Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Έκκληση της "Συμπολιτείας" στο δήμαρχο Θερμαϊκού για αποστολή βοήθειας στους Σύριους πρόσφυγες στην Ειδομένη

Έκκληση προς τον δήμαρχο Θερμαϊκού για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους χιλιάδες Σύριους πρόσφυγες, που βρίσκονται στην Ειδομένη, απηύθυνε η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού». Άμεση ήταν η απάντηση του δημάρχου Γιάννη Μαυρομάτη.

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, λίγη ώρα αργότερα, επικοινώνησε με τον επικεφαλής της «Συμπολιτείας», Σπύρο Κουζινόπουλο, ευχαριστώντας τον για την πρωτοβουλία αυτή και διαβεβαιώνοντας ότι έδωσε αμέσως οδηγίες στην αρμόδια αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής για τη συγκέντρωση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» με την επιστολή της είχε ζητήσει από τη δημοτική αρχή να απευθυνθεί προς τους πολίτες του Θερμαϊκού και να τους καλέσει να συνεισφέρει ο καθένας ότι μπορεί σε τρόφιμα, νερά και είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να μη μείνουν πεινασμένοι και διψασμένοι οι πρόσφυγες και χωρίς γάλα τα μωρά τους.
Όπως σημειώνονταν στην έκκληση, «πιστεύουμε ότι οι δημότες του Θερμαϊκού, που προέρχονται οι περισσότεροι από προσφυγικές οικογένειες οι οποίες βίωσαν τον ξεριζωμό και τον κατατρεγμό, θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας για την επίδειξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης απέναντι στους Σύρους πρόσφυγες».
Η επιστολή του επικεφαλής της «Συμπολιτείας» στον δήμαρχο Θερμαϊκού, έχει ως εξής:
«Π Ρ Ο Σ
Τον δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Γιάννη Μαυρομάτη                          
Νέα Μηχανιώνα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,
Συγκλονισμένοι, παρακολουθούμε όλοι καθημερινά το δράμα των δεκάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων, που καταφθάνουν στη χώρα μας, όπως και στις άλλες Μεσογειακές χώρες, για να γλυτώσουν από τους βομβαρδισμούς και τη σφαγή από τους σκοταδιστές τζιχαντιστές. Στόχος τους, να προωθηθούν προς τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης όπου ελπίζουν να βρουν  αποκούμπι.
Οι πρόσφυγες αυτοί, συνωθούνται στο μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης, υπό άθλιες συνθήκες, μέχρι να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ για να προωθηθούν στη συνέχεια και μέσω Σερβίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας, να κατευθυνθούν προς τη χώρα της επιλογής τους.
Ήδη στην Ειδομένη, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πρόχειρα καταλύματα ή στο ύπαιθρο, περίπου 10.000 πρόσφυγες πεινασμένοι, διψασμένοι, με μωρά παιδιά να κλαίνε που δεν έχουν παιδικό γάλα, με ανθρώπους πάσχοντες που στερούνται των αναγκαίων φαρμάκων.
Οι κάτοικοι της περιοχής, με επικεφαλής το Δήμο Παιονίας, κάνουν ότι μπορούν όμως είναι αδύνατο να χορτάσουν τόσα στόματα και να ξεδιψάσουν ένα τόσο μεγάλο πλήθος.
Στο συνεχιζόμενο αυτό δράμα, θα πρέπει κύριε Δήμαρχε η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο να αναλάβουμε εκστρατεία στήριξης των Σύρων προσφύγων στην Ειδομένη, καλώντας τους συνδημότες μας να συνεισφέρουν από το υστέρημά τους ότι μπορούν σε τρόφιμα και είδη καθαριότητας, για να μην κινδυνεύσει η ζωή κανενός συνανθρώπου μας.
Προτείνω λοιπόν να απευθύνουμε στους δημότες του δήμου Θερμαϊκού έκκληση προκειμένου να συγκεντρωθεί βοήθεια για τους πρόσφυγες. Τα είδη που μπορούμε να ζητήσουμε από τους συμπολίτες μας είναι μικρά νερά, τυρί και αλλαντικά σε φέτες, κονσέρβες, χυμούς μικρούς ή μεγάλους, γάλα μακράς διαρκείας και απορρυπαντικό για πλύσιμο στο χέρι. Επίσης, βρεφικές κρέμες, έτοιμες σε γυάλινα βαζάκια, πάνες, κρουασάν, φρυγανιές, ξηρούς καρπούς, μπισκότα, μακαρόνια, ρύζι, ντοματοχυμό, μωρομάντηλα, σερβιέτες, χαρτιά υγείας, πλαστικά πιρούνια και κουτάλια, λάδι. Όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν, θα μπορούν να προσφέρουν τα παραπάνω προϊόντα ή άλλα είδη πρώτης ανάγκης που θα συγκεντρώνονται στα δημοτικά καταστήματα των τριών δημοτικών ενοτήτων Θερμαϊκού, Μηχανιώνας και Επανομής.
Πιστεύουμε ότι οι δημότες του Θερμαϊκού, που προέρχονται οι περισσότεροι από προσφυγικές οικογένειες οι οποίες βίωσαν τον ξεριζωμό και τον κατατρεγμό, θα ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας για την επίδειξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης απέναντι στους Σύρους πρόσφυγες.
                                                                                                Με Τιμή

                                                                                    Σπύρος Κουζινόπουλος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.