Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Α.Τσίπρας: "Δημοψήφισμα αν δεν υπάρξει συμφωνία"

Aνοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο λαό, όχι με εκλογές αλλά με δημοψήφισμα , αν δεν υπάρξει συμφωνία, άφησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Star». Ωστόσο εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα πράγματα δεν θα φθάσουν στο σημείο αυτό και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως θα επικρατήσει η λογική και θα πάμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό.

Επεσήμανε ακόμη,  ότι έχει διαφανεί πως η κ. Μέρκελ έχει πρόθεση για λύση, τονίζοντας ότι θα ήταν αποτυχία για την Ελλάδα, για τη Γερμανία και για την Ευρώπη μια εξέλιξη ρήξης και χρεοκοπίας.
Παράλληλα, χαρακτήρισε τη Γερμανίδα καγκελάριο «εγκλωβισμένη», καθώς «δεν είναι εύκολο να αποδεχθεί ότι το πρόγραμμα λιτότητας που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα είναι αποτυχημένο».
 «Κοντά σε συμφωνία»
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν κάποιος δεν θέλει να την δυναμιτίσει, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ενώ καταλόγισε στους πολιτικούς του αντιπάλους και σε ισχυρά κέντρα της Ευρώπης ότι κατασκεύασαν «ναρκοθετημένο πεδίο», ευελπιστώντας η κυβέρνηση θα αποτελέσει απλά μία παρένθεση.
«Επιχαίρουν στην προοπτική αποτυχίας και καιροφυλακτούν να σκοντάψει η κυβέρνηση», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για παγίδα, ενώ παρατήρησε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε τη χώρα σε κατάσταση απελπισίας.
«Ήταν λάθος που δεν πήραμε χρήματα με τη συμφωνία του Φεβρουαρίου», παραδέχτηκε κ.Τσίπρας, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται σε «παραπλάνηση», καθώς η κυβέρνηση αρκέστηκε σε προφορικές διαβεβαιώσεις του κ. Ντέισελμπλουμ ότι θα αποκατασταθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τις τράπεζες, τις οποίες προηγουμένως είχε περιορίσει η ΕΚΤ.
Ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση ήταν άπειρη, ωστόσο επεσήμανε ότι τηρεί τους όρους της εχεμύθειας, χωρίς να δίνει ψευδείς πληροφορίες.
«Δουλεύει διαρκώς η μονταζιέρα με διαρροή ψευδών ειδήσεων», συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι δεν υπάρχει Πέμπτη αξιολόγηση, ούτε μνημόνιο, εξηγώντας όμως ότι οι δανειστές επαναφέρουν διαρκώς το mail Χαρδούβελη.
Χαρακτήρισε σημαντικές νίκες «στα σημεία» τις αλλαγές στη διαπραγμάτευση, σημειώνοντας ότι «οι υπουργοί επί Σαμαρά περίμεναν οκτώ ώρες σε ένα σαλονάκι για να τους εξετάσουν οι τροϊκανοί».
«Πολλοί προσπάθησαν να πάρουν πίσω αυτά που έχασαν στις 20 Φεβρουαρίου», σχολίασε, ενώ ανέφερε ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τους δανειστές έχουν πέσει οι συντάξεις, οι ομαδικές απολύσεις και ο ΦΠΑ.
«Η ενδιάμεση συμφωνία βολεύει και τις δύο πλευρές»
Ερωτηθείς γιατί δεν γίνεται μια μεγάλη συμφωνία, αλλά υπάρχει διαπραγμάτευση για μία ενδιάμεση συμφωνία, τόνισε ότι η δεύτερη βολεύει τόσο τη χώρα, όσο και τους πιστωτές για να αποκατασταθεί ένα κλίμα συνεννόησης και εμπιστοσύνης.
«Μετά θα μπορούμε να συζητήσουμε με μία άνεση», εξήγησε.
«Μετά τις 20 Φεβρουαρίου έχουμε καθυστερήσει δραματικά, όχι όμως με δική μας ευθύνη», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, ενώ διευκρίνισε ότι δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία, αν ξεκινούσε η συζήτηση με «αγκάθια» όπως το ασφαλιστικό.
«Αγαστή η συνεργασία μου με τον κ. Βαρουφάκη»
Αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών, τον χαρακτήρισε «κεφάλαιο» για την κυβέρνηση και τη χώρα, συμπληρώνοντας ότι έχει ενοχλήσει γιατί «μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα από ό,τι αυτοί», αλλά και ότι η συνεργασία του μαζί του είναι αγαστή.
Παράλληλα, δικαιολόγησε τον κ. Βαρουφάκη για την απουσία του από το δείπνο μετά το Eurogroup, αποδίδοντας την στο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ως μέρος του διαπραγματευτικού παιχνιδιού.
«Η διαπραγμάτευση δεν ανήκει σ' έναν άνθρωπο, ο Πρωθυπουργός έχει πάντα την ευθύνη», υπογράμμισε, ενώ επέμεινε ότι δεν διαμορφώνεται η διαπραγματευτική στρατηγική της χώρας με το αν κάποιος πήγε ή όχι σε ένα δείπνο.
Ερωτηθείς για τον «ανασχηματισμό» των ομάδων διαπραγμάτευσης, σημείωσε ότι η ώρα είναι κρίσιμη και υπήρχε ανάγκη αναδιοργάνωσης.
«Είμαστε έντιμοι στη διαπραγματευτική μας τακτική», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ενώ έκανε λόγο για διαφωνία των εταίρων, σε ό,τι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού.
«Πρότασή μας είναι να επιβάλουμε στα νησιά μεγάλης ζήτησης οι συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ να γίνονται με πιστωτική κάρτα», είπε ο κ. Τσίπρας.
Συνεχίζοντας, ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η στάση της ΕΚΤ προς την Ελλάδα διαφοροποιήθηκε, εκφράζοντας την ελπίδα του για έναν έντιμο συμβιβασμό.
Δεν θα χρειαστεί να πάμε σε δημοψήφισμα γιατί θα υπάρξει συμφωνία
«Πήραμε εντολή λύσης εντός Ευρώπης χωρίς να ματώνει ο ελληνικός λαός», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.
Κανένας στην Ευρώπη δεν θα έχει όφελος από ενδεχόμενη ρήξη, σημείωσε, ενώ τόνισε ότι δεν θέλουμε από την ενωμένη Ευρώπη να πάμε σε διχασμένη Ευρώπη.
Ποιος ο λόγος να πάμε σε εκλογές», διερωτήθηκε, διαψεύδοντας τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.
Εκτίμησε πάντως ότι «δεν θα χρειαστεί να πάμε σε δημοψήφισμα γιατί θα υπάρξει συμφωνία», διευκρινίζοντας όμως ότι «αν δεν επέλθει συμφωνία τη λύση θα τη δώσει ο ελληνικός λαός»
Παράλληλα, χαρακτήρισε πλεονέκτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ την πολυσυλλεκτικότητα της κοινοβουλευτικής του ομάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.