Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Μία ανισοβαρής και ασύμφορη σύμβαση του Δήμου με την ΠΚΔ

Ανισοβαρής, καθώς αποβαίνει εις βάρος των συμφερόντων του Δήμου Θερμαϊκού, είναι η σύναψη σύμβασης Διαβαθμιδικής Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Δεδομένου ότι ο Δήμος αναλαμβάνει ένα δύσκολο και δαπανηρό έργο, που ήταν υποχρεωμένη να κάνει η Περιφέρεια στην περιοχή, με αντάλλαγμα τη χρησιμοποίηση κάποιων αμφίβολης λειτουργικότητας μηχανημάτων.

Με τη σύμβαση αυτή, που ήρθε για ψήφιση στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας «φορτώνει» στις πλάτες του δήμου Θερμαϊκού την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που υπάρχουν στη συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου, αρμοδιότητά της, και γεωγραφικά βρίσκεται στα όρια του Δήμου Θερμαϊκού. Καθώς επίσης, στη συγκέντρωση και αποκομιδή απορριμμάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Κ.Μ, στον καθαρισμό ρεμάτων και όλων των υφισταμένων αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και σε άλλες δομές περιβάλλοντος.
Όπως κατήγγειλε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, οι συμβατικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο δήμος Θερμαϊκού είναι ασύμφορες, αν συγκριθούν με το αμφίβολης ποιότητας αντάλλαγμα που παρέχει η Περιφέρεια. «Όταν ξεπουλήσατε την καθαριότητα στους εργολάβους με το επιχείρημα ότι ο δήμος δεν διαθέτει προσωπικό, είναι εξωφρενικό να υπογράφετε σύμβαση για τη διάθεση προσωπικού αλλά και να αναλαμβάνετε ένα δυσβάστακτο για τα οικονομικά του δήμου έργο», σημείωσε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας».
Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι κατά της ανισοβαρούς αυτής σύμβασης, τάχθηκε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και Μικρών Έργων, κ. Γιώργος Φεστερίδης, που την καταψήφισε μαζί με τους τρεις συμβούλους της «Συμπολιτείας», ενώ όλες οι άλλες παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ψήφισαν υπέρ.
Με βάση την ασύμφορη αυτή σύμβαση, ο δήμος Θερμαϊκού αναλαμβάνει να εκτελεί τις παρακάτω ενέργειες και δράσεις στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Θερμαϊκού που είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:
1.   κοπή χόρτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Π.Κ.Μ. στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Θερμαϊκού,
2.     απαραίτητες διαγραμμίσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο,
3.   επούλωση λακκουβών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Π.Κ.Μ.,
4.   αποκατάσταση στηθαίων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Π.Κ.Μ. αλλά και στο δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Θερμαϊκού.
5.   συγκέντρωση και αποκομιδή απορριμμάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Κ.Μ.

Εξωφρενικές διατάξεις
Μία εξωφρενική διάταξη της σύμβασης, είναι ότι ο δήμος θα υποβάλλεται εσαεί στην παροχή όλων των απαιτούμενων αναλώσιμων υλικών (καύσιμα, υλικά διαγράμμισης, υλικά επούλωσης λακκουβών, υλικά αποκατάστασης στηθαίων κλπ) «και ό,τι άλλο απαιτείται για την υλοποίηση των ανωτέρω ενεργειών και δράσεων».
Ακόμη, ο δήμος Θερμαϊκού θα διαθέτει για την υλοποίηση του έργου που αναλαμβάνει, αρμοδιότητας της ΠΚΜ, το ακόλουθο προσωπικό:
- Χειριστή καδοπλυντηρίου
- Χειριστές Σαρόθρου δύο (2)
- Οδηγό απορριματοφόρου
- Χειριστή ερπιστριοφόρου
- Οδηγό διαγραμμιστικού
- Οδηγό φορτηγού
- Χειριστή χορτοκοπτικού

Σε αντάλλαγμα, η Περιφέρεια θα διαθέτει στο δήμο κάποια μη αναφερόμενα στη σύμβαση μηχανήματα και τη συντήρησή τους. Μηχανήματα, που όπως είπε κάποια στιγμή στη συζήτηση του θέματος, ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης «εμείς τα ανακαλύψαμε πεταμένα στο Δενδροπόταμο και κάναμε την πρόταση να μας διατεθούν γιατί έχουμε ανάγκη από μηχανήματα»

Η σύμβαση είναι διετής, με δυνατότητα παράτασής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.