Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Το μαλλί της γριάς, τα ποπ-κορν και η Επιτροπή Διαβούλευσης

Από την πρώτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Θερμαϊκού
Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Θερμαϊκού. Χαιρετίζουμε την απόφαση της δημοτικής αρχής να συγκαλεί την Επιτροπή κάθε μήνα και όχι κάθε τρίμηνο, όπως ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 76 του Ν. 3852/2010, με τον οποίο θεσπίστηκε η συγκρότηση και λειτουργία των Δημοτικών Επιτροπών Διαβούλευσης (ΔΕΔ) σε δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο από 10.000 κατοίκους. Είμαστε όμως ριζικά αντίθετοι με τα θέματα που τίθενται για συζήτηση ενώπιόν της.

Όπως διαβάζουμε στην πρόσκληση προς τα 27 μέλη της ΔΕΔ, τα θέματα που θα συζητήσουν σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, είναι η νομιμοποίηση στις προβλήτες της Περαίας και της Αγίας Τριάδας, οι προδιαγραφές για τα κουβούκλια των περιπτέρων και ο καθορισμός θέσεων για μικροπωλητές και παραγωγούς που θα πουλάνε στα οκτώ δημοτικά διαμερίσματα… καλαμπόκια, ποπ-κορν, μαλλί της γριάς και ξηρούς καρπούς!
Αντιθέτως, δεν υπάρχει η παραμικρή νύξη για μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες του δήμου Θερμαϊκού, όπως το άθλιο οδικό δίκτυο της περιοχής, η ποιότητα του παρεχόμενου πόσιμου νερού και οι καρκινογόνες αμιαντοσωλήνες που υπάρχουν σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του δικτύου ύδρευσης, τα υπερκορεσμένα κοιμητήρια και τα τεράστια προβλήματα της διάβρωσης και προσάμμωσης των ακτών κ.α. Και φυσικά, πως είναι δυνατό να κουβεντιάζει η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης για το ποπ-κορν και να μην έχει ζητηθεί καν η γνώμη της για την αδιαφανή προσπάθεια της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού να εκχωρήσει στην ΤΕΘ Α.Ε. τα 23,5 στρέμματα του Ποταμού, της ωραιότερης δηλαδή παραλίας που υπάρχει σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης.
Κι όμως: Ο νόμος 3852 του 2010, ο νόμος δηλαδή που διέπει όλες τις λειτουργίες του «Καλλικράτη» στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ξεκάθαρος όσον αφορά τις λειτουργίες και το πλαίσιο δραστηριοτήτων του νέου θεσµού της δηµοτικής διαβούλευσης. Και αναφορικά με τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, τις περιγράφει με σαφήνεια ως εξής:
«Ειδικότερα, η επιτροπή δηµοτικής διαβούλευσης έχει τις εξής αρµοδιότητες:
α) Γνωµοδοτεί στο δηµοτικό συµβούλιο σχετικά µε τα αναπτυξιακά προγράµµατα και τα προγράµµατα δράσης του δήµου, το επιχειρησιακό πρόγραµµα και το τεχνικό πρόγραµµα του δήµου.
β) Γνωµοδοτεί για θέµατα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέµπονται σε αυτή από το δηµοτικό συµβούλιο ή τον δήµαρχο.
γ) Εξετάζει τα τοπικά προβλήµατα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του δήµου και διατυπώνει γνώµη για την επίλυση των προβληµάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.
δ) ∆ιατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχοµένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων, οι οποίες εκδίδονται στο πλαίσιο του άρθρου 79 του Κ.∆.Κ.»
Και φυσικά, καλή είναι η ενημέρωση των μελών της ΔΕΔ για το μαλλί της γριάς και τη νομιμοποίηση στις προβλήτες (ποια άραγε διαφορετική γνώμη να εκφράσουν, ότι δεν χρειάζεται η νομιμοποίηση ή δεν χρειάζονται οι προβλήτες;). Όμως το ζητούμενο, είναι αν η διοίκηση του δήμου, προχωρήσει θαρραλέα, ενημερώνοντας και ζητώντας τη γνώμη της κοινωνίας των πολιτών για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν το Θερμαϊκό. Προκειμένου η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης να διαδραματίσει ουσιαστικό και όχι διακοσμητικό ρόλο.

Διαβάστε σχετικά για τη ΔΕΔ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.