Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θερμαϊκού για την κατάρτιση του νέου Ο.Ε.Υ.

Τη δυσάρεστη έκπληξή του για το γεγονός ότι η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού καταρτίζει νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου, ερήμην των δημοτικών υπαλλήλων, εκφράζει με επιστολή του προς το δήμαρχο κ. Γιάννη Μαυρομάτη ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Θερμαϊκού.

Στην επιστολή που κοινοποιείται στον Γενικό Γραμματέα του δήμου, κ.Θ.Χατζηιωαννίδη, τους αντιδημάρχους, τους προϊσταμένους τμημάτων και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, και υπογράφεται από τον πρόεδρο του συλλόγου, Πέτρο Πετρίδη και το Γεν.Γραμματέα Αλέξανδρο Κρητικόπουλο, τονίζονται τα ακόλουθα:
«Αντιμέτωποι με μια ακόμα δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων, εξαιτίας των ακόλουθων εγγράφων: 
1.    Το με ημερομηνία  13-07-2015 έγγραφο του Γεν. Γραμματέα
και
1.    Την με αριθμό 306/2015  και αριθμό πρωτοκόλλου 16754/13-07-2015 απόφαση Δημάρχου Θερμαϊκού,
που αφορούν στη σύσταση της επιτροπής για την κατάρτιση του νέου Ο.Ε.Υ. του Δήμου Θερμαϊκού. Στην προαναφερόμενη επιτροπή δεν μετέχει εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου, κάτι που είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου στο γραφείο του  Γ.Γ. στις 5  Μαρτίου 2015.
Παρατίθεται ο διάλογος όπως είχε διεξαχθεί αυτολεξεί :
Γεν. Γραμματέας Δήμου: "Θα συστήσουμε ομάδα έργου για τον Ο.Ε.Υ."
Πρόεδρος  Συλλόγου: "Φυσικά θα μετέχει και ένα μέλος του Δ.Σ. των εργαζομένων, όπως είχε γίνει και κατά την κατάρτιση του προηγούμενου Ο.Ε.Υ...."
Γεν. Γραμματέας  Δήμου: "Αν θέλετε πείτε μου τώρα το μέλος"
Πρόεδρος Συλλόγου: "... ως είθισται"
Γεν. Γραμματέας Δήμου:  "Δεν διαφωνώ καθόλου"
1.    Το με αριθμό πρωτοκόλλου 16710/13-07-2015 έγγραφο του Γ.Γ.  του Δήμου, με παραλήπτη, μεταξύ των άλλων, και τον Σύλλογο Εργαζομένων. Με το έγγραφο αυτό, που κοινοποιήθηκε στο σύλλογο στις 14:00 της 13ης Ιουλίου 2015 και δίνοντας προθεσμία απάντησης μόλις τριών ημερών, μία εκ των οποίων ήταν ημέρα απεργιακής κινητοποίησης (Τετάρτη 15-7-2015) ζητούσε από το Σύλλογο να καταθέσει  εγγράφως τις απόψεις και τις προτάσεις του για τον νέο Ο.Ε.Υ., προκειμένου να τις λάβει υπόψη της η αρμόδια επιτροπή.
Είναι προφανές και αυτονόητο ότι η κατάρτιση νέου Ο.Ε.Υ. είναι πολυσύνθετη και πολυδιάστατη διαδικασία και σαφώς τρείς ημέρες, οι εξής δύο, δεν επαρκούν σε ένα συλλογικό όργανο  προκειμένου να μελετήσει, να οργανώσει και να καταθέσει προτάσεις . Επισημαίνοντας την αθέτηση της μεταξύ μας συμφωνίας, συμπεραίνουμε ότι ο Γ. Γ. είτε απευθύνεται στο Σύλλογο για να κρατήσει τα προσχήματα της δήθεν καλής συνεργασίας, είτε αγνοεί  το απαιτούμενο χρονικό διάστημα για να κατατεθούν αξιόπιστες και εμπεριστατωμένες προτάσεις για μια τόσο σοβαρή διαδικασία, το αποτέλεσμα της οποίας είναι καθοριστικό για την λειτουργία του Δήμου.
Υπάρχει, βέβαια, και το ενδεχόμενο να εννοεί τροποποίηση του υπάρχοντος Ο.Ε.Υ., κάτι που δεν προκύπτει από τα προαναφερόμενα έγγραφα, και σ' αυτήν την περίπτωση πρέπει να μας δοθούν διευκρινίσεις.
Και αναρωτιόμαστε:
Πόσο χρόνο χρειάστηκε ο ίδιος για να εργαστεί για τον Ο.Ε.Υ.; Μήπως από τη γένεση της ιδέας και την ανακοίνωσή της στο Δ.Σ. του Συλλόγου στις 5-3-2015; Δηλαδή τουλάχιστον 4 μήνες; Αν η απάντηση είναι καταφατική, προς τι αυτή η βιασύνη;
Επίσης ενώ έχουν συμπεριληφθεί στην επιτροπή  κατάρτισης του νέου Ο.Ε.Υ. οι προϊστάμενοι  Δ/νσεων και οι αντιδήμαρχοι , ζητάει, όλως παραδόξως, να καταθέσουν και αυτοί τις απόψεις  τους, ενώ θα έχουν όλο το χρόνο στη διάθεσή τους κατά τις συνεδριάσεις της επιτροπής να τις καταθέσουν και να τις αναλύσουν.
Επιπρόσθετα  οι αντιδήμαρχοι, ως μέλη της Εκτελεστικής επιτροπής  θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν για το θέμα του νέου Ο.Ε.Υ. και στην συνεδρίαση  αυτού του οργάνου για να εισηγηθούν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ως προς τη διαδικασία, επικαλούμενοι την προηγούμενη εμπειρία μας, σας ενημερώνουμε ότι πρέπει να οριστεί  ο Πρόεδρος της επιτροπής, η Γραμματέας αυτής και να περιγραφεί συνοπτικά η λειτουργία της ως προς τον τρόπο πρόσκλησης των μελών, το χρόνο γνωστοποίησης των συνεδριάσεων και οπωσδήποτε την τήρηση πρακτικών και τον τρόπο λήψης αποφάσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, κρίνουμε απαραίτητο να αλλάξει η απόφαση για την σύσταση  της επιτροπής ώστε να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των εργαζομένων, όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά και υπάλληλοι που δεν κατέχουν θέσεις ευθύνης, δεδομένου ότι έτσι εξασφαλίζεται η αμεροληψία στη λήψη των αποφάσεων οι οποίες επηρεάζουν άμεσα το εργασιακό τους μέλλον. Κατόπιν της παραπάνω αλλαγής είναι επιβεβλημένο να δοθεί επαρκής χρόνος σε όσους ζητηθεί να καταθέσουν τις απόψεις και τις θέσεις τους πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις της διοίκησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.