Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

H διαδικασία άδεια χρήσης αιγιαλού για τραπεζοκαθίσματα

Με ανακοίνωση του αρμόδιου αντιδημάρχου Οικονομικών του δήμου Θερμαϊκού, Παναγιώτη Μήλιου, καθορίστηκε η διαδικασία και δόθηκαν στη δημοσιότητα οι όροι χορήγησης άδειας χρήσης αιγιαλού με τη διαδικασία της απευθείας παραχώρησης, σύμφωνα και με την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι στην προχτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, όπου συζητήθηκε το θέμα μετά από εισήγηση του δημάρχου Γιάννη Μαυρομάτη, πάρθηκε ομόφωνα απόφαση με την οποία ζητείται από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών να τροποποιήσουν το άρθρο 2 αυτής της ΚΥΑ, που προβλέπει την απαγόρευση τραπεζοκαθισμάτων σε απόσταση μικρότερη των πέντε μέτρων από τον αιγιαλό. Δεδομένου ότι πλήττονται οι καταστηματάρχες του δήμου, κυρίως αυτοί που βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο Περαία-Ν.Επιβάτες-Αγία Τριάδα, όπου κυριολεκτικά έχει «εξαφανιστεί» η ακτή, λόγω της διάβρωσης.
Με την ευκαιρία, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες όλων των προηγούμενων διοικήσεων του δήμου Θερμαϊκού, αλλά και της σημερινής, που όλα αυτά τα χρόνια «σφύριζαν αδιάφορα», χωρίς να κάνουν το παραμικρό για το τεράστιο πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών που πλήττει το δήμο μας. «Και βέβαια, όπως σημείωσε, οι αρμόδιοι υπάλληλοι που συνέταξαν αυτή την ΚΥΑ, δεν γνώριζαν ότι κάπου εκεί στην ανατολική άκρη του Θερμαϊκού η διάβρωση «έφαγε» όλη την ακτή, η δημοτική αρχή δεν αντιδρούσε και οι μαγαζάτορες δεν έχουν που να βάλουν το καλοκαίρι τα τραπεζάκια τους».

Η ανακοίνωση της Αντιδημαρχίας
Η ανακοίνωση της Αντιδημαρχίας Οικονομικών έχει ως εξής:
Σύμφωνα με την  ΚΥΑ ΔΔΠ005159/586Β’ΕΞ2015 (ΦΕΚ 578/Β/7-4-2015) που αφορά στην παραχώρηση με αντάλλαγμα του δικαιώματος απλής χρήσης του αιγιαλού από το Δημόσιο προς τους ΟΤΑ, η οποία ισχύει από έκδοσης της μέχρι  31/3/2017, η παραχώρηση γίνεται αποκλειστικά για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού (όπως εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, σετ ομπρελών με ξαπλώστρες ή καθίσματα με ή χωρίς τραπεζάκι, λειτουργία τροχήλατου –αυτοκινούμενου ή μη-αναψυκτηρίου). Η άσκηση άλλης δραστηριότητας όπως η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος επιφέρει κυρώσεις. Συνεπώς κάθε ενδιαφερόμενος για την μίσθωση  χώρου αιγιαλού (χωρίς δημοπρασία) υποβάλλει σχετική αίτηση στο τμήμα εσόδων του Δήμου Θερμαϊκού εντός ορισμένης ημερολογιακής προθεσμίας.
Στην αίτηση θα αναγράφονται με την παρακάτω σειρά:
α) Το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία του αιτούντος, το είδος και η διεύθυνση της επιχείρησης (εάν πρόκειται για εταιρείες θα πρέπει οπωσδήποτε να προσκομίσουν το εταιρικό/καταστατικό τους), διεύθυνση επιχείρησης και στοιχεία επικοινωνίας.
β) Η θέση, η έκταση και το είδος του αιτουμένου προς χρήση χώρου.
Μαζί με την αίτηση συνυποβάλλονται:
1) Φωτοαντίγραφο της άδειας λειτουργίας καταστήματος με την ρητή προϋπόθεση ότι αυτή ισχύει.
2) Βεβαίωση περί μη οφειλής από την ταμειακή υπηρεσία του Δήμου, (άρθρο 285 του Δ.Κ.Κ.)
Το αναλογούν τέλος καταβάλλεται: α) Το 30% της συνολικής αξίας του μισθωτηρίου υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου στο Δημόσιο Ταμείο (ΔΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ) β) Το υπόλοιπο 70% της συνολικής αξίας του μισθωτηρίου στο ταμείο του Δήμου Θερμαϊκού.
Προκειμένου να αποφευχθούν αμφισβητήσεις των τεχνικών στοιχείων του μισθωτηρίου συμβολαίου, σε κάθε μισθωτήριο συμβόλαιο επισυνάπτεται υποχρεωτικά απόσπασμα εξαρτημένου τοπογραφικού διαγράμματος υπογεγραμμένο από μηχανικό του Δήμου, όπου θα απεικονίζεται η θέση, οι διαστάσεις και το εμβαδό του κοινόχρηστου χώρου - αιγιαλού.
Όλες οι μεταβιβάσεις του δικαιώματος απλής χρήσης κοινοχρήστων χώρων, απευθείας ή κατόπιν δημοπρασίας, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί από τους Δήμους έως και την 31η Μαΐου εκάστου έτους παραχώρησης, εξαιρουμένων των νέων επιχειρήσεων (παρ. 4 του άρθρου 13 του ν. 2971/2001). Από την 1η Ιουνίου εκάστου έτους οι συμβάσεις απευθείας παραχώρησης, θα συνάπτονται μόνο από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας – Θράκης και τους ενδιαφερόμενους, με το αντάλλαγμα 50% υπέρ του Δημοσίου και 50% υπέρ του Δήμου Θερμαϊκού.
Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση του μισθωτή στον αιγιαλό πριν τη σύναψη της μίσθωσης, καθώς και η παραμονή αυτού μετά τη λήξη αυτής.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και δεδομένης της στενότητας, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση τους στο Τμήμα Εσόδων του Δήμου (Δημαρχείο, Μ.Αλεξάνδρου 2, Περαία) το αργότερο μέχρι 30 Απριλίου 2015.

Ο Αντιδήμαρχος
     Οικονομικών Υπηρεσιών

Μήλιος Παναγιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.