Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Τιμήθηκε η μνήμη των ηρωϊκών νεκρών της 9ης Μάη 1936

Με δύο εκδηλώσεις, τιμήθηκε η μνήμη των ηρωϊκών νεκρών στα γεγονότα της 9ης του Μάη 1936, όταν οι δυνάμεις της χωροφυλακής έπνιξαν στο αίμα, μετά από εντολή του τότε πρωθυπουργού και μετά από μερικούς μήνες δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, τον απεργιακό αγώνα των εργατών της Θεσσαλονίκης που διεκδικούσαν καλύτερα μεροκάματα και πιο ανθρώπινες συνθήκες ζωής.

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους ηρωικούς νεκρούς που έπεσαν από τις σφαίρες της χωροφυλακής του Ντάκου στις 9 Μάη 1936 πραγματοποιήθηκε στο μνημείο του Εργάτη (μπροστά από το κτίριο του Ε.Κ.Θ.) από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Το παρών στην εκδήλωση μνήμης, εκτός από τον Πρόεδρο και αντιπροσωπεία του ΕΚΘ, έδωσαν εκπρόσωποι της ΕΔΟΘ, συνδικαλιστικές παρατάξεις και σωματεία, μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη", Ρία Καλφακάκου, καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Βούλα Τεκτονίδου, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Σωκράτης Φάμελλος και Γιάννης Αμανατίδης.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ από την πλευρά της, τίμησε με πορεία προς τον τόπο θυσίας των ηρωικών εργατών του Μάη του '36 στη διασταύρωση Εγνατίας με Βενιζέλου. Μέλη του ΠΑΜΕ, εργατικών σωματείων και συνδικάτων κατέθεσαν στεφάνια στο σημείο. 

Στο μήνυμά της η Διοίκηση του Ε.Κ.Θ., με αφορμή στη συμπλήρωση 79 ετών αναφέρει: "Τιμούμε τους αγώνες των δικών μας νεκρών, των ανθρώπων της εργατικής τάξης που πάλεψαν για τη βελτίωση της θέσης του εργαζόμενου στη κοινωνία". "Η φετινή 9η Μάη μας βρίσκει όλους τους εργαζόμενους να παλεύουμε για το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία και για την αποτροπή καταπάτησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Καλούμαστε να δώσουμε όλοι μαζί, μάχες στο όνομα της ιστορίας μας αλλά και στο πρόσωπο των παιδιών μας. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε, σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα, θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, επανάκτηση των ασφαλιστικών, κοινωνικών και δημοκρατικών μας δικαιωμάτων" σημειώνει μεταξύ άλλων.
Και καταλήγει: "Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Και εάν είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε θα πρέπει να τον δώσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι! Δίνουμε υπόσχεση στους 12 νεκρούς και τους 300 τραυματίες του Μάη του '36 και τους χιλιάδες εργάτες που έδωσαν πραγματική μάχη για τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα τους".

Σε δηλώσεις της η αντιπρόεδρος της Βουλής, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, επισήμανε: «Ως ΣΥΡΙΖΑ βρισκόμαστε για άλλη μία χρονιά εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους καπνεργάτες αλλά και όλους τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης που τον Μάιου του 1936 με τη θυσία τους άνοιξαν έναν άλλο δρόμο για το εργατικό κίνημα της πόλης μας αλλά και όλης της χώρας. Έθεσαν τις βάσεις για την καθιέρωση του 8ωρου, ανάγκασαν την τότε κυβέρνηση να πάρει μέτρα όσον αφορά τα εργασιακά αλλά και τις συνθήκες εργασίας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς. Αυτή η θυσία των ηρώων του Μάη του ’36 στην πόλη μας που πρέπει να αποτελεί φωτεινό ορόσημο για όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας, πρέπει να βρει δικαίωση. Έχει ανοίξει ένας δρόμος με την πολιτική ανατροπή και τον ερχομό της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτός ο δρόμος όμως πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα έτσι ώστε ο κόσμος της εργασίας, οι θυσίες που έχει κάνει και τα οράματά του να βρουν επιτέλους δικαίωση».

Πηγή φωτογραφιών: alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.