Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ο Νϊκος Βούτσης

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, αξίωμα στο οποίο εκλέχθηκε ο Νίκος Βούτσης με 181 ψήφους. Τη Δευτέρα ξεκινά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Mε 181 ψήφους σε σύνολο 297 παρόντων εξελέγη ο νέος πρόεδρος της Βουλής, ενώ από τις 13.30 βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκλογής αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων του Σώματος.
Για το αξίωμα του προέδρου  ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τον Νίκο Βούτση. Η διαδικασία της εκλογής διεξήχθηστην Ολομέλεια μυστικά με κάλπη στην οποία προσήλθαν οι βουλευτές και ψήφισαν το προτεινόμενο πρόσωπο της αρεσκείας τους για το αξίωμα των μελών του προεδρείου της Βουλής.
Ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ συνόλου του αριθμού των βoυλευτών (151). Αφού ο νέος πρόεδρος της Βουλής, αναγνώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις στην Ολομέλεια, στις 13.30 θα διεξαχθεί η συνεδρίαση για την εκλογή των λοιπών μελών του νέου Προεδρείου.
Ο N. Βούτσης  ψηφίσθηκε από 181 βουλευτές, ενώ υπήρξαν 113 λευκά και 3 άκυρα.
Συγκεκριμένα ψηφίσθηκε από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους 8 από τους 10 των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τους 9 της Ένωσης Κεντρώων (δηλαδή από 163) και προφανώς από 18 βουλευτές των άλλων κομμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι ψηφίζουν κατά συνείδηση, ενώ η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και το Ποτάμι δεν έδωσαν θετική ψήφο.
Με επιστολική ψήφο ψήφισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης που απουσιάζει σε αποστολή της Βουλής στο Γιοχάνεσμπουργκ. Απουσίασαν ο Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος (απέστειλε επιστολική ψήφο δηλώνοντας ότι αν παρευρισκόταν θα ψήφιζε τον Νίκο Βούτση, αλλά η ψήφος δεν προσμετράται) και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος.
Από τις 13:30 είναι σε εξέλιξη η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροέδρων της Βουλής. Υποψήφιοι είναι οι Τάσος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ) για Α΄ Αντιπρόεδρος, Γιώργος Βαρεμένος (ΣΥΡΙΖΑ) για Β΄ Αντιπρόεδρος, Τασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) για Γ΄ Αντιπρόεδρος, Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) για Δ΄ Αντιπρόεδρος, Γιάννης Αϊβατίδης (Χρυσή Αυγή) για Ε΄ Αντιπρόεδρος, Δημήτρης Κρεμαστινός (ΠΑΣΟΚ) για ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος και Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ) για Ζ΄ Αντιπρόεδρος.
«Να αναλογιστούμε την ιστορικότητα της πυκνής σε γεγονότα περιόδου» ζήτησε ο νέος πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του. Εμφανώς συγκινημένος ο Ν. Βούτσης ευχαρίστησε τους βουλευτές για την «μεγάλη τιμή κι ευθύνη» και επισήμανε την ανάγκη πριν το τέλος της τετραετίας «να κλείσει ο κύκλος των μνημονίων» και «να επουλωθούν οι πληγές από την κρίση χρέους και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν».
Ο νέος πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην υπό εξέλιξη διαδικασία για την σύναψη νέας δανειακής συμφωνίας με τα απαραίτητα προαπαιτούμενα, καθώς και στην συζήτηση για το μη βιώσιμο χρέος, κι υπογράμμισε ότι πρέπει να συνοδευτούν από αντίρροπες πολιτικές υπέρ των κοινωνικά ασθενέστερων. Ο Ν. Βούτσης σχολίασε ότι πρέπει να τηρηθεί πιστά ο Κανονισμός της Βουλής, πλην όμως «δημιουργικά» και «χωρίς τυπολατρίες».
Ακόμα ο νέος πρόεδρος της Βουλής τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της «ουσιαστικής κι αμεσολάβητης επαφής του κοινοβουλευτικού με το κοινωνικό σώμα» μέσω μεγαλύτερη διαβούλευσης. Ο Ν. Βούτσης τόνισε ότι πρέπει και στον χώρο της Βουλής «να αποκλείσουμε διαδικασίες και σκοτεινές διαδρομές που αναπαραγάγουν διαφθορά, διαπλοκή, μαύρο πολιτικό χρήμα, νομοθέτηση υπέρ συμφερόντων». Αναφερόμενος ονομαστικά σε υποθέσεις τύπου λίστας Λαγκάρντ, ο νέος πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε εκ νέου ή για πρώτη φορά συγκρότηση των σχετικών επιτροπών της Βουλής.
Αποκλεισμός από διαγωνισμούς εταιρειών που εμπλέκονται σε σκάνδαλα
Ο Ν. Βούτσης ζήτησε ευρείες συναινέσεις για τον διορισμό των ανεξάρτητων αρχών και μίλησε για αυστηρούς έλεγχους του πόθεν έσχες, και ταχεία διεκπεραίωση των δικογραφιών που φτάνουν στην Βουλής. Ο νέος πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν «σκιές κι υπόνοιες για ανοχή ή συνδιαλλαγή», ενώ σημείωσε ότι «είναι απολύτως ώριμο το αίτημα για αποκλεισμό από διαγωνισμούς του Δημοσίου των εταιρειών που εμπλέκονται σε σκάνδαλα».
