Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Κίνδυνος απένταξης προγραμμάτων ΕΣΠΑ στη Μακεδονία

Έκκληση στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να δώσει λύση στο θέμα της χρηματοδότησης των έργων του ΕΣΠΑ που ήδη έχουν εκτελεστεί ή ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του χρόνου απηύθυνε από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί στο μέτρο των δυνατοτήτων της γιατί διαφορετικά, όπως είπε, υπάρχει κίνδυνος απένταξης των έργων. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν υπάρξει παράταση για την πληρωμή τους μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2015 κινδυνεύουν να επιβαρύνουν τους Έλληνες φορολογούμενους.
Παρέμβαση για το θέμα έκανε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος παρουσίασε μάλιστα λίστα με 60 έργα που κινδυνεύουν. Ο κ. Κυρίζογλου ζήτησε από την Περιφέρεια να υποστηρίξει το αίτημα για την ανάκληση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τη διάθεση των αποθεματικών των Δήμων, ζήτημα για το οποίο ο κ. Τζιτζικώστας σχολίασε ότι ήδη διατυπώθηκε σχετικό αίτημα από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι παρά την επικίνδυνη και ερασιτεχνική, όπως είπε, απουσία της κυβέρνησης και του κράτους, η Περιφέρεια προέβη στην αποστολή τροφίμων στα σύνορα και την αποστολή στελεχών της υπηρεσίας Υγείας για την παροχή των πρώτων βοηθειών ενώ προχωρά σε σχέδιο καθαρισμού και απολύμανσης της περιοχής. Ο κ. Κυρίζογλου σχολίασε ότι η ΠΕΔΚΜ διέθεσε 30.000 ευρώ στο Δήμο Παιονίας για έργα στοιχειώδους υποδοχής των προσφύγων και τόνισε ότι ξεκίνησαν συντονισμένες προσπάθειες από το δήμο για τον καθαρισμό της περιοχής από σκουπίδια και ανακυκλώσιμα υλικά.
Το μεταναστευτικό κυριάρχησε και στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης καθώς ο Αθανάσιος Μπασδάνης από την παράταξη του Γιάννη Ιωαννίδη, έκανε λόγο για προσχηματική αντιπολίτευση από την πλευρά του κ. Τζιτζικώστα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος από την παράταξη της Δέσποινας Χαραλαμπίδου μίλησε για δημιουργία εντυπώσεων για προεκλογικούς λόγους. Μείζον κοινωνικό θέμα χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ο εκπρόσωπος της "Ελληνικής Αυγής για την Κεντρική Μακεδονία" Νίκος Χρυσομάλλης, καθώς όπως είπε, η παρουσία των μεταναστών διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Ο Μάρκος Μπόλαρης από την "Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Κίνηση για την Κεντρική Μακεδονία" σημείωσε ότι δεν έχει υπάρξει ως τώρα στην Ελλάδα μια σοβαρή υπηρεσία μετανάστευσης και αυτό πρέπει να ζητήσει η χώρα να το χρηματοδοτήσει η ΕΕ. Ο Γιάννης Ζιώγας από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" έκανε λόγο για ρατσιστικό παραλήρημα της "Χρυσής Αυγής", η Νιόβη Παυλίδου από τους "Πολίτες μπροστά" δήλωσε ότι θα στηρίξει παρεμβάσεις της διοίκησης για τα παραπάνω ζητήματα, πέραν των πολιτικών κατηγοριών ενώ ο Θανάσης Αγαπητός από την "Ανταρσία" υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσουν οι διαδικασίες που εμποδίζουν τη διέλευση των προσφύγων για να φτάσουν στον τόπο του προορισμού τους.
Εξάλλου ο περιφερειάρχης κατά την παρέμβασή του ζήτησε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να φέρει διορθωτικές παρεμβάσεις στο νόμο για τη μεταφορά των μαθητών καθώς εξέφρασε φόβους ότι θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στο ζήτημα αυτό κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς ιδιαίτερα λόγω των capital controls. Σχολίασε τέλος ότι η κυβέρνηση καλείται να δώσει λύσεις στο θέμα της φορολόγησης των αγροτών, οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.