Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Μπουτάρης: Πολιτικά κίνητρα στις επιθέσεις για τα αποθεματικά

Σε “πολιτικά κίνητρα” αποδίδει την σκληρή στάση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας απέναντι στη κυβέρνηση στο θέμα των αποθεματικών ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους για το ζήτημα, ο κ.Μπουτάρης συνέστησε “ψυχραιμία” και υπογράμμισε πως δεν πρέπει να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος, όπου το δάσος είναι η σωτηρία της χώρας.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία δεσμεύονται, ουσιαστικά, τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ, τα οποία, όπως ανέφερε στην περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε  14 εκ. ευρώ και αφορούν στις καθημερινές ανάγκες του Δήμου, είναι "εντελώς απαράδεκτη παρέμβαση στα αυτοδιοικητικά θέματα” και τόνισε ότι θα έπρεπε ίσως η κυβέρνηση να φωνάξει από πριν τη ΚΕΔΕ και να συμφωνήσουν στο θέμα.
Παρ' όλ' αυτα ο Γιάννης Μπουτάρης στέλνοντας και ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση σημείωσε πως “η κυβέρνηση κάνει μια προσπάθεια για να βγούμε από αυτό το λούκι την οποία πρέπει να στηρίξουμε χωρίς να κάνουμε κινήσεις πανικού ή κινήσεις αντιπολιτευτικές με την έννοια ότι υπάρχει ένα δεδομένο. Αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται σε μία φάση διαπραγματεύσεων και σε αυτή πρέπει να εκπληρωθούν ορισμένες υποχρεώσεις”.
“Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι πρέπει να σωθεί η χώρα”, προσέθεσε.
"Εάν χρειάζονται τα αποθεματικά των δήμων, των ΔΕΚΟ και όποιων άλλων για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις, με την προοπτική ότι θα έρθει η συμφωνία και θα ανοίξουν οι στρόφιγγες για τα χρήματα, τότε προφανώς καλά κάνει η κυβέρνηση και δεσμεύει τα διαθέσιμα των δήμων", υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ο Γιάννης Μπουτάρης εξήγησε ότι αυτά που πρέπει να κατατεθούν στην ΤτΕ είναι τα αποθεματικά και τα ταμειακά διαθέσιμα. «Εάν αύριο βγάλει μια απόφαση η ΤτΕ ότι δε σου δίνω πάνω από 500 ευρώ κι εγώ χρειάζομαι 2.000 ευρώ, τι θα κάνω; Δεν είναι δυσλειτουργία αυτό;». Ωστόσο, σημείωσε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα προσπαθήσει να αντεπεξέλθει στην δύσκολη αυτή συγκυρία, εφόσον χρειαστεί, όπως αντίστοιχα είχε προσπαθήσει να αντεπεξέλθει και κατά τη μείωση των ΚΑΠ έως και 60% την περασμένη τριετία σε σύγκριση με το 2010. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, δε θα μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του Δήμου, ενώ παρατήρησε ότι «εάν στεγνώσουν τα ταμεία δε θα μείνουν απλήρωτοι μόνο οι υπάλληλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά οι δημόσιοι υπάλληλοι όλης της Ελλάδας».

Τέλος ο Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε πως η αντίδραση του Δήμου Θεσσαλονίκης θα καθοριστεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Παρασκευή ενώ επιβεβαίωσε πως υπάρχει και η σκέψη για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.