Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Έκθετος ο ΦΟΣΔΑ μετά την αθώωση των 6 κατοίκων της Ευκαρπίας

Η πρόσφατη δικαστική απόφαση, με την οποία αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι κάτοικοι της Νέας Ευκαρπίας, που αντιδρούν στην κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (ΣΜΑ) δίπλα στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ, γίνεται μπούμερανγκ και αφήνει έκθετο τον ΦΟΣΔΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων).

Αυτό υπογραμμίζει σε δημοσίευμά του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο ανταποκριτής της στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Φωτόπουλος, καθώς η διοίκηση του ΦΟΣΔΑ, όχι μόνο έγινε αιτία να παραπεμφθούν αθώοι πολίτες στα ποινικά δικαστήρια, αλλά συνεχίζει ακάθεκτη το «φαραωνικό» έργο, στο οποίο αντιδρά η τοπική κοινωνία.
Οι κάτοικοι της Ευκαρπίας αντιδρούν στην κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), δίπλα στο εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ, σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους.
Είναι χαρακτηριστική η στιχομυθία στο δικαστήριο μεταξύ του εισαγγελέα της έδρας και μάρτυρα κατηγορίας αστυνομικού:
-Εισαγγελέας: «Και τι ακριβώς έκαναν, κύριε αστυνομικέ, οι κατηγορούμενοι εκεί;».
- Αστυνομικός: «Τίποτα. Απλά υπήρχαν»...
Σύμφωνα με την πρόεδρο του δικαστηρίου που αθώωσε τους έξι κατοίκους, οι κάτοικοι υπερασπίζονται το περιβάλλον ως συνταγματικό τους δικαίωμα.
Κατόπιν αυτού, η δικαστική απόφαση γίνεται μπούμερανγκ και αφήνει έκθετο τον ΦΟΣΔΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) που, όχι μόνο έγινε αιτία να παραπεμφθούν αθώοι πολίτες στα ποινικά δικαστήρια, αλλά συνεχίζει ακάθεκτος το «φαραωνικό» έργο, στο οποίο αντιδρά η τοπική κοινωνία.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν χθες έξι απλοί πολίτες, για... παρακώλυση του μεγαλεπήβολου έργου του ΦΟΣΔΑ.
Μόνο που το έργο αυτό πλέον έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη φιλοσοφία του νέου Εθνικού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).
Με φουρνέλα προσπαθούν οι εργολάβοι να «στρώσουν» το πετρώδες ακατάλληλο έδαφος και μάλιστα με ιδιαίτερη σπουδή, προκειμένου να αποπερατωθεί εντός του 2016, ώστε ο ΦΟΣΔΑ να δημιουργήσει τετελεσμένα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, συνολικά 49 πολίτες της περιοχής Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης σύρονται στα ποινικά δικαστήρια, επειδή αντέδρασαν και συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις.
Μπορεί να αθωώνονται ο ένας πίσω από τον άλλον, αλλά η βιομηχανία διώξεων δεν αποτελεί τίποτε άλλο, παρά απόπειρα κατατρομοκράτησης στη μη άσκηση των συνταγματικών τους δικαιωμάτων.
Άλλες δυο δίκες εκκρεμούν εις βάρος τους, τις αμέσως επόμενες μέρες, στις 25 και 30 Νοεμβρίου.
Η αστυνομία έχει τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί ανθρώπους από τις πινακίδες κυκλοφορίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων τους μόνο και μόνο, γιατί βρέθηκαν σταθμευμένα εκεί τις ημέρες των κινητοποιήσεων!

Βεβαίως, πολυσέλιδο υπόμνημα για το θέμα έχει καταθέσει ο δικηγόρος τους -πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης- Μανόλης Λαμτζίδης στον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.