Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Κωμικοτραγικές καταστάσεις με το ξεπούλημα της καθαριότητας στο δήμο Θερμαϊκού

Κωμικοτραγικές καταστάσεις, συνεχίζουν να διαδραματίζονται στο δήμο Θερμαϊκού, εξ αιτίας της περίεργης εμμονής της διοίκησης Μαυρομάτη να ολοκληρώσει το ξεπούλημα της Υπηρεσίας Καθαριότητας σε εργολάβους. Και ως να μην έφτανε η διετής εκποίηση της καθαριότητας, αντί του ποσού των 1.663.810 ευρώ, η δημοτική αρχή προχώρησε στην έγκριση επιπλέον ποσού 253.527 ευρώ, από το φόβο μήπως δεν ολοκληρωθεί έως 26 Αυγούστου ο σχετικός διαγωνισμός.

Όπως αποκαλύφθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής,  δύο μόλις ώρες μετά την «κατεπείγουσα» συνεδρίαση-παρωδία της Ο.Ε.,  που είχε συγκαλέσει στις 30 Ιουλίου η δημοτική αρχή, συνεδρίασε  άρον-άρον η τριμελής επιτροπή του διαγωνισμού, ώρα 4:30 μ.μ., όχι στο Δημαρχείο, αλλά στα γραφεία του πρώην δημαρχιακού καταστήματος της Νέας Μηχανιώνας, όπου αποφάσισε να προχωρήσει στη διαδικασία αποσφράγισης των τριών προσφορών που είχαν κατατεθεί από ενδιαφερόμενους για την ανάληψη της καθαριότητας του δήμου εργολάβους.
Σημειώνεται ότι για την οπερετική «συνεδρίαση» της Οικονομικής Επιτροπής, η δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» υπέβαλε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, ζητώντας την ακύρωσή της, άρα και της απόφασής της για συνέχιση της διαδικασίας του διαγωνισμού.
Προσφορές κατατέθηκαν για την ανάληψη του διετούς έργου αποκομιδής των απορριμμάτων στο δήμο Θερμαϊκού από τις εταιρίες:
1.    EN ACT, Περιβαλλοντολογική Ενεργειακή Ανώνυμη Εταιρία, με έδρα τα Γιάννενα και εκπρόσωπο τον κ. Σπυρίδωνα Λώλη
2.    EDIL, Τεχνική Βιομηχανική Ανώνυμη Τεχνική και Βιομηχανική  Εταιρεία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και εκπρόσωπο τον κ. Σωτήριο Οικονομέα.
3.    DION, Διονυσόπουλος και Σία Ε.Ε., με έδρα την Ευκαρπία Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπο την κ. Ειρήνη Καγκελίδου.
Δύο από τις τρεις εταιρίες που παίρνουν μέρος στο διαγωνισμό, και συγκεκριμένα οι EDIL και DION, υπέβαλαν ένσταση κατά του πρακτικού της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού, κατά της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, αλλά και κατά των συνδιαγωνιζόμενων εταιριών. Όπως δε συγκεκριμένα υποστηρίζουν, το από 30 Ιουλίου 2015 πρακτικό της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού, είναι νομικά και ουσιαστικά πλημμελές, εσφαλμένο και για το λόγο αυτό πρέπει να ανακληθεί «ως εκδοθέν άνευ νομίμου αιτιολογίας και κατά παράβαση, κατ΄ουσίαν, διάταξης νόμου».
Η επιτροπή του διαγωνισμού, που αποτελείται από τις δημοτικές υπαλλήλους Ελένη Κατσάκη ως πρόεδρο και Αικατερίνη Αγγελιδάκη και Ασημίνα Πολυκανδριώτη ως μέλη, συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη 5 Αυγούστου και γνωμοδότησε υπέρ της απόρριψης των πολυσέλιδων ενστάσεων των δύο εταιριών, ώστε στο διαγωνισμό για την εκποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας να γίνουν δεκτοί όλοι οι συμμετέχοντες.
Κατόπιν αυτού, η διοίκηση Μαυρομάτη έφερε στην τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, χτες Παρασκευή 7 Αυγούστου, πάλι με τη διαδικασία του «έκτακτου» και του «υπερεπείγοντος», θέμα έγκρισης της γνωμοδότησης για την απόρριψη των ενστάσεων. Αλλά επίσης, αιφνιδιάζοντας για μία ακόμη φορά και χωρίς προηγουμένως να υπάρχει η αναγραφή στην ημερήσια διάταξη και η οφειλόμενη γραπτή εισήγηση, παρουσίασε «υπερεπείγουσα» πρόταση για την έγκριση νέου κονδυλίου δαπάνης 253.527,60 ευρώ, πάλι για τα σκουπίδια.
Το σκεπτικό, είναι ότι επειδή δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης και ανάθεσης του διαγωνισμού μέχρι τις 26 Αυγούστου, οπότε εκπνέει η τρέχουσα σύμβαση για την καθαριότητα που είχε συνάψει πέρσι τέτοιο καιρό η προηγούμενη διοίκηση Αλεξανδρή, γιαυτό και η δημοτική αρχή του κ.Μαυρομάτη θα προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση της καθαριότητας, με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, από τις 27-8-2015, μέχρι την υπογραφή της νέας σύμβασης και πάντως όχι πέραν των τεσσάρων μηνών. Για τη νέα αυτή διάθεση δημοτικού χρήματος προς όφελος των μεγαλοεργολάβων, η διοίκηση Μαυρομάτη επικαλείται «λόγους ανωτέρας βίας και ανώτατου δημόσιου συμφέροντος».

Περιττό είναι ίσως να πούμε ότι τη διαδικασία αυτή και τη διάθεση επιπροσθέτως των 253.527 ευρώ υπερψήφισαν όλα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που ανήκουν στην παράταξη της πλειοψηφίας, καθώς επίσης και οι δύο εκπρόσωποι της παράταξης Τσαμασλή, ενώ ο μόνος που την καταψήφισε, ήταν ο εκπρόσωπος της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.