Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Ένα χρονικό 2,5 ετών για το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας

Επειδή πολλά αυθαίρετα γράφτηκαν και άλλα τόσα ειπώθηκαν για την υπόθεση του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας και τις θέσεις της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» για το θέμα αυτό, παρουσιάζουμε ένα μικρό χρονικό των όσων διαδραματίστηκαν από τον Μάϊο του 2013, όταν για πρώτη φορά ανακοινώθηκε το ξεπούλημα του κάμπινγκ μέχρι σήμερα. Προκειμένου οι αναγνώστες να βγάλουν αβίαστα τα συμπεράσματά τους.

Πνιγμένος στο πράσινο ο χώρος του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας
-7 Μαίου 2013: Με απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μεταφέρθηκαν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για εκποίηση δεκάδες «φιλέτα» του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων το κάμπινγκ της  Αγίας Τριάδας, ένα οικόπεδο της ΕΡΤ στα «Τσαϊρια» της Περαίας και το αεροδρόμιο Σέδες.

-8 Μαίου 20013: Ο τότε δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Αλεξανδρής, σε δηλώσεις του, χαρακτηρίζει «Μνημείο προχειρότητας» την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων να μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ για ξεπούλημα τα κάμνπινγκ Επανομής και Αγ.Τριάδας, οι κεραίες της ΕΡΤ στα «Τσαϊρια» Περαίας αλλά και το αεροδρόμιο Σέδες.

-5 Ιουλίου 2013: Ο Δήμος Θερμαϊκού προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της διϋπουργικής για μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ του Κάμπινγκ Επανομής, έκταση 3.210.155 τ.μ., μαζί με όλες του τις εγκαταστάσεις.

-Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2013: Το θέμα «παγώνει» από το ΤΑΙΠΕΔ λόγω των πρώτων αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας.

-17 Ιανουαρίου 2014: Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει και θέτει σε δημόσια διαβούλευση τη «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, όπου προβλέπεται να χτιστούν πολυτελείς βίλες και εξοχικές κατοικίες, με καταστροφή του δάσους στο οποίο βρίσκεται ο χώρος.

-11 Φεβρουαρίου 2014: Ο δήμος Θερμαϊκού εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην εκποίηση και την καταστροφή του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, τονίζοντας ότι με την προτεινόμενη κυρίαρχη χρήση κατοικίας, αφενός δεν ευνοείται ο τουριστικός χαρακτήρας της περιοχής και αφετέρου δεν αυξάνεται η επιχειρηματικότητα και η απασχόληση στην περιοχή.

-9 Μαρτίου 2014: Στην ιδρυτική συνέλευση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», ο Σπύρος Κουζινόπουλος που εκλέγεται ομόφωνα επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, τονίζει με έμφαση ότι η «Συμπολιτεία» “δεν θα επιτρέψει τη διαρπαγή και το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας, όπως επιχειρούν να κάνουν οι αρμόδιοι του ΤΑΙΠΕΔ με τα δύο δημοτικά κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας και της Επανομής”.

-28 Μαρτίου 2014: Ανακοινώνεται ότι στο διαγωνισμό που έγινε από το ΤΑΙΠΕΔ για την εκποίηση του κάμπινγκ Αγ.Τριάδας, εμφανίστηκε ένας μόνο ενδιαφερόμενος. Η «Συμπολιτεία» διατρανώνει την ριζική αντίθεσή της και δηλώνει ότι θα αγωνιστεί μαζί με τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του χώρου.

-17 Απριλίου 2014: Με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις δημοτικές εκλογές, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» καλεί τους άλλους υποψήφιους δημάρχους να πάρουν δημόσια θέση στην λεηλάτηση της δημοτικής περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ.

Πρωτομαγιά 2014
-1η Μαίου 2014: Η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» οργανώνει εκδήλωση εκατοντάδων μελών και φίλων της παράταξης στους χώρους του κάμπινγκ Αγ. Τριάδας, οι οποίοι απαιτούν δυναμικά «Κάτω τα χέρια από το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας», που είναι μία από τις ελάχιστες οάσεις πρασίνου στο δήμο Θερμαϊκού.

-6 Μαίου 20014: Λύνοντας την μέχρι τότε σιωπή του, ο βασικός διεκδικητής του δημαρχιακού αξιώματος, Γιάννης Μαυρομάτης, εμφανίζεται ως αυτόκλητος συνήγορος υπεράσπισης του ΤΑΙΠΕΔ, δηλώνοντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι ο δήμος δεν πρέπει να διεκδικήσει το χώρο του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας «γιατί δεν του ανήκει», καθώς, όπως λέει «Για μένα, για την παράταξή μας θεωρούμε ότι αν κάτι δεν το είχε ο δήμος, δεν είναι ότι το χάνει».

