Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Οι εργαζόμενοι όλης της χώρας γιόρτασαν την Πρωτομαγιά

Πλήθος κόσμου συμμετείχε και στις φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς. Συνολικά, υπολογίζεται πως περίπου 15.000 πολίτες κατέβηκαν στο κέντρο της Πρωτεύουσας και πολλές χιλιάδες στη Θεσσαλονίκη για να διαδηλώσουν για τα εργατικά τους δικαιώματα.

Στην πλατεία Συντάγματος συγκεντρώθηκαν μέλη εργατικών ενώσεων και σωματείων του ΠΑΜΕ. Η συγκέντρωση τους, στην οποία συμμετείχαν περίπου 9.000 διαδηλωτές ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι. Παρών στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ήταν και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε στις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου το παρών έδωσε σύσσωμη η κυβέρνηση, πλην του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στη Θεσσαλονίκη
Ολοκληρώθηκαν ειρηνικά λίγο πριν το μεσημέρι οι πορείες των συνδικάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη. Στη συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Αριστοτέλους, ο κεντρικός ομιλητής, ταμίας του ΕΚΘ, Παναγιώτης Παγώνης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ιστορική μέρα και στους αγώνες που δόθηκαν στο παρελθόν και συνεχίζονται και σήμερα «με αμείωτη ένταση» από τους εργαζόμενους: «θεμελιώδη εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα», τα οποία «τα τελευταία χρόνια της κρίσης και των μνημονίων δοκιμάζονται σκληρά και βάναυσα». Αναφέρθηκε στα ποσοστά της ανεργίας στο νομό και σε χώρους δουλειάς που τα συνδικάτα δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση θέσεων εργασίας και ανάκληση απολύσεων (μετρό, ΕΛΒΟ, κ.ά.). Το ψήφισμα ανέγνωσε το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης.
«Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα εξακολουθούν να υπάρχουν, οι συλλογικές συμβάσεις δεν έχουν με νόμο επιβληθεί, ο κατώτατος μισθός δεν έχει επιβληθεί, αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση ιδιαίτερα δυσχερή, καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης. Στη συγκέντρωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννης Αμανατίδης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αλέκος Τριανταφυλλίδης και Σωκράτης Φάμμελος και ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου. Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο του Εργάτη, μπροστά στο ΕΚΘ.
Συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. Την κεντρική ομιλία εκφώνησε το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΠΑΜΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, παρουσία μεταξύ άλλων του βουλευτή του ΚΚΕ Σάκη Βαρδαλή και του ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλου, ενώ χαιρέτισαν και εκπρόσωποι συνδικάτων.
«Συνεχίζουμε αταλάντευτα, αγωνιστικά, ταξικά, ενισχύουμε το ΠΑΜΕ παντού σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς. Συνεχίζουμε αγωνιστικά για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με μέτωπο απέναντι στις αυταπάτες, τον κοινωνικό εταιρισμό και τις ψεύτικες ελπίδες» τόνισε μεταξύ άλλων ο Λ. Στολτίδης.

Ακολούθησε πορεία του ΠΑΜΕ η οποία κατέληξε στην παλιά θέση του μνημείου του Εργάτη, στη συμβολή της Εγνατίας με την οδό Βενιζέλου, όπου και έγινε κατάθεση στεφανιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.