Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Θα ξεπεράσουν τους 100 οι νεκροί από τη δολοφονική επίθεση

Σοκ αλλά και οργή επικρατεί στην Τουρκία λίγες ώρες μετά το μακελειό στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, κι ενώ ο απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Η διπλή βομβιστική επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 97 ανθρώπων βάζει φωτιά στο ήδη τεταμένο κλίμα στη χώρα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

Τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης καταγγέλλοντας την ευθύνη που φέρει η κυβέρνηση της Τουρκίας στη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην πορεία υπέρ της ειρήνης στην Άγκυρα.
Κρατώντας ένα μεγάλο πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα «γνωρίζουμε τους δολοφόνους», οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
«Ερντογάν, δολοφόνε» ή «η ειρήνη θα επικρατήσει» ήταν κάποια από τα συνθήματα στα χείλη των συμμετεχόντων που πλημμύρισαν την λεωφόρο Ιστικλάλ.


Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν πλαισιώσει την πορεία, που πραγματοποιήθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.
Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα, κυρίως στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης να κάνουν χρήση δακρυγόνων.
Το πρακτορείο ειδήσεων Dogan μετέδωσε ότι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στη Σμύρνη (δυτικά), το Μπατμάν, την Ούρφα και το Βαν (νοτιοανατολικά).

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες 
«Ακούσαμε μια μεγάλη και μια μικρή έκρηξη και επικράτησε πανικός. Στη συνέχεια είδαμε πτώματα να κείτονται στην πλατεία του σταθμού. Μια διαδήλωση υπέρ της ειρήνης μετατράπηκε σε σφαγή. Δεν μπορώ να το καταλάβω», είπε ο 52χρονος Αχμετ Ονεν που έφευγε από το σημείο αυτό μαζί με τη σύζυγό του.

Κι ενώ η τουρκική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει επισήμως τον θάνατο 86 ατόμων το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ανακοίνωσε το βράδυ ότι ο 
αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 97. Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μερικών δευτερολέπτων, λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώνονταν στο σημείο για να διαδηλώσουν διαμαρτυρόμενοι για τις συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των Κούρδων ανταρτών στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Μετά τις εκρήξεις, 
πτώματα καλυμμένα με σημαίες και λάβαρα, μεταξύ των οποίων και εκείνα του φιλοκουρδικού, αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κείτονταν στον δρόμο, στην αιματηρότερη επίθεση αυτού του είδους που έχει σημειωθεί σε τουρκικό έδαφος.7, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 150, 20 εκ των οποίων βρίσκονται στην εντατική.  
Άνθρωποι που κατέβηκαν στον σταθμό για να διαδηλώσουν προσπαθούσαν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες, ενώ εκατοντάδες άλλοι έστεκαν αποσβολωμένοι γύρω τους. Οι νεκροί κείτονταν σε δύο κύκλους, σε απόσταση 20 μέτρων ο ένας από τον άλλο, προφανώς στα σημεία όπου έγιναν οι εκρήξεις.
«Άκουσα πρώτα μια μεγάλη έκρηξη και προσπάθησα να καλυφθώ καθώς έσπασαν τα τζάμια στα παράθυρα. Αμέσως μετά ακολούθησε και δεύτερη έκρηξη» είπε ο 37χρονος Σερντάρ, πωλητής εφημερίδων, που εκείνη την ώρα εργαζόταν στον σταθμό. «Ακούστηκαν κραυγές και κλάματα και έμεινα για λίγο κρυμμένος κάτω από τις εφημερίδες. Μύριζε καμμένη σάρκα», περιέγραψε.
Μετά τη διπλή έκρηξη, εκατοντάδες διαδηλωτές που φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη επιχειρώντας να πραγματοποιήσουν πορεία προς την κεντρική πλατεία Ταξίμ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τις βομβιστικές επιθέσεις. Η τουρκική αστυνομία έριξε προειδοποιητικά πυρά στον αέρα, στην προσπάθειά της να διαλύσει τους εξοργισμένους διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα όπως «Δολοφόνοι αστυνομικοί».

PKK και τζιχαντιστές «δείχνει»
προβοκατόρικα η κυβέρνηση», κράτος - μαφία καταγγέλλουν οι Κούρδοι  
«Υπάρχουν πολύ ισχυρές αποδείξεις ότι αυτή η επίθεση διαπράχθηκε από δύο βομβιστές αυτοκτονίας» είπε ο Νταβούτογλου σε δημοσιογράφους.
«Αυτή η επίθεση δεν είχε ως στόχο μονάχα μια ομάδα ανθρώπων που ήθελε να συμμετάσχει σε μια συγκέντρωση ή μια πολιτική ομάδα, (αυτή η επίθεση) στοχοθέτησε το λαό μας» προσέθεσε ο Νταβούτογλου και επισήμανε:
«Καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές (…) μια τέτοια επίθεση στοχοθετεί απευθείας τη δημοκρατία μας, τα δικαιώματά μας και τις ελευθερίες μας».
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία από τις πλέον οδυνηρές τρομοκρατικές ενέργειες στην ιστορία της Δημοκρατίας μας» σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και κατήγγειλε τους δράστες ως «εχθρούς της Ανθρωπότητας».
Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να μην εφαρμόστηκαν επαρκή μέτρα ασφαλείας ενόψει της διαδήλωσης, ο Νταβούτογλου υποσχέθηκε ότι όλα τα απαραίτητα μέτρα είχαν ληφθεί και γνωστοποίησε ότι η αστυνομία είχε πρόσφατα συλλάβει δύο βομβιστές αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επισήμανε ότι προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Υπέδειξε ωστόσο ως ενδεχόμενους δράστες την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την οργάνωση της άκρας αριστεράς Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP- C) επισημαίνοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου καταφέρθηκε και εναντίον του επικεφαλής του κουρδικού κόμματος της χώρας, του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον οποίο κατηγόρησε ότι φέρει ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα.

Από τη μερικά του, το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) υποστηρίζει ότι στόχος της διπλής βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα στην Άγκυρα ήταν τα μέλη του και προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί δραματικά. Παράλληλα κατήγγειλε ότι αστυνομικές δυνάμεις εμπόδιζαν την έλευση ασθενοφόρων στο σημείο της τραγωδίας, προκειμένου να ανεβεί ο αριθμός των θυμάτων. 
«Λίγο μετά την έναρξη της πορείας, γύρω στις 10.04 (τοπική ώρα) σημειώθηκαν δύο βομβιστικές επιθέσεις εν μέσω του μπλοκ του HDP. Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε ότι ο κύριος στόχος των επιθέσεων ήταν το HDP», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του.
«Πολλοί από τους τραυματίες είναι σε πολύ βαριά κατάσταση και για αυτό υπάρχει ο φόβος ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί», προστίθεται στην ανακοίνωση. 
«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο», σχολίασε ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

«Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν, σε μια χώρα όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι τόσο ισχυρές;», αναρωτήθηκε ο Ντεμιρτάς και σημείωσε: «Εμπόδισαν τα ασθενοφόρα και θέλουν να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Θα βαδίσουμε μαζί με αυτούς που δεν υποκύπτουν μπροστά στην αστυνομική τυραννία. Δεν θα επιτρέψουμε να τους γράψει η ιστορία. Η ιστορία δεν θα γράψει μια εξουσία που είναι τόσο τυραννική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.