Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Ερώτηση της «Συμπολιτείας» για την πρόσβαση ΑΜεΑ στο ΚΕΠ Νέων Επιβατών και τα γραφεία της ΔΕΥΑΘ

Με ερώτηση που υπέβαλε στο δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Γιάννη Μαυρομάτη η δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», επισημαίνει την ταλαιπωρία που υφίστανται οι συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα, όταν πρόκειται να εξυπηρετηθούν από το ΚΕΠ των Νέων Επιβατών και τα γραφεία της ΔΕΥΑΘ, που συστεγάζονται στο κτίριο του παλιού Δημαρχείου Ν.Επιβατών.

Πιο συγκεκριμένα, κατά παράβαση του σχετικού νόμου, στο κτίριο αυτό, δεν υφίσταται ράμπα πρόσβασης για τα ΑΜεΑ, λείπει ο απαιτούμενος ανελκυστήρας, ενώ δεν υπάρχει ούτε καν κάποιο κουδούνι στην είσοδο, προκειμένου να ειδοποιηθούν οι αρμόδιοι υπάλληλοι και να εξυπηρετήσουν τους συμπολίτες μας που χρήζουν βοήθειας.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας», Σπύρος Κουζινόπουλος, ειδικά για τα ΚΕΠ, πρέπει αυτά υποχρεωτικά να είναι απολύτως προσβάσιμα στα ΑΜεΑ και να μην υπάρχει κανένας περιορισμός των μετακινήσεων, όπως προκύπτει, εκτός των άλλων και από τον ιδρυτικό νόμο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών που ισχύει από το έτος 2002.
Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

«Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
ΠΡΟΣ: Τον δήμαρχο Θερμαϊκού κ. Γιάννη Μαυρομάτη 
Θέμα: Προσβασιμότητα για ΑμεΑ στο ΚΕΠ Ν. Επιβατών και τη ΔΕΥΑΘ 

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε
Ακόμη από το έτος 2000, με το Νόμο 2831/13/6/2000 (ΦΕΚ 140), ισχύει η  υποχρέωση των ΟΤΑ και όλου του Δημόσιου Τομέα (κοινωφελείς οργανισμοί, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ κλπ) να εξασφαλίσουν την οριζόντια και κατακόρυφη προσπέλαση για τα άτομα με αναπηρίες.
Στο Δήμο μας, υπάρχουν το ΚΕΠ Νέων Επιβατών και η ΔΕΥΑΘ, που στεγάζονται στο παλιό Δημαρχείο των Ν.Επιβατών σε όροφο, χωρίς να υπάρχει ράμπα από το πεζοδρόμιο μέχρι την είσοδο του κτιρίου αλλά ούτε και ανελκυστήρας. Με αποτέλεσμα τόσο το ΚΕΠ όσο και η ΔΕΥΑΘ, να είναι απροσπέλαστες υπηρεσίες για τα ΑμεΑ και δεκάδες συμπολίτες μας να μη μπορούν να εξυπηρετηθούν. Καθώς δεν υπάρχει στην είσοδο ούτε καν κάποιο κουδούνι, ώστε να ειδοποιηθούν οι αρμόδιοι και να βοηθήσουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ειδικά για όλα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, μεταξύ των οποίων και το ΚΕΠ Ν.Επιβατών, στα οποία διεκπεραιώνεται σημαντικός αριθμός διοικητικών διαδικασιών, πρέπει αυτά να είναι απολύτως προσβάσιμα στα ΑΜεΑ και να μην υπάρχει κανένας περιορισμός των μετακινήσεων όλων των πολιτών, όπως προκύπτει, εκτός των άλλων και από τον ιδρυτικό νόμο των ΚΕΠ (3013/2002 αρθρ.31 παρ.6), καθώς επίσης και το Γ.Ο.Κ.
Όπως είναι γνωστό, η προσβασιμότητα των συνανθρώπων μας με αναπηρία σε όλα τα δημόσια κτίρια και τις υπηρεσίες δεν αποτελεί μόνο απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας και πολιτισμού, αλλά και αυτονόητο δικαίωμά τους. Αντίθετα, η έλλειψη σχετικών υποδομών στερεί από τα άτομα αυτά την άσκηση των δικαιωμάτων τους και δεν τους παρέχει ισότιμες ευκαιρίες.
Κατόπιν όλων αυτών και επειδή πιστεύουμε ότι είναι άδικο και ανεπίτρεπτο  να υπάρχουν συμπολίτες μας που αδυνατούν να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες του Δήμου, ρωτάμε εάν προτίθεται η διοίκησή σας να μεριμνήσει, ώστε άμεσα να επιλυθεί αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα.

                                                                        Με τιμή
                                                            Σπύρος Κουζινόπουλος
                                                Επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού»      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.