Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Ρεκόρ στις διανυκτερεύσεις Σύριων στη Θεσσαλονίκη

Σε αριθμό-ρεκόρ εκτοξεύτηκαν οι διανυκτερεύσεις των Σύριων προσφύγων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, για τους μήνες Ιανουάριο-Ιούνιο του 2015 η αύξηση άγγιξε το 1359,32%.

 Ήδη από το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι διανυκτερεύσεις των Συρίων από την 30η θέση που βρίσκονταν πέρυσι, έφτασαν στην 5η θέση των 20 πρώτων εθνικοτήτων που διανυκτέρευσαν στην πόλη. Όπως τονίζει στην Karfitsa o πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, «από το πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν γίνει χιλιάδες διανυκτερεύσεις στην Θεσσαλονίκη κυρίως από Σύριους πρόσφυγες αλλά και από άλλες εθνικότητες. Η αύξηση των Σύριων είναι χαρακτηριστική καθώς από τις 1.755 διανυκτερεύσεις για τους μήνες Ιανουάριο-Ιούνιο του 2014, εκτοξεύθηκαν στις 25.611 για το 2015».
Ο κ. Θωμόπουλος επίσης, δηλώνει ότι η πλειονότητα των προσφύγων είτε από τη Συρία, είτε από άλλες χώρες, επιλέγει συνήθως ξενοδοχεία μεσαίας ή χαμηλής κατηγορίας. «Μένουν σε ξενοδοχεία και τα έξοδα είτε τα καλύπτουν οι ίδιοι, είτε όχι. Κατά κύριο λόγο μένουν σε ξενοδοχεία χαμηλών κατηγοριών επί της οδού Εγνατίας». «Δεν είναι η καλύτερη εικόνα» Ο ίδιος επίσης αναφέρεται τόσο στα θετικά, όσο και στα αρνητικά της συγκεκριμένης κατάστασης, η οποία έχει γίνει τους τελευταίους μήνες καθημερινό φαινόμενο. «Υπάρχουν θετικά από την διαμονή των προσφύγων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης», δηλώνει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Από τις αρχές του έτους έχουν γίνει χιλιάδες διανυκτερεύσεις, άρα ανεβαίνει η δουλειά στα ξενοδοχεία, η οποία φέτος λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης ήταν πεσμένη».
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων επισημαίνει και τα «αρνητικά» που προκύπτουν από τη διαμονή των προσφύγων. «Γνωρίζω καλά ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν πολύ μεγάλες ανάγκες και οφείλουμε να τους συμπαρασταθούμε. Ξέρω όμως ότι για τους τουρίστες δεν είναι και η καλύτερη εικόνα η θέα τόσων πολλών προσφύγων. Είναι πολύ λεπτό ζήτημα. Αλλά σαν πελατεία δεν είναι και ό, τι καλύτερο. Σίγουρα οι τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας μεταφέρουν όλα αυτά που βλέπουν. Και πάλι τονίζω ότι κατανοώ πλήρως αυτούς τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες από οποιονδήποτε άλλο».

Η πτώση των… Λίβυων
Στον αντίποδα της αύξησης των Συρίων, βρίσκονται οι Λίβυοι οι οποίοι φέτος βρέθηκαν στην 71η θέση με μόλις 209 διανυκτερεύσεις, ενώ πέρυσι βρέθηκαν στην 8η θέση με 18.674 διανυκτερεύσεις. «Κάθε χρόνο αλλάζουν τα πράγματα. Πέρυσι λόγω της κατάστασης είχαμε χιλιάδες Λιβύους τραυματίες εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στη χώρα τους. Φέτος το ποσοστό τους μειώθηκε σε -98,88%», λέει ο κ. Θωμόπουλος.

Πηγή: Karfitsa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.