Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Το "τελειωμένο" έργο αποχέτευσης της Επανομής που δεν λέει να τελειώσει ακόμη

Τι ακριβώς συμβαίνει με την αποχέτευση της Επανομής; Γιατί αυτή η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του αγωγού μεταφοράς των λυμάτων προς το σταθμό βιολογικού καθαρισμού στη θέση Αινείας; Ποιος ευθύνεται; Η εταιρεία που κατασκευάζει τον αγωγό; Η διοίκηση της ΔΕΥΑΘ; Ή μήπως η δημοτική αρχή;

Δυο και πλέον εβδομάδες από τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου Θερμαϊκού Γιάννη Μαυρομάτη και του προέδρου της ΔΕΥΑΘ, Αγγελάκη Σαμακοβλή ότι «είμαστε στα τελειώματα», το έργο ακόμη δεν λέει να τελειώσει, όπως διαπιστώσαμε με τα ίδια μας τα μάτια περνώντας το πρωί της Παρασκευής από την περιοχή Πάλιουρα της Επανομής. Ενώ το ολιγομελές συνεργείο της κατασκευάστριας εταιρείας, εργάζονταν με ρυθμούς χελώνας σε ένα έργο που κανονικά, έπρεπε να είχε παραδοθεί από τα τέλη Δεκεμβρίου, το πολύ Ιανουαρίου.
Την ίδια ώρα, τίποτα δεν δείχνει ότι έχει αρχίσει η επισκευή του δρόμου Επανομή-Νέα Μηχανιώνα μέσω Πάλιουρας, από όπου πέρασε ο αγωγός και θυμίζει σήμερα… εμπόλεμη ζώνη, με τους οδηγούς των αυτοκινήτων να διακινδυνεύουν, με κάθε διέλευσή τους από εκεί την καταστροφή των οχημάτων τους. Κι ένας Θεός ξέρει, με τους ακολουθούμενους ρυθμούς, εάν προλάβει να γίνει αποκατάσταση του δρόμου μέχρι το Μάϊο που θα αρχίσουν να καταφθάνουν οι πρώτοι επισκέπτες στην περιοχή για αναψυχή και κολύμπι.
Ένα ακόμη θέμα, είναι αν θα προλάβει να γίνει αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, δεδομένου ότι αριστερά και δεξιά του δρόμου έχουν εναποτεθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία οι όγκοι των χωμάτων που προέκυψαν κατά την εκσκαφή του αγωγού και δεν υπήρξε καμία μέριμνα μέχρι σήμερα για την απομάκρυνσή τους, ώστε η περιοχή να μην θυμίζει «κρανίου τόπο».
Όπως είχε καταγγείλει η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την 1η Απριλίου 2015, ενώ στις 31 Μαρτίου έληξε η καταληκτική προθεσμία που είχε τεθεί από την Ε.Ε. για την πλήρη ολοκλήρωση του έργου αποχέτευσης της Επανομής, υπάρχουν τμήματα του αγωγού που ακόμη δεν ολοκληρώθηκαν, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το αντλιοστάσιο που έχει στηθεί δίπλα στην Ιχθυόσκαλα της Ν.Μηχανιώνας για την προώθηση των λυμάτων προς το σταθμό επεξεργασίας, στην περιοχή Αινείας. «Είμαστε στα τελειώματα», είχαν ισχυριστεί τότε ο δήμαρχος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ, αποδίδοντας την καθυστέρηση που υπήρξε στην κατάσταση του καιρού και τις συνεχείς βροχοπτώσεις.
Στην ομιλία του ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» είχε επισημάνει τον κίνδυνο να μην έχει ολοκληρωθεί ο αγωγός και να μην έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία, όταν θα έρθουν οι αρμόδιοι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κίνδυνο το έργο να απορριφθεί και να κληθεί ο δήμος Θερμαϊκού να επιστρέψει τα περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. για την κατασκευή του.

Βλέπε σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.