Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Γ.Βαρουφάκης: Τιμωρητική η πολιτική του Σόϊμπλε

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης», έκανε λόγο για συρρίκνωση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 20 δισ. ευρώ τα επόμενα 3- 4 χρόνια.

Αντί να προτάξουμε την αναδιάρθρωση του χρέους κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, ή μάλλον μας επιβάλλεται ακριβώς το αντίθετο. Τα δύο πρώτα μνημόνια ήταν επέκταση της χρεοκοπίας του δημόσιου τομέα. Σήμερα επιβάλλεται η ίδια λογική χωρίς χρηματοδότηση, τόνισε.
Αναφερόμενος στο νέο ταμείο των 50 δισ. ευρώ, τό χαρακτήρισε "Ταμείο Εκποίησης για την αποπληρωμή χρέους". Δεν θα απομείνει απολύτως τίποτε, είναι μαθηματικά βέβαιο για την ανάπτυξη, είπε αναφερόμενος στο 25% των εσόδων του ταμείου που έχει σχεδιαστεί να οδεύσουν για επενδύσεις μετά την πληρωμή του πρώτου 50% για τις τράπεζες.
Τα περίπου 90 δισ. ευρώ του νέου δανείου αποκλείουν την αναδιάρθρωση χρέους καθώς είναι ένα ποσό μαμούθ, είπε ο κ. Βαρουφάκης.
​Επίσης εκτίμησε ότι "είμαστε προ της απειλής να μην υπάρξει συμφωνία με τον ESM "λόγω της στάσης του ΔΝΤ για το χρέος με την οποία δεν συμφωνεί η ΕΕ.
Ο κ. Βαρουφάκης επιτέθηκε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε τον οποίο κατηγόρησε ότι εργάστηκε σκληρά για να επιβάλει μια τιμωρητική πολιτική απέναντι σε ένα λαό που τόλμησε να αντισταθεί.
"Εμείς προτείναμε μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο μία γέφυρα που από κοινού σχεδιάσαμε μαζί με την καγκελαρία του Βερολίνου για να αποφύγουμε τα σχέδια του Σόιμπλε", είπε.  
Η Ευρώπη πλήττει τον εαυτό της με αυτή την απόφαση ανέφερε. Είναι η χρονική στιγμή που αποδομείται το όραμα του Κ. Καραμανλή, επισήμανε.

Ανέφερε όμως ότι "εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένουμε ενωμένοι".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.