Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Απαράδεκτη παρέμβαση 7 δημάρχων κατά του δήμου Λαγκαδά

Μεταξύ των οποίων και των δημάρχων Θερμαϊκού, Θέρμης και Καλαμαριάς
Ως επιεικώς απαράδεκτη, κρίνεται η στάση επτά δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, που έφτασαν στο σημείο να ασκήσουν παρέμβαση στο Πρωτοδικείο, ζητώντας να απορριφθούν τα ασφαλιστικά μέτρα του Δήμου Λαγκαδά ο οποίος διεκδικεί τη λήψη μέτρων από τον ΦΟΔΣΑ, ώστε να σταματήσει η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, του ποταμού Μπογδάνα και της λίμνης Κορώνεια.

Πιο συγκεκριμένα, με τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο Δήμος Λαγκαδά κατά του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας (ΦΟΔΣΑ) και τα οποία συζητήθηκαν σήμερα στο Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης, ζητάει να σταματήσει η εναπόθεση απορριμμάτων στην κυψέλη Α3 του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης.
Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της περιοχής του Λαγκαδά, πραγματοποιούσαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δικαστικό Μέγαρο, συμπαραστεκόμενοι στη διοίκηση του δήμου Λαγκαδά και στις ενέργειές του για την προστασία του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με το Δήμο Λαγκαδά, από την κυψέλη Α3 διαρρέουν, λόγω βλαβών, στραγγίσματα που καταλήγουν στον ποταμό Μπογδάνα και από εκεί στη λίμνη Κορώνεια και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής, που έχουν υποστεί μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Για το λόγο αυτό ζητείται να σταματήσει η εναπόθεση απορριμμάτων στην κυψέλη αυτή μέχρι να ανακατασκευαστεί.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης επισήμανε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «σύμφωνα και με όσα κατέθεσε ο διευθυντής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία είναι και η αδειοδοτούσα αρχή, ο ΧΥΤΑ λειτουργεί νόμιμα και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να εκτελούνται όσα ορίζει η νομοθεσία». Και ισχυρίστηκε παράλληλα, για αποπροσανατολισμό, ότι «μέχρι τώρα ο Δήμος Λαγκαδά έχει λάβει για αντισταθμιστικά οφέλη από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, 36 εκατομμύρια ευρώ και θέσαμε το ερώτημα αν έχουν γίνει αντίστοιχα περιβαλλοντικά έργα στους όμορους του ΧΥΤΑ οικισμούς».
Αφρίζουν τα νερά από το ΧΥΤΑ όταν χύνονται στον Μπογδάνα
Επ' αυτού, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συνήγορος της δημοτικής αρχής Λαγκαδά, κατά τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, έκανε λόγο για καινοφανή και αστήρικτη σύνδεση, εκ μέρους του ΦΟΔΣΑ, της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων με τα ανταποδοτικά τέλη.
Οι επτά δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος που έκαναν πρόσθετες παρεμβάσεις,  προκειμένου να απορριφθούν τα ασφαλιστικά μέτρα του Δήμου Λαγκαδά, ήταν οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Θέρμης, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς και Ευόσμου.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου αναμένεται να εκδοθεί μέσα στους επόμενους μήνες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.