς Ουσταμπασίδου και Λεωνίδα Αυγητίδη από το «Μπλόκο της Καλαμαριάς» , τις οποίες είχε καταγράψει στο παρελθόν  με την κινηματογραφική του  κάμερα του ο  Μιχάλης Αγραφιώτης, σκηνοθέτης-εκπαιδευτικός.
Στο τέλος της προβολής, ο επικεφαλής της ΡΕΚΚ Μανόλης Λαμτζίδης, παρέδωσε σε εκπρόσωπο της οικογένειας Λεωνίδα Αυγητίδη και στην Ηρώ Ουσταμπασίδου επιστολή στην  οποία αναγραφόταν «Σε ένδειξη τιμής και σεβασμού-Ποτέ πια Φασισμός!»


Ο Κώστας Χρυσόγονος για τον Ευρ. Μπακιρτζή 
Ακολούθησε , η ομιλία του Κώστα Χρυσόγονου , ευρωβουλευτή του  ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με θέμα «Η ιστορική διαδρομή και ο ρόλος του “Κόκκινου Συνταγματάρχη”  Ευριπίδη Μπακιρτζή, επικεφαλής της Ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας του ΕΛ.Α.Σ., στην απελευθέρωση  της Θεσσαλονίκης».
Ο Κώστας Χρυσόγονος αποκάλυψε ότι ο Ευρ. Μπακιρτζής υπήρξε συγγενής του και ότι στη γενέτειρά τους, στις Σέρρες έχει ανεγερθεί μνημείο με δαπάνες των συγγενών του -και όχι της πολιτείας- το οποίο πριν από λίγο καιρό είχε βεβηλωθεί από «Άγνωστους» με ναζιστικά συνθήματα.
Αναφέρθηκε στην πορεία ριζοσπαστικοποίησης και συνειδητοποίησής του από το «Βενιζελισμό» στο ΕΑΜ και στην Αριστερά και στον ιδιαίτερο ρόλο που έπαιξε στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1944 τονίζοντας ότι η πολιτεία θα έπρεπε να στήσει στην είσοδο της πόλης, στο Βαρδάρι, μνημείο αφιερωμένο στην είσοδο του ΕΛΑΣ στην πόλη, στις 30 Οκτωβρίου 1944.
Τέλος, αναφέρθηκε στη συμβολή του Μπακιρτζή, στην αποτροπή επεισοδίων, όπως τα «Δεκεμβριανά» στην Αθήνα,  και στο τραγικό τέλος του στον τόπο εξορίας του, στους Φούρνους Ικαρίας, όπου, αν και δεν διέθετε περίστροφο, όπως κάθε εξόριστος, βρέθηκε πυροβολημένος στην καρδιά, πράγμα που η επίσημη προπαγάνδα το χαρακτήρισε «αυτοκτονία», ενώ επρόκειτο για δολοφονία, που έγινε από ομάδα δολοφόνων, που είχε σταλεί από την Αθήνα.

Πολλές παρουσίες

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτης Θεοδοσιάδης, ο Πρόεδρος του Ι.Α.Π.Ε. και δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Γεωργιάδης, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Παπαδόπουλος από την «Πρωτοβουλία για την Καλαμαριά», ο Πρόεδρος του «Μουσείου Φωτογραφίας» Χρήστος Καλεμκερής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κατιρλιωτών Ηρακλής Μαστρογιαννάκης, ο πρώην υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμαριάς Κωστας Παπαπολυχρονιάδης άλλοτε επικεφαλής του συνδυασμού «ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ»  καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΡΕΚΚ Άρης Τεμεκενίδης, Φιλιώ Καζάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.