Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Οι 14 ενορίες της Μητρόπολης Ν.Κρήνης και Καλαμαριάς

Πέντε στο δήμο Θερμαϊκού, αρχαιότερη αυτή του Αγ.Γεωργίου Επανομής
Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (αριθ.757/29-4-2015), αναγνωρίστηκαν δέκα τέσσερις ενορίες της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, σε εφαρμογή του άρθρου 25 του νόμου 4301/2014 για τη σύσταση ενοριών.

Από τις ενορίες αυτές, οι εννέα βρίσκονται στα όρια του δήμου Καλαμαριάς και οι υπόλοιπες πέντε στο δήμο Θερμαϊκού. Ενώ όπως είναι γνωστό, οι ενορίες των εκκλησιών της Περαίας (Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου, Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου και Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος), υπάγονται στη Μητρόπολη Κασσανδρείας.
Η αρχαιότερη από τις 14 ενορίες της Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, είναι αυτή του Αγίου Γεωργίου Επανομής, καθώς λειτουργεί από το έτος 2017.
Αναλυτικά οι δέκα τέσσερις ενορίες έχουν ως εξής:
1. Ενορία του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλαμαριάς (οδός Μ. Χρυσάνθου 1), με έδρα το Δημοτικό Διαμέρισμα Καλαμαριάς, του Δήμου Καλαμαριάς, της Περιφερειακής Ενότητος Θεσσαλονίκης, της Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας, ιδρυθείσα το έτος 1928, ως εμφαίνεται εκ του βιβλίου κτηματολογίου και σκευογραφικού του ως άνω Ιερού Ναού.
2. Ενορία του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καλαμαριάς (οδός Τ. Γαβριηλίδη 113), με έδρα το Δημοτικό Διαμέρισμα Καλαμαριάς του Δήμου Καλαμαριάς της Περιφερειακής Ενότητος Θεσσαλονίκης, της Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας, ιδρυθείσα το έτος 1973, ως εμφαίνεται εκ του Βιβλίου Πρωτοκόλλου του ως άνω Ιερού Ναού.
3. Ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καλαμαριάς (οδός Αγίου Νικολάου 18), με έδρα το Δημοτικό Διαμέρισμα Αρετσούς, του Δήμου Καλαμαριάς, της Περιφερειακής Ενότητος Θεσσαλονίκης, της Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας,  ιδρυθείσα το έτος 1965, ως εμφαίνεται εξ εγγράφου του Υπουργείου Κοιν. Προνοίας.
4. Ενορία του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Καλαμαριάς (οδός Σμύρνης 60), με έδρα το Δημοτικό Διαμέρισμα Νέας Κρήνης, του Δήμου Καλαμαριάς, της Περιφερειακής Ενότητος Θεσσαλονίκης, της Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας, ιδρυθείσα το έτος 1950, ως εμφαίνεται εκ του βιβλίου Γάμων του Ιερού Ναού.
5. Ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Καλαμαριάς (οδός Ι. Πασαλίδη και Μουδανιών), με έδρα το Δημοτικό Διαμέρισμα Καλαμαριάς, του Δήμου Καλαμαριάς, της Περιφερειακής Ενότητος Θεσσαλονίκης, της Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας, ιδρυθείσα το έτος 1939, ως εμφαίνεται εκ του βιβλίου Γάμων − Βαπτίσεων του Ιερού Ναού.
6. Ενορία του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καλαμαριάς (οδός Θεραπειών 22), με έδρα το Δημοτικό Διαμέρισμα Κουρί, του Δήμου Καλαμαριάς, της Περιφερειακής Ενότητος Θεσσαλονίκης, της Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας, ιδρυθείσα το έτος 1935, ως εμφαίνεται εκ διοριστηρίου εγγράφου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.
7. Ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Παύλου Καλαμαριάς (οδός Αγνώστου Στρατιώτου και Πολυβίου 18), με έδρα το Δημοτικό Διαμέρισμα Νέας Κρήνης, του Δήμου Καλαμαριάς, της Περιφερειακής Ενότητος Θεσσαλονίκης, της Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας, ιδρυθείσα το έτος 1975, ως εμφαίνεται εκ του βιβλίου Πρακτικών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού.
8. Ενορία του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαμαριάς (οδός Μυστρά 1), με έδρα το Δημοτικό Διαμέρισμα Φοίνικος, του Δήμου Καλαμαριάς, της Περιφερειακής Ενότητος Θεσσαλονίκης, της Περιφερείας
Κεντρικής Μακεδονίας, ιδρυθείσα το έτος 1963, ως εμφαίνεται εξ εγγράφου του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.
9. Ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου Καλαμαριάς (οδός Λουκιανού 1), με έδρα το Δημοτικό Διαμέρισμα Νέας Κρήνης, του Δήμου Καλαμαριάς, της Περιφερειακής Ενότητος Θεσσαλονίκης, της Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας, ιδρυθείσα το έτος 1972, ως εμφαίνεται εκ του βιβλίου Πρακτικών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού.
10. Ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Αγγελοχωρίου, με έδρα το Δημοτικό Διαμέρισμα Αγγελοχωρίου, του Δήμου Θερμαϊκού, της Περιφερειακής Ενότητος Θεσσαλονίκης, της Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας, ιδρυθείσα το έτος 1964, ως εμφαίνεται εκ του βιβλίου Βαπτίσεων του Ιερού Ναού.
11. Ενορία του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Αγία Τριάδος (οδός Νώντα Γκέλου 11), με έδρα το Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Τριάδος, του Δήμου Θερμαϊκού, της Περιφερειακής Ενότητος Θεσσαλονίκης, της Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας, ιδρυθείσα το έτος 1947, ως εμφαίνεται εκ του βιβλίου Βαπτίσεων του Ιερού Ναού.
12. Ενορία του Ιερού Ναού Οσίας Παρασκευής Νέων Επιβατών (οδός Οσίας Παρασκευής 1), με έδρα το Δημοτικό Διαμέρισμα Νέων Επιβατών, του Δήμου Θερμαϊκού, της Περιφερειακής Ενότητος Θεσσαλονίκης, της Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας, ιδρυθείσα το έτος 1974, ως εμφαίνεται εκ του βιβλίου Πρακτικών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού.
13. Ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Επανομής (οδός Σχολείου 9), με έδρα το Δημοτικό Διαμέρισμα Επανομής, του Δήμου Θερμαϊκού, της Περιφερειακής Ενότητος Θεσσαλονίκης, της Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας, ιδρυθείσα το έτος 1917, ως εμφαίνεται εκ ληξιαρχικής πράξεως γάμου της Κοινότητος Επανομής.
14. Ενορία του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Νέας Μηχανιώνας (πλατεία Νέας Μηχανιώνας), με έδρα το Δημοτικό Διαμέρισμα Νέας Μηχανιώνας, του Δήμου Θερμαϊκού, της Περιφερειακής Ενότητος Θεσσαλονίκης, της Περιφερείας Κεντρικής Μακεδονίας, ιδρυθείσα το έτος 1931, ως εμφαίνεται εκ ληξιαρχικής πράξεως γεννήσεως – βαπτίσεως της Κοινότητος Νέας Μηχανιώνας.

Αυτή η Διαπιστωτική Πράξη υπογράφεται από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.