Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Οργανωμένη ιατρική βοήθεια για πρόσφυγες στην Ειδομένη

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται από την Κυριακή στο μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης τρεις εξοπλισμένες ιατρικές σκηνές, μία γενική κλινική, μία γυναικολογική και μία για ψυχολογική υποστήριξη των προσφύγων που περνούν κατά χιλιάδες τα σύνορα προς την ΠΓΔΜ. Στην περιοχή μετέβη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Ο Νορβηγικός Ερυθρός Σταυρός, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει το έργο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Ειδομένη, έστησε τις τρεις σκηνές για να προσφέρει ιατρική βοήθεια στους πρόσφυγες, καθώς επίσης και τρεις τέντες που χρησιμοποιούνται ως παιδότοποι για τα μικρά παιδιά.

Τις σκηνές επιθεώρησε το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος συνάντησε δύο γιατρούς από τη Νορβηγία, δύο νοσηλεύτριες, μία μαία, δύο ψυχολόγους, έναν συντονιστή και έναν τεχνικό που στέκονται στο πλευρό των προσφύγων.

Ο Νορβηγικός Ερυθρός Σταυρός και οι εθελοντές θα παραμείνουν στην Ειδομένη κάποιες εβδομάδες με στόχο να εκπαιδεύσουν το προσωπικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τους νοσηλευτές, τους Σαμαρίτες και τους κοινωνικούς λειτουργούς. 

Στη συνέχεια, κι αφού αποχωρήσουν, οι μονάδες θα παραμείνουν στημένες και σε πλήρη λειτουργία και θα αναλάβουν εθελοντές γιατροί από τη Θεσσαλονίκη.

«Έχουν ολοκληρωθεί οι εγκαταστάσεις των τριών κινητών μονάδων σε συνεργασία με το Νορβηγικό Ερυθρό Σταυρό, εάν χρειαστεί περαιτέρω ενίσχυση θα υπάρξει από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία, καθώς από την Ειδομένη περνούν περίπου 3.000 με 4.000 πρόσφυγες» δήλωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνης Αυγερινός.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες και μετανάστες που τους προσφέρονται σκηνές αντιμετωπίζουν προβλήματα από τον ήλιο, από τσιμπήματα εντόμων, ενώ ζητούν παυσίπονα.


Τραγωδία δίχως τέλος στο Αιγαίο

To πτώμα ενός βρέφους άγνωστων στοιχείων, σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, εντόπισαν χθες στελέχη της λιμενικής αρχής, στην παραθαλάσσια περιοχή Λάμπη της Κω.
Σύμφωνα με το Λιμενικό, η σορός ανήκει σε βρέφος, ηλικίας περίπου 06 μηνών έως 01 έτους, ύψους περίπου 0,70cm και κανονικής σωματικής διάπλασης χωρίς μαλλιά. Έφερε πράσινο παντελόνι, λευκό φορμάκι και γκρι μπλούζα.

Στην ίδια θαλάσσια περιοχή εντοπίστηκε και το πτώμα ενός ανήλικου παιδιού περίπου τριών έως πέντε ετών, ύψους περίπου 0,90 εκ. και κανονικής σωματικής διάπλασης. Έφερε μπλε παντελόνι και ροζ μπλούζα. Η σορός μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Κω, ενώ παραγγέλθηκε διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.