-8 Μαίου 2014: Ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης, εξαπολύει ευθεία επίθεση εναντίον της «Συμπολιτείας» για το θέμα του κάμπινγκ Αγ. Τριάδας και την κατηγορεί ότι «παραπλανά τον κόσμο», ότι χρησιμοποιεί «κούφια λόγια», ότι δείχνει «απόλυτο ερασιτεχνισμό και επιπολαιότητα», ότι μοιράζουμε «επιταγές χωρίς αντίκρυσμα» και ότι   υπόσχεται … «λαγούς με πετραχήλια», όταν δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να ξεπουληθεί ο χώρος.

-22 Μαίου 2015: Η «Συμπολιτεία» καλεί τις άλλες δημοτικές παρατάξεις να πάρουν ξεκάθαρη θέση κατά του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ στα όρια του δήμου.

-2 Ιουνίου 2014: Επιμένει το ΤΑΙΠΕΔ στην εκποίηση του κάμπινγκ Αγ. Τριάδας, αναφέροντας σε σχετική προκήρυξή του ότι «Το σενάριο αξιοποίησης μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και 30.000 τ.μ. δομήσιμης επιφάνειας».

-10 Ιουνίου 2014: Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, αναβάλει τη συζήτηση της «Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων» του ΤΑΙΠΕΔ, για το κάμπινγκ Αγ. Τριάδας, μετά τη δυναμική παρέμβαση πολυμελούς αντιπροσωπείας της «Συμπολιτείας».

-25 Ιουνίου 2014: Το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, υιοθετεί ομόφωνα πρόταση ψηφίσματος της «Συμπολιτείας» και στην απόφασή του, λέει ΟΧΙ στην εκποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, ΝΑΙ στην παραχώρησή του στη δικαιοδοσία του δήμου Θερμαϊκού.

-30 Ιουνίου 2014: Η «Συμπολιτεία» συνεχίζει την εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων για το κάμπινγκ, με τη διανομή ενημερωτικού υλικού, αφίσες και τα πανό σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

-7 Ιουλίου 2014: Η «Συμπολιτεία» αποστέλλει επιστολή στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ζητώντας να μην συναινέσει στην καταστροφή του κάμπινγκ Αγ. Τριάδας.

-10 Ιουλίου 2014: Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, αποφασίζει να γνωμοδοτήσει αρνητικά και να μην εγκρίνει την «στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων» του ΤΑΙΠΕΔ για καταστροφή του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας και την κατασκευή εκεί συγκροτήματος εξοχικών κατοικιών, δικαιώνοντας έτσι την αταλάντευτη στάση της «Συμπολιτείας».
Νωρίς, πριν αρχίσει η προσέλευση του κόσμου
-19 και 20 Ιουλίου 2014: Περίπου 4.0000 πολίτες παρακολουθούν το διήμερο εκδηλώσεων που οργανώνει στους χώρους του κάμπινγκ η «Συμπολιτεία» σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού και κεντρικό σύνθημα «Όχι στο ξεπούλημα του κάμπινγκ».

-25 Ιουλίου 2014: Το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού σε ψήφισμά του, μετά από πρόταση της «Συμπολιτείας» διακηρύσσει το «Όχι στην εκποίηση του κάμπινγκ Αγ. Τριάδας».

-15 Σεπτεμβρίου 2014: Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει ότι εγκαταλείπει την πρόθεση για εκποίηση του κάμπινγκ Αγ. Τριάδας. Ο δήμαρχος Θερμαϊκού (έχει αναλάβει πλέον από 1-9-2015 ο κ. Ι.Μαυρομάτης) πανηγυρίζει με δελτίο τύπου ότι ο ίδιος, «λίγες, μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ανέτρεψε την αρχική απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ».

-3 Δεκεμβρίου 2014: Σε απολογισμό τριμήνου από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο δήμαρχος κ.Μαυρομάτης ισχυρίζεται ότι «μετά από παρέμβαση στο ΤΑΙΠΕΔ υπάρχει δέσμευση ότι θα υπάρξει διαγωνισμός για την εκμίσθωση του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας ως έχει, δηλαδή ως τουριστική υποδομή, και όχι ως ακίνητο για την κατασκευή τουριστικών κατοικιών».

-25 Φεβρουαρίου 2015: Σε απολογιστική συνέλευση του δήμου Θερμαϊκού ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι αυτός διασφάλισε τη λειτουργία ως κάμπινγκ του χώρου της Αγίας Τριάδας.

-3 Ιουλίου 2015: Ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» σε μία κάθοδό του στην Αθήνα, επισκέπτεται το ΤΑΙΠΕΔ, όπου ο πρόεδρός του τον  διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να εκποιηθεί το ακίνητο της Αγ.Τριάδας, αλλά θα εκμισθωθεί αποκλειστικά ως κάμπινγκ και ήδη υπάρχουν και ενδιαφερόμενοι. Ο Σπ.Κουζινόπουλος μεταφέρει το πάγιο αίτημα της παράταξης «να μην εκποιηθεί το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, αλλά να παραχωρηθεί στην  δικαιοδοσία του Δήμου, προς πλήρη αξιοποίηση επ΄ ωφελεία των δημοτών».

