Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Έφυγε από τη ζωή ο Μητροπολίτης Καλαμαριάς Προκόπιος

Κτήτορας του Ι.Ν. της Παναγίας Φανερωμένης Ν.Μηχανιώνας
Έφυγε σήμερα το πρωί από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών, ο μακαριστός Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Προκόπιος, ο οποίος τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr, τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως ίσως οριστεί ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Μεγάλη Τετάρτη ωρα 12.00 στην οποία θα προεξάρχει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, υπέρτιμος και έξαρχος Χαλκιδικής, κυρός Προκόπιος (Γεωργαντόπουλος), γεννήθηκε στον Πειραιά το 1932.
Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διάκονος χειροτονήθηκε το έτος 1956 και Πρεσβύτερος το έτος 1960.
Υπηρέτησε ως εφημέριος, ιεροκήρυκας και πνευματικός στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιά.
Μετείχε επίσης επί σειράν ετών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ασύλου Αγίου Σπυρίδωνος και της Επαγγελματικής Σχολής Θηλέων. 
Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς εκλέχθηκε το 1974 και στο Κοινωνικό του έργο συγκαταλέγεται η δημιουργία της Τράπεζα Αγάπης Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλαμαριάς, το Μαντούκειο Κοινωφελές Ίδρυμα Παναγίας Φανερωμένης Νέας Μηχανιώνας και ο Κρεούζιος Οίκος Ευγηρίας της Καλαμαριάς.

Η προσφορά του Προκόπιου στη Ν.Μηχανιώνα
Σημαντική, υπήρξε η προσφορά προς τη Νέα Μηχανιώνα του μακαριστού Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς  Προκόπιου, ο οποίος από την επομένη της ενθρονίσεως του (19-6-1974), έταξε ως σκοπό του να ανοικοδομήσει νέο Ιερό Ναό στη Ν.Μηχανιώνα, ενσαρκώνοντας έτσι και την από ετών ανάλογη επιθυμία των κατοίκων της αλλά και των ευλαβών προσκυνητών της Παναγίας Φανερωμένης, καθώς ο αρχικός ναός που υπήρχε από τη δεκαετία του ’30, δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες.
Ο σημερινός Ναός της Παναγίας Φανερωμένης με άριστα αρχιτεκτονικά στοιχεία, συγκεντρώνει τον θαυμασμό των επισκεπτών.
Τα θεμέλια του Ιερού Ναού όπως αυτός είναι σήμερα, τέθηκαν στις 9 Μαρτίου 1975 από τον μακαριστό μητροπολίτη Προκόπιο, ενώ τα εγκαίνια του τελέστηκαν, με κάθε εκκλησιαστική τάξη και μεγαλοπρέπεια, την Κυριακή 27 Μαΐου 1984.
Ο σημερινός Ναός της Παναγίας Φανερωμένης με άριστα αρχιτεκτονικά στοιχεία, συγκεντρώνει τον θαυμασμό των επισκεπτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.