Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Δυσφορία της Ισραηλιτικής Κοινότητας για τα πορτρέτα των κατοχικών δημάρχων της Θεσσαλονίκης

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ
Έντονη, είναι η δυσφορία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, για την αναβολή της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης σχετικά με το ξήλωμα από τους τοίχους του Δημαρχείου των πορτρέτων δύο δημάρχων που υπηρέτησαν τις ναζιστικές αρχές στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής. Αυτό προκύπτει από επιστολή του προέδρου της κοινότητας προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.


Παρά τη θετική εισήγηση του προέδρου του Δ.Σ., Παναγιώτη Αβραμόπουλου, η λήψη της απόφασης καθαίρεσης των δύο πορτρέτων σταμάτησε την τελευταία στιγμή, μετά την παρέμβαση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη που ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει καλή ατμόσφαιρα για το θέμα, δεν έχει ωριμάσει».
Ο διορισμένος από το καθεστώς του Μεταξά, Κωνσταντίνος Μερκουρίου, βαρύνεται με την υποδοχή των Γερμανών ναζί στην πόλη και το ξήλωμα του εβραϊκού νεκροταφείου από συνεργεία του Δήμου το 1942. Ο ίδιος υπήρξε δραστήριο στέλεχος της μερίδας των "υπερπατριωτών" που τρομοκρατούσαν την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του 1930. Ο Γ. Σερεμέτης δήμαρχος την περίοδο της ναζιστικής κατοχής είχε ξηλώσει τα εβραϊκά ονόματα απ’ όλους τους δρόμους της πόλης.

Η επιστολή του προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης είναι η ακόλουθη:
Κύριο
Παναγιώτη Αβραμόπουλο
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θεσσαλονίκης
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Με μεγάλη λύπη πληροφορηθήκαμε την αναβολή λήψης απόφασης αναφορικά με την αποκαθήλωση των πορτραίτων των ατόμων που υπηρέτησαν το αξίωμα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.
Θεωρούσαμε ότι μετά την πάροδο ενός χρόνου από τότε που τέθηκε για πρώτη φορά το θέμα, το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου θα έπαιρνε τη γενναία απόφαση να αντιμετωπίσει την Ιστορία χωρίς υπεκφυγές.
Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη και στο διάστημα που μεσολάβησε έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Χρόνος κατά τον οποίο θα μπορούσε να είχε διεξαχθεί και η έρευνα στα δημοτικά αρχεία, όπως η Κοινότητά μας είχε προτείνει εγγράφως προ αρκετών μηνών (3769/8-9-2014) για την τεκμηρίωση της στάσης των δημοτικών αρχόντων στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.
Με τιμή,
Για την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.