Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Προκόπιος: Ένας ιδιαίτερα αγαπητός και με έργο Ιεράρχης

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιος, που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, υπήρξε ένας από τους μακροβιότερους μητροπολίτες των Νέων Χωρών, ιδιαίτερα αγαπητός στη βόρειο Ελλάδα. Βρέθηκε μάλιστα να προεδρεύει της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) το 2007, μετά την ασθένεια του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και για το λόγο αυτό, είχε ορκίσει την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το Σεπτέμβριο του έτους εκείνου.

Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς ιδρύθηκε το 1974 με πρωτοβουλία του τότε Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και την έγκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Για λόγους ιστορικής μνήμης, προστέθηκε δίπλα στο Καλαμαριάς και η ονομασία Νέας Κρήνης, λόγω του ότι στην Καλαμαριά, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Κρήνη της Ερυθραίας (Τσεσμές), έδρα της πάλαι ποτέ Μητροπόλεως Κρήνης και Ανέων.
Εκτός από τον Δήμο Καλαμαριάς, η εκκλησιαστική επαρχία της Μητροπόλεως, περιλαμβάνει και όλο τον Δήμο Θερμαϊκού (Νέοι Επιβάτες, Αγία Τριάδα, Αγγελοχώρι, Κερασιά, Νέα Μηχανιώνα και Επανομή), εκτός από την Περαία, η οποία υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Κασσανδρείας.


Το επεισόδιο με τον Παντελεήμονα
Η τελευταία φορά που απασχόλησε τα ΜΜΕ ο μακαριστός Προκόπιος, ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν ξαφνικά δέχθηκε δημοσίως χαστούκι από τον τότε μητροπολίτη  Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα. Αιτία, ήταν η πρωτοκαθεδρία του Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς στις επίσημες υποδοχές στο αεροδρόμιο Μακεδονία, το οποίο βρίσκεται εντός της μητροπόλεώς του.
Ο παναγριώτατος,
 όπως αποκαλούνταν από όλους όσο βρισκόταν εν ζωή ο Παντελεήμων δεν είχε δει ποτέ με καλό μάτι τη δημιουργία δύο νέων μητροπόλεων στη Θεσσαλονίκη, το 1974, και οι σχέσεις του με τους νέους δεσποτάδες, τον Καλαμαριάς και το Νεαπόλεως, δεν υπήρξε ποτέ καλή. Τους δημιουργούσε συχνά προβλήματα και προσπαθούσε να τους μειώσει.
Στο πλαίσιο αυτό ήταν και η έκρηξή του κατά του Καλαμαριάς, όταν βρέθηκαν στο αεροδρόμιο σε κάποια υπουργική υποδοχή και κάποιοι ..τόλμησαν να τηρήσουν το πρωτόκολλο, δίνοντας την πρωτοκαθεδρία στον Νέας Κρήνης.

Όταν οι εφημερίδες με πρώτο το «Ποντίκι» έφεραν την ιστορία στο φως, ο Καλαμαριάς επισήμως αρνήθηκε ότι το περιστατικό είχε ποτέ συμβεί, παρ' ότι υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες. Επέμεινε ότι με τον Θεσσαλονίκης είναι αγαπημένοι αδελφοί και δεν έδωσε καμία συνέχεια στο γεγονός.

Τους ίδιους χαμηλούς τόνους τήρησε και σε ψηφοφορίες της Ιεράς Συνόδου για πολυσυζητημένα θέματα που απασχόλησαν την Εκκλησία τα τελευταία χρόνια ή και σε συζητήσεις για το θέμα των Νέων Χωρών και των σχέσεων με το Πατριαρχείο.
Ο μακαριστός πλέον Μητροπολίτης Νέας Κρήνης καί Καλαμαριάς Προκόπιος, κατά κόσμον Αντώνιος Γεωργαντόπουλος, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1932. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και χειροτονήθηκε διάκονος το 1956 και πρεσβύτερος το 1960.
Υπηρέτησε στη Μητρόπολη Πειραιά
 έως το 1974, οπότε, επί Σεραφείμ, εξελέγη πρώτος Μητροπολίτης της νέας Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς. Την ίδια ημέρα εξελέγη για την, επίσης αποσπασθείσα από τη Θεσσαλονίκη, μητρόπολη Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως ένας άλλος φωτισμένος ιεράρχης, ο σεβασμιότατος κ. Διονύσιος. Οι δύο άνδρες διατήρησαν αδελφική σχέση κατά την κοινή περίοδο της διακονίας τους και πολλές φορές χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν από κοινού τις εξάρσεις του τότε Θεσσαλονίκης.


Ο Προκόπιος το έτος 2008 με τον τότε υπουργό Ναυτιλίας Α.Παπαληγούρα, τους
βουλευτές Γ.Ορφανό και Β.Πάππα και τον τότε δήμαρχο Καλαμαριάς Οικονομίδη
Μεγάλο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο
Με μεγάλο ποιμαντικό και ποικίλο φιλανθρωπικό έργο, ο μακαριστός Προκόπιος γρήγορα αγκαλιάστηκε από το προσφυγικό στοιχείο. Οι φιλοδοξίες του ποτέ δεν ξεπέρασαν τα όρια της μητροπόλεώς του. Όποτε χρειάστηκε, συνεργάστηκε υποδειγματικά με τις τοπικές αρχές και συντόνισε πολλές φορές προσπάθειες για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ το φιλανθρωπικό έργο για την ίδια τη μητρόπολη δε σταμάτησε ποτέ να ανθεί. Παρ' ότι η ύπαρξη του αεροδρομίου στη Μητρόπολή του του πρόσφερε τη δυνατότητα για δημόσιες σχέσεις, δεν κυνήγησε ποτέ κοσμικότητες. Ήταν πάντα πιο εύκολο να τον βρει κανείς να μοιράζει εικονίτσες στα πιτσιρίκια του νηπιαγωγείου ή με ένα μπαλωμένο ράσο να φροντίζει τις τριανταφυλλιές του, παρά στα σαλόνια και τις αίθουσες των δεξιώσεων, καθιερωμένων ή μη.

Κατά τα περισσότερα
 από 40 χρόνια της διακονίας του, ο καθεδρικός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος γέμισε νιάτα και από την Καλαμαριά αναδείχθηκαν εξαιρετικοί ιερωμένοι, μεταξύ των οποίων και ο πρωτοσύγκελλός του και σήμερα χαρισματικός μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, με τον οποίο διατηρούσαν αδελφική σχέση από τη νεότητά τους, ως ιερομόναχοι στην μητρόπολη του Πειραιά, την εποχή που επισκόπευε ο μακαριστός Χρυσόστομος.

Η  σεπτή  σορός του Προκόπιου, μεταφέρθηκε  το μεσημέρι προς προσκύνηση στον Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Καλαμαριάς όπου και θα τελεσθεί η εξόδιος ακολουθία του το μεσημέρι στις 12 της Μ.Τετάρτης. Η ταφή του θα γίνει κάτωθεν του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Αρετσούς, στο μνήμα το οποίο ο ίδιος είχε επιμεληθεί εδώ και πολλά χρόνια… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.