Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Καλύτερη η συμφωνία από τις προηγούμενες, λένε οι πολίτες

Καλύτερη από τις προηγούμενες κρίνουν οι πολίτες τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους στο Eurogroup, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης της MRB. Την ίδια ώρα, η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στην πρόθεση ψήφου ανέρχεται σε 22,1%, ενώ επτά στους δέκα πολίτες κρίνουν θετικά τη μέχρι στιγμής πορεία της κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ειδικότερα, στο ερώτημα «πώς θα χαρακτηρίζατε τη νέα συμφωνία με τους εταίρους», η πλειοψηφία των Ελλήνων (70,3%) θεωρεί ότι είναι καλύτερη από αυτήν που ίσχυε μέχρι τώρα. Αντίθετη άποψη έχει το 19,7%, που εκτιμά ότι είναι χειρότερη ή μάλλον χειρότερη από την προηγούμενη.
Για την πλειοψηφία των ερωτηθέντων (39,1%), η νέα συμφωνία, σε αντίθεση με όσα διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη, αποτελεί ή μάλλον αποτελεί συνέχιση του μνημονίου. Τρεις στους 10 Έλληνες (ποσοστό 31,2%), δε, βλέπουν τη συμφωνία σαν πραγματικά κάτι καινούργιο.
Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν είχαμε την επόμενη Κυριακή εκλογές», το 41,3% απαντά ΣΥΡΙΖΑ και το 19,2% απαντά ΝΔ. Ακολουθούν, το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που ισοψηφούν με 5,4%, το ΚΚΕ με 5,3% και η Χρυσή Αυγή με 5,1%, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν μπαίνει στην Βουλή, λαμβάνοντας 2,9%. «Άλλο κόμμα» απαντά το 4,8%, ενώ το ποσοστό των «Αναποφάσιστων» αγγίζει το 10,6%.
Στο ερώτημα «Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό μεταξύ του Α. Σαμαρά και του Α. Τσίπρα», , για το 55,1% καταλληλότερος είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ ένα 22,9% εξακολουθεί να πιστεύει περισσότερο στον Αντώνη Σαμαρά. Για το 18,5% κανείς από τους δύο δεν είναι κατάλληλος, ενώ το 3,6% απαντά με την επιλογή «άλλος, δεν ξέρω, δεν απαντώ».
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, περίπου επτά στους δέκα Έλληνες (69%) βλέπουν θετικά τη μέχρι τώρα πορεία της νέας κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ διαφορετική εντύπωση έχει το 24,7% των ερωτηθέντων.
Για τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων (71,9%) ο Αλέξης Τσίπρας τα πάει μια χαρά. Ωστόσο, ένα 24,9% δεν βλέπει με καλό μάτι τα έως τώρα πεπραγμένα του πρωθυπουργού.
Οι χειρισμοί του υπουργού Οικονομικών αξιολογούνται θετικά από το 70,4%, ενώ ένα 24,6% έχει αντίθετη άποψη.

Στην ερώτηση "Εσείς θα επιθυμούσατε μια πιο σκληρή στάση της κυβέρνησης προς τους εταίρους/ δανειστές ακόμα και αν αυτό σημαίνει έξοδο της χώρας από το ευρώ" το 59,8% απαντάει "σίγουρα όχι" ή "μάλλον όχι". Την ίδια ώρα ένα ποσοστό 38,4% απαντάει "σίγουρα ναι" ή "μάλλον ναι".

Όσον αφορά την ερώτηση "εσείς προσωπικά θα επιθυμούσατε μια πιο σκληρή στάση της κυβέρνησης προς τους εταίρους/ δανειστές ακόμα και αν αυτό σημαίνει άμεσα περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων" το 44,2% απαντάει "σίγουρα ναι" ή "μάλλον ναι", την ώρα που ένα 52,2% λέει "σίγουρα όχι" ή "μάλλον όχι".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.