Παράλληλα, ο Ν. Βούτσης προανήγγειλε αξιοποίηση του Ιδρύματος της Βουλής για συγκροτημένες συζητήσεις για σοβαρά ζητήματα όπως το προσφυγικό, η ΤΤΙΡ ή η αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή της χώρας μας, ενώ τάχθηκε υπέρ ενός Μουσείου της Δημοκρατίας, το οποίο όμως δεν πρέπει να καταλήξει «μαυσωλείο». Ο νέος πρόεδρος της Βουλής επισήμανε την ανάγκη να ανοίξουν οι πόρτες της Βουλής για νέους επιστήμονες που δεν έχουν πάρει ακόμα τον δρόμο για το εξωτερικό.
Σχετικά με το κανάλι της Βουλής ο Ν. Βούτσης προανήγγειλε ανάδειξη των πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών από το Κανάλι της Βουλής, σημείωσε όμως ότι η Βουλή «δεν μπορεί να δίνει εντύπωση ότι υποκαθιστά φορείς» παρατηρώντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαστε καναλάρχες, ΜΚΟ, ινστιτούτα, δομές αλληλεγγύης».
Αλλαγές για τα οικονομικά της Βουλής και των βουλευτών
Ο νέος πρόεδρος της Βουλής προέτρεψε το πολιτικό προσωπικό να ασχοληθεί με τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο και να μιλήσει με ειλικρίνεια και σεμνότητα, ενώ σχολίασε ότι «πρέπει να μας προβληματίσει η αποχή». Ο Ν. Βούτσης μίλησε για «εύλογα ερωτήματα» των πολιτών για τα οικονομικά της Βουλής και των βουλευτών και χαρακτήρισε απολύτως ώριμο το αίτημα για συμπερίληψη στον Κανονισμό της Βουλής όλων των ειδικών κανονισμών. Μάλιστα έκανε την πρόταση για ενεργοποίηση των προβλέψεων για «ΚΕΠ της Βουλής» προς εξυπηρέτηση των πολιτών προτείνοντας την αξιοποίηση των ανθοπωλείων.
Για το μείζον ζήτημα των εργαζομένων της Βουλής, ο νέος πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση οργανογραμμάτων ώστε να αποτυπωθούν οι πραγματικές ανάγκες και «να τελειώσουν πελατειακά συστήματα και διακρίσεις μεταξύ εργαζομένων». Ο Ν. Βούτσης χαρακτήρισε «απαράδεκτο» και τόνισε ότι θα σταματήσει το καθεστώς ενοικίασης εργαζομένων, όπως και το ζήτημα των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ακόμα σημείωσε ότι θα σταματήσει η ανάθεση σε εξωτερικές εταιρείες «φιλέτων» του Δημοσίου.
Σχετικά με τα οικονομικά των βουλευτών, ο νέος πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι οι αλλαγές θα συμπεριληφθούν στον τρέχοντα προϋπολογισμό και θα αφορούν τα μέτρα που ήδη έχει γνωστοποιήσει η κυβέρνηση περί εξομοίωσης του φορολογικού καθεστώτος των βουλευτών με αυτό των υπόλοιπων πολιτών, όπως και την μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων.
Ανιστόρητες οι συγκρίσεις της Δημοκρατίας μας με την Χούντα
Τέλος, ο Ν. Βούτσης παρατήρησε με νόημα ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με αφορμή την νομοθέτηση των δεσμεύσεων προς τους δανειστές, υψώθηκαν οι τόνοι για κατάλυση της Δημοκρατίας. Ο νέος πρόεδρος της Βουλής σχολίασε ότι αυτές οι απόψεις δεν είναι μόνο «ανιστόρητες και λογικά εσφαλμένες», αλλά δημιουργούν κι άλλα ζητήματα.
Ο Ν. Βούτσης επισήμανε ότι με την διατύπωση αυτών των απόψεων δεν μετασχηματίζεται μόνο η πρόσληψη του παρελθόντος, αλλά ακόμα, όταν συγκρίνουμε την Δημοκρατία μας με την Χούντα, «τόσο το παρόν, όσο και το μέλλον διαθλώνται από παραμορφωτικούς καθρέφτες».
Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής
·         Ο Νίκος Βούτσης γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα με καταγωγή από την Τεγέα Αρκαδίας.
Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Παπάζογλου και πατέρας του Γιώργου, της Αριάννας-Νίκης και του Πάνου.
·         Απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Π.Α. (1957-1969).
Απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1970-1975). Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (1975-2010). Γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα.
·         Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ιανουάριος-Αύγουστος 2015).
·         Εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ περιφέρεια της Αθήνας στις εκλογές Μαϊου και Ιουνίου 2012. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015.
Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούνιος 2012-Δεκέμβριος 2014). Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής με την παράταξη «Αττική Συνεργασία- Όχι στο Μνημόνιο» την περίοδο 2010-2012.
·         Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως στέλεχος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Αντιπρόεδρος στο πρώτο μεταδικτατορικό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ το 1975 που προέκυψε από τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο ήταν μέλος του προεδρείου.
·         Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος σε δύο θητείες (1980-1985). Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το 1986. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Α-Α (1987-1991).

·         Προσχώρησε στον Συνασπισμό μετά τις εκλογές του 1993 και εξελέγη στην Πολιτική Γραμματεία. Υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ την περίοδο 2000-2006. Μετά τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιος βουλευτής του από το 2004 και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το ιδρυτικό του συνέδριο μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.