Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Σε τιμές προ μνημονίου φέτος το πετρέλαιο Θέρμανσης

Σε τιμές προ Μνημονίου αναμένεται να διατεθεί εφέτος το πετρέλαιο θέρμανσης εξαιτίας της πτώσης στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Αν δεν υπάρξουν σημαντικές ανατροπές στις τιμές και στην ισοτιμία δολαρίου-ευρώ, τότε σε έναν μήνα από σήμερα, οπότε και ξεκινά η νέα σεζόν θέρμανσης, το πετρέλαιο θα κάνει πρεμιέρα 0,80-0,85 ευρώ το λίτρο.

Τόσο ακριβώς ήταν και η τιμή του τον Οκτώβριο του 2010, τελευταία χρονιά προτού αυξηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα.
Με βάση λοιπόν την τρέχουσα εικόνα των διεθνών τιμών (χθες στα 45 δολάρια), η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης υπολογίζεται να ξεκινήσει χαμηλότερα κατά 20% από πέρυσι.
Εκτιμάται πως η μέση τιμή του θα διαμορφωθεί στα 0,80-0,85 ευρώ το λίτρο έναντι 1,05 ευρώ το λίτρο που είχε κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2014.
Πέρυσι πάντως και για πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής αγοράς, το πετρέλαιο θέρμανσης (με επίδομα) είχε φθάσει να είναι πιο φθηνό και από το φυσικό αέριο. Φέτος όμως τα δεδομένα είναι διαφορετικά.
Η αιτία είναι ότι σύμφωνα με το Μνημόνιο το επίδομα θέρμανσης θα είναι ψαλιδισμένο και η δαπάνη για τις επιδοτήσεις τη σεζόν 2015-2016 θα είναι η μισή εκείνης του 2014.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.