Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Πρέπει να διεκδικήσει ο Δήμος το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας;

του Σπύρου Κουζινόπουλου
«Συμπολιτεία Θερμαϊκού» και δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης για την υπόθεση του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας: Δύο διαφορετικές αντιλήψεις για το πώς πρέπει να χειρίζεται κανείς τα δημοτικά πράγματα. Δύο διαφορετικές πρακτικές. Από τη μία, η αγωνιστική στάση της διεκδίκησης. Και από την άλλη, η λογική της επανάπαυσης, του «νίπτω τας χείρας» και του «απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο».

Τα όσα διαδραματίστηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες αναφορικά με το θέμα του κάμπινγκ, επιβεβαιώνουν νομίζουμε πλήρως την άποψη αυτή.
Ας δούμε όμως τα γεγονότα:

-Πέμπτη νωρίς το πρωί: Δημοσιεύεται σε διάφορα site ότι η Εντεταλμένη Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, δήλωσε σε συνέδριο ότι σύντομα θα εκποιηθούν πέντε ακίνητα, μεταξύ των οποίων και ο χώρος του κάμπινγκ.

-Πέμπτη αργά το πρωί: Ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» προσπαθεί να επικοινωνήσει κατ’ επανάληψη τηλεφωνικά με τον πρόεδρο και την εντεταλμένη σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ για να ζητήσει διευκρινίσεις αν ισχύει η δήλωση αυτή. Η μόνιμη απάντηση κάθε φορά είναι ότι «συσκέπτονται».

-Πέμπτη μεσημέρι: Η «Συμπολιτεία» εκδίδει ανακοίνωση διαμαρτυρίας, κατηγορώντας τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ για αναξιοπιστία, καθώς στις 3 Ιουλίου 20015 διαβεβαίωνε τον επικεφαλής της παράταξης ότι δεν θα εκποιηθεί ο χώρος, αλλά θα ενοικιασθεί αποκλειστικά και μόνο ως κάμπινγκ. Την ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι κάτοικοι και οι φορείς του Δήμου Θερμαϊκού, δεν θα παρακολουθήσουν άπραγοι τη λεηλασία της περιοχής μας, αλλά, αν χρειαστεί, θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους».

- Παρασκευή νωρίς το πρωί: Ο δήμαρχος Θερμαϊκού εκδίδει ανακοίνωση, λέγοντας ότι «ο δήμος δεν έχει λόγο είτε στην πώληση, είτε στην εκμίσθωση», καθώς «η έκταση του κάμπινγκ ουδέποτε υπήρξε δημοτική, ανήκε στην εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα και, πλέον, έχει περάσει οριστικά και αμετάκλητα στο ΤΑΙΠΕΔ»

-Παρασκευή αργά το πρωί: Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της «Συμπολιτείας», δηλώνοντάς του ότι «παρερμηνεύθηκε» η ομιλία της Εντεταλμένης Συμβούλου, η οποία στο συνέδριο είπε για «αξιοποίηση» της έκτασης του κάμπινγκ και από τους δημοσιογράφους αποδόθηκε ως «εκποίηση». Τον διαβεβαιώνει μάλιστα ότι ισχύουν στο ακέραιο τα όσα του είχε πει στη συνάντησή τους της 3ης Ιουλίου 2015 ότι ο χώρος θα ενοικιασθεί αποκλειστικά και μόνο ως κάμπινγκ.

-Παρασκευή μεσημέρι: Η «Συμπολιτεία» εκδίδει δελτίο τύπου αναφέροντας τις διαβεβαιώσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ.

H διαφορά ανάμεσα στις δύο παρατάξεις 
Ποια είναι τώρα η διαφορά για το θέμα του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας ανάμεσα στις δύο παρατάξεις, αυτής που διοικεί το δήμο Θερμαϊκού και της «Συμπολιτείας»;
Η δημοτική μας παράταξη, από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής της, πριν 1,5 χρόνο, στις 9 Μαρτίου 2014 και μέχρι σήμερα, δεν έπαψε να διακηρύττει ότι ο χώρος του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, πρέπει να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου Θερμαϊκού. Προκειμένου, εκτός από την επαναλειτουργία του ως κάμπινγκ, για να αποδίδει έσοδα στα ισχνά δημοτικά ταμεία, να λειτουργήσει και ως πολυχώρος πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων που τόση ανάγκη έχει η περιοχή.
Με αυτό το σκεπτικό, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», κατά την επίσκεψή του στις 3-7-2015 στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ και τη μακρά συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο και άλλα στελέχη του Ταμείου, μετέφερε το πάγιο αίτημα της παράταξης «να μην εκποιηθεί το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, αλλά να παραχωρηθεί στην δικαιοδοσία του Δήμου, προς πλήρη αξιοποίηση επ’ ωφελεία των δημοτών». Η απάντηση του κ.Πιτσιόρλα ήταν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών, κάτι τέτοιο δεν είναι σήμερα εφικτό, αλλά θα μπορούσε να εξεταστεί στο μέλλον.
Ίσως αυτό να φαντάζει σήμερα ακατόρθωτο. Όμως αν κάποιος αγωνίζεται για κάτι που είναι σωστό, λογικό και δίκαιο, κάποια στιγμή θα έχει το ανάλογο αποτέλεσμα. Καθώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αγώνες φέρνουν αποτέλεσμα μικρό ή μεγάλο. Το γεγονός ότι με τους αγώνες της «Συμπολιτείας», τις συγκεντρώσεις, τις διαδηλώσεις, τις αφίσες και τις δυναμικές παρεμβάσεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αποτράπηκε η οικοπεδοποίηση του κάμπινγκ, όπως ήταν ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ επί κυβερνήσεως Σαμαρά, κάτι πρέπει να λέει αυτό.
Από την άλλη, το επιχείρημα του κ.Μαυρομάτη ότι «η έκταση του κάμπινγκ ουδέποτε υπήρξε δημοτική», είναι βαθιά λανθασμένο. Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης ανήκε στην Κοινότητα Αγίας Τριάδας. Η δημιουργία του κάμπινγκ, τη δεκαετία του ’60, στηρίχτηκε στην αναγκαστική απαλλοτρίωση κοινοτικής τότε έκτασης και αγροτεμαχίων των κατοίκων της Αγίας Τριάδας, που ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις, βίαιη, όπως έγινε στα μαύρα χρόνια της χούντας. 
Η άποψη της «Συμπολιτείας», είναι ότι από την ώρα που έπαψε να ισχύει ο λόγος για τον οποίο έγιναν εκείνες οι απαλλοτριώσεις και δεν λειτουργεί πλέον το κάμπινγκ από δημόσιο φορέα, η έκταση πρέπει να επιστραφεί στο δήμο Θερμαϊκού, που είναι ο φυσικός διάδοχος της τότε Κοινότητας Αγίας Τριάδας. Και από το δήμο, να αξιοποιηθεί ο χώρος προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
Σ’ αυτή τη θέση, νομίζουμε ότι πρέπει να συσπειρωθούν όλοι: Ο Δήμος, οι δημοτικές παρατάξεις, οι φορείς και οι οργανώσεις της περιοχής, όλοι οι κάτοικοι. Το αίτημα να περάσει το κάμπινγκ στο δήμο Θερμαϊκού και μέσω αυτού να γίνει η όποια αξιοποίησή του, είναι επίκαιρο σήμερα όσο ποτέ άλλοτε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.