Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Διαμαρτυρία της "Συμπολιτείας" για αποκλεισμό από την Επιτροπή Διαβούλευσης Θερμαϊκού

Με επιστολή του προς το δήμαρχο Θερμαϊκού, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, διαμαρτύρεται έντονα γιατί στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του δήμου, που συγκαλείται για σήμερα Δευτέρα 31 Αυγούστου, όχι μόνο δεν προσκλήθηκε να συμμετάσχει η «Συμπολιτεία», αλλά ούτε καν ενημέρωση υπήρξε για τη συνεδρίαση αυτή, όπως συνέβη και με τις άλλες  δημοτικές παρατάξεις. 

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Θερμαϊκού, που θα γίνει στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, πρόκειται να συζητηθούν τα δύο κορυφαία για το Δήμο θέματα, που είναι η σύνταξη  προϋπολογισμού και το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Θερμαϊκού για το έτος 2016.
Η επιστολή του επικεφαλής της «Συμπολιτείας» στον δήμαρχο Θερμαϊκού έχει ως εξής:                 

Π Ρ Ο Σ
Τον Δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Γιάννη Μαυρομάτη
                                                           
Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,
Εντελώς τυχαία, πληροφορήθηκα πριν λίγη ώρα ότι συγκαλείται για σήμερα το απόγευμα στις 7 μμ η Επιτροπή Διαβούλευσης Δήμου Θερμαϊκού, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση της δημοτικής παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», για τη σύγκληση αυτή, αλλά ούτε και πρόσκληση συμμετοχής στη συνεδρίαση.
Διαμαρτύρομαι έντονα για την παράλειψη αυτή, που τη θεωρώ πολύ μεγάλο ατόπημα, δεδομένου του θεσμικού ρόλου όχι μόνο της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αλλά και των άλλων δημοτικών παρατάξεων, που επίσης, όπως πληροφορήθηκα, δεν προσκλήθηκαν στη διαβούλευση. Πολύ περισσότερο που στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, πρόκειται να συζητηθούν δύο μείζονα για το Δήμο μας θέματα, όπως είναι ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του επόμενου έτους.
Όπως σας είναι ήδη γνωστό, η διαβούλευση για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον ετήσιο Προϋπολογισμό, προβλέπεται υποχρεωτικά από το νόμο. Απορώ δε που οι εισηγήσεις, με τους σχετικούς πίνακες που στάλθηκαν στα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης, δεν αναρτήθηκαν μέχρι αυτή τη στιγμή στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Θερμαϊκού, ώστε να ενημερωθούν όσο γίνεται περισσότεροι συνδημότες μας αλλά και να υπάρχει επαρκής χρόνος συζήτησης και υποβολής παρατηρήσεων και προτάσεων.
Με την ευκαιρία, θέλω να επαναλάβω κύριε δήμαρχε, αυτό που κατ’ επανάληψη τόνισα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης: Ότι η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» στηρίζει ολόθερμα το θεσμό της διαβούλευσης, διότι αποτελεί έκφραση της λαϊκής συμμετοχής, που είναι η πεμπτουσία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θέση της παράταξής μας είναι ότι επιβάλλεται η αναβάθμιση του θεσμού, η τόνωση του ενδιαφέροντος των δημοτών και η συμπλήρωσή του με ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις και στις οκτώ δημοτικές και τοπικές κοινότητες του δήμου Θερμαϊκού. Και όπου η δημοτική αρχή θα παρουσιάζει το πρόγραμμά της, θα θέτει ερωτήματα στους δημότες και θα ενημερώνεται από αυτούς για τα προβλήματα που τους απασχολούν.
Κλείνοντας θέλω να υπενθυμίσω ότι η διαδικασία της κατάστρωσης ενός σχεδίου Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού δεν πρέπει είναι μία τεχνική-οικονομική υπόθεση, που βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στα χέρια των υπηρεσιών και των τεχνοκρατών, αλλά και μία δημόσια διαδικασία με πρωταγωνιστικό ρόλο τους  ίδιους τους δημότες.

Ν.Μηχανιώνα 31 Αυγούστου 2015
Με εκτίμηση
Σπύρος Κουζινόπουλος

                                                              επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.