Τρίτη 26 Μαΐου 2015

To ecobeach και η ξεχασμένη Διαφάνεια

Όπως αρκετές φορές το διακηρύξαμε στο παρελθόν, είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας, με την αξιοποίηση στο έπακρο των πλεονεκτημάτων που διαθέτουν οι ακτές του Θερμαϊκού. Προκειμένου να δουλέψουν τα μαγαζιά, να βρουν δουλειά οι άνεργοι νέοι μας, να αναζωογονηθούν τα έσοδα του δήμου. Δεν μπορούμε όμως να αντιληφθούμε το γιατί κάποια πράγματα θα πρέπει να γίνονται περίπου «εν κρυπτώ», χωρίς ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου.

Επομένως, φαντάζεστε την έκπληξή μας όταν πληροφορηθήκαμε ότι ο Δήμος Θερμαϊκού συμμετέχει στο πρόγραμμα ενός ιδιώτη, του κ. Βασίλη Τζιαννή, για την υλοποίηση μιας οικολογικής πρότασης, το project ecobeach Agia Triada, με βάση το οποίο θα διαμορφωθεί  και θα αξιοποιηθεί τουριστικά ο παραλιακός χώρος που βρίσκεται μεταξύ των ΚΑΑΥ και του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας. Και μάλιστα, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του δημάρχου Θερμαϊκού κ. Γιάννη Μαυρομάτη, ο δήμος θα συνεισφέρει στο συνεταιρισμό με τον ιδιώτη, δύο, όμορα με την ακτή, παραλιακά οικόπεδα έκτασης 3,5 περίπου στρεμμάτων.
Πως είναι δυνατό να λαμβάνεται μία τέτοια απόφαση παραχώρησης, δίχως να υπάρχει προηγουμένως όχι μόνο η απαιτούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά ούτε έστω η απλή ενημέρωσή του; Πως είναι δυνατό να αποφασίζεται η συμμετοχή του δήμου σε μία κοινοπραξία, που θα έχει και οικονομικό κόστος για τα δύο μέρη που συμπράττουν, τον ιδιώτη και το Δήμο, χωρίς να έχει εισαχθεί το θέμα στην οικονομική επιτροπή;
Δεν θα ήμασταν αντίθετοι για την αξιοποίηση εκείνου του σημείου της ακτής της Αγίας Τριάδας, έκτασης 300 μέτρων περίπου, εάν προηγουμένως είχε συνταχθεί μία σοβαρή οικονομοτεχνική μελέτη από τις υπηρεσίες του Δήμου και κυρίως, εφόσον δίνονταν εγκαίρως στους δημοτικούς συμβούλους όλα τα στοιχεία αυτής της σύμπραξης. Τελικά, μήπως θα πρέπει κάποιος να μιλήσει στους διοικούντες το δήμο Θερμαϊκού για τη διαφάνεια;

Μερικά στοιχεία
Κατά τα άλλα, όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση που οργάνωσαν το βράδυ της Δευτέρας στο ΚΑΠΠΑ 2000, το σχεδιαζόμενο project που θα αναπτυχθεί σε ακτογραμμή 300 περίπου μέτρων, θα καλύψει (χωρίς μόνιμες, βαριές κατασκευές) τις ανάγκες  έως και τριών χιλιάδων λουομένων. 
Στόχος είναι η λειτουργία του είναι να γίνει με χαμηλό κόστος προσφερομένων υπηρεσιών, χωρίς αντίτιμο εισόδου και με ανάπτυξη 25% του χώρου σε ξαπλώστρες και ομπρέλλες, ώστε να μπορούν επισκέπτες να χρησιμοποιούν και δικό τους εξοπλισμό.  Προβλέπονται αποδυτήρια, ντουζιέρες, χώροι σκίασης, θαλάσσιες εξέδρες, χώροι εστίασης με χρήση αυτόματων πωλητών, κινηματογράφος, χώροι εκδηλώσεων. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται στο σχέδιο για την ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑΜΕΑ είτε έχουν προβλήματα κίνησης είτε όρασης. 
Το project ecobeach Agia Triada θα επιχειρηθεί να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης, ίσως ως καινοτόμος πρόταση. 

Ενστάσεις από τους παριστάμενους πολίτες
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Ακτιβιστής, διατυπώθηκαν ενστάσεις από ορισμένους των παρισταμένων σχετικά με την διάνοιξη του παραλιακού μετώπου (σύνδεση Μπαξέ με Αγία Τριάδα) που παρά την  διατυπωμένη άποψη, και παρά την αντίθετη διαβεβαίωση  που έδωσε χθες ο δήμαρχος, φαίνεται πως απεμπολείται.
“Κατά τον δήμαρχο επίκειται η καθιέρωση της παραλιακής οδού ως πεζόδρομου, αφού το ίδιο θα συμβεί στα ΚΑΑΥ και στο κάμπινγκ, που παρανόμως τον έχουν κλείσει.
Φυσικά ως πεζόδρομος λειτουργεί και σήμερα, μέχρι την πλαζ, παρά την απαγόρεση διέλευσης οχημάτων στο ύψος των ΚΑΑΥ και την ανυπαρξία οδού στο κάμπινγκ.
Επιφυλάξεις διατυπώθηκαν από κατοίκους για τις υποδομές που απαιτούνται σε σχέση με τον όγκο επισκεπτών που μπορεί να προσελκύσει καθώς και η ανυπαρξία αναγκαίου χώρου για πάρκινγκ.

Ατυχής θα πρέπει να χαρακτηριστεί η δήλωση του κ. Μαυρομάτη ότι η "συγκεκριμένη παραλία είναι σκουπιδότοπος που κανείς δεν κάνει μπάνιο εκεί", θέλοντας έτσι να διατυμπανίσει την ανάδειξη με το σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής. Να διαβεβαιώσουμε πως η παραλία είναι πλήρης λουομένων καθ' όλη την θερινή περίοδο και η θάλασσα στην περιοχή είναι εξαιρετική”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.