- 15 Ιουλίου 2015: Στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά την επιστροφή του από την Αθήνα, ο Σπ. Κουζινόπουλος ενημερώνει για τη συζήτηση στο ΤΑΙΠΕΔ καθώς και για την πρόταση του προέδρου του Στ.Πιτσιόρλα να παραχωρηθούν στο Δήμο για κοινωφελείς σκοπούς μικρά οικόπεδα που διαθέτει στην περιοχή και ζητάει άμεση αντιμετώπιση του θέματος.

-Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015: Ο Σπ. Κουζινόπουλος επαναλαμβάνει στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την πρόταση για τη συγκρότηση επιτροπής που με επικεφαλής το δήμαρχο θα μεταβεί στην Αθήνα, ώστε να δεσμεύσει δημόσια το ΤΑΙΠΕΔ για τις υποσχέσεις του. «Στη βράση κολλάει το σίδερο» είναι η προτροπή του επικεφαλής της «Συμπολιτείας».

-21 Αυγούστου 2015: Η «Συμπολιτεία» με δημόσια ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «το δημοτικό συμβούλιο, πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή τη θετική εξέλιξη (δηλαδή τις διαβεβαιώσεις του Ταμείου), να επισκεφτεί ο Δήμαρχος Θερμαϊκού με αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, και να συζητήσει συνολικά το θέμα. Να προτείνει, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την παρουσίαση ενός συνολικού σχεδίου για όλα τα ακίνητα , με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο. Να καταβληθεί επίσης προσπάθεια, προκειμένου η λειτουργία του κάμπινγκ, να συνδεθεί με χώρους αθλητισμού και πολιτισμού».

-25 Αυγούστου 2015: Με ειρωνικό δελτίο τύπου ο δήμαρχος κ.Μαυρομάτης προσπαθεί να απαξιώσει την επίσκεψη Κουζινόπουλου στο ΤΑΙΠΕΔ. Απαντώντας η «Συμπολιτεία» σημειώνει ότι «ενοχλείται σφόδρα η διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού για τη συνεπή δραστηριότητα της «Συμπολιτείας» και τη σθεναρή στάση της στην υπεράσπιση της δημοτικής και δημόσιας περιουσίας». 

-27 Αυγούστου 2015: Απαντώντας σε σχόλια που αυθαίρετα διατυπώθηκαν για τη στάση της «Συμπολιτείας» στο θέμα του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, η παράταξη ξεκαθαρίζει ότι «παραμένει κρυστάλλινη και διαυγής, η θέση της «Συμπολιτείας» στο θέμα και είναι “Όχι στο ξεπούλημα, αλλά παραχώρησή του στο Δήμο, προκειμένου μέσω αυτού να γίνει η όποια αξιοποίησή του”.

-8 Οκτωβρίου 2015: Η Εντεταλμένη Σύμβουλος του ΤΑΙΔΕΠ, Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, μιλώντας σε συνέδριο, ανακοινώνει ότι τις προσεχείς εβδομάδες, πρόκειται να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για πέντε ακίνητα, μεταξύ των οποίων και του κάμπινγκ Αγίας Τριάδας.

-8 Οκτωβρίου 2015:  Αντιδρώντας αμέσως η «Συμπολιτεία» για την ανακοίνωση αυτή, σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι«Η αλλαγή στάσης εκ μέρους της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, συνιστά πράξη εχθρική και μη αποδεκτή», ζητά την ανάκληση της απόφασης, τονίζοντας παράλληλα ότι «οι κάτοικοι και οι φορείς του Θερμαϊκού, δεν θα παρακολουθήσουν άπραγοι τη λεηλασία της περιοχής τους, αλλά, αν χρειαστεί, θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους».


-9 Οκτωβρίου 2015: Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον δήμαρχο Θερμαϊκού, Γιάννη Μαυρομάτη και τον επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρο Κουζινόπουλο, διαβεβαιώνοντάς τους ότι δεν πρόκειται να εκποιηθεί ο χώρος του κάμπινγκ, αλλά θα υπάρξει αξιοποίησή του αποκλειστικά και μόνο ως κάμπινγκ με τη διαδικασία της εκμίσθωσης (ενοικίασης).


-10 Οκτωβρίου 2015: Σε άρθρο του ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» Σπύρος Κουζινόπουλος παρατηρεί ότι θα πρέπει η δημοτική αρχή, οι δημοτικές παρατάξεις, οι φορείς, οι οργανώσεις της περιοχής και όλοι οι κάτοικοι, να αξιώσουν προκειμένου το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας να περιέθει στο Δήμο Θερμαϊκού και μέσω αυτού να γίνει η όποια αξιοποίησή του..

Για πλήρη τεκμηρίωση, διαβάστε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.