Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Κινητοποίηση στις 3 Απριλίου για το Κέντρο Υγείας Ν.Μηχανιώνας

Τεράστια προβλήματα στους κατοίκους Θερμαϊκού από την υποστελέχωση
Κινητοποίηση, οργανώνει την Παρασκευή 3 Απριλίου  η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας και την ανοχή των υπευθύνων στην υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας στην περιοχή μας.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αυτής, που έχει ως αίτημα την άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων του Κέντρου Υγείας Μηχανθιλώνας, τα μέλη της θα πραγματοποιήσουν συμβολικό ολιγόλεπτο κλείσιμο της κεντρικής Λεωφόρου Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας, στο ύψος του Δημαρχείου.
Στην ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών Θερμαϊκού αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Στα χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας που έχει υποβαθμίσει το επίπεδο διαβίωσης της πλειονότητας του ελληνικού λαού, οι κυβερνήσεις της υποτέλειας δημιούργησαν 1.500.000 ανέργους ενώ αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ελλήνων περιστασιακά μετακινούνται μεταξύ ανεργίας και περιστασιακής, συνήθως ανασφάλιστης ή και απλήρωτης υποαπασχόλησης.
Η συνειδητή - με υπόδειξη των δανειστών - και πειθήνια εφαρμογή των εντολών τους από τους μέχρι πρόσφατα κυβερνητικούς εντολοδόχους, οδήγησε στην υποβάθμιση των κοινωνικών δομών, υγεία, παιδεία, ασφάλιση, φάρμακο και έσπρωξε τους πολίτες στην αναξιοπρέπεια μη μπορώντας να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους (ρεύμα, θέρμανση, διαβίωση κλπ).
Και σ’ αυτήν την αθλιότητα παρατηρούμε, ως Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού πως εκτός από την κατευθυνόμενη αντιλαϊκή μνημονιακή πολιτική – που ευελπιστούμε πως είναι καιρός να αλλάξει – υπάρχει και μια ανικανότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών υπηρεσιών να παρέμβουν δυναμικά, ώστε να διορθώσουν έστω στρεβλώσεις και παθογένειες που έχουν σοβαρό αντίκτυπο στις ζωές των συνδημοτών μας.
Πιστεύουμε πως η τοπική κοινωνία και οι οργανωμένοι φορείς έχουν υποχρέωση να αποκαλύψουν και να πιέσουν τους υπευθύνους να δουν κατάματα τα προβλήματα και να μετατρέψουν τον εφησυχασμό τους σε διεκδικητικό αγώνα προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες κοινωνικής κάλυψης και παροχών των κατοίκων. Είτε αυτές σχετίζονται με την υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια, την κοινωνική μέριμνα, είτε και με τις παρεχόμενες δημοτικές υπηρεσίες (φωτισμός, κατάσταση δρόμων, καθαριότητα κλπ).
Και για να γίνουμε περισσότερο συγκεκριμένοι θα ξεκινήσουμε από το πιο οξυμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία του Θερμαϊκού, απαιτώντας δράσεις που θα το ανατάξουν.
Η δημόσια παροχή υγείας στον Δήμο μας καλύπτεται από την μονάδα του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας και τα περιφερειακά του ιατρεία.
Η τραγική υποβάθμιση των υπηρεσιών του Κέντρου Υγείας τα τελευταία χρόνια, που σχετίζεται με την υποστελέχωσή του σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δεν είμαστε σίγουροι ότι οφείλεται μόνο στην γενική αποδιοργάνωση εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόστηκαν ή και σε επιδιώξεις ορισμένων που τους είναι ευνοϊκή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Και για να γίνουμε περισσότερο σαφείς:
Δεν δικαιολογείται να μην υπάρχει παιδίατρος στο ΚΥ που καλύπτει μια περιοχή 52.000 μόνιμων κατοίκων που πολλαπλασιάζονται τους μήνες του καλοκαιριού λόγω επισκεπτών και τουριστών.
Δεν εξηγείται η αναιμική στελέχωσή του με μόλις 8 γιατρούς ενώ οι οργανικές του θέσεις είναι τριπλάσιες.
Δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτό να μην υπάρχει γιατρός καρδιολόγος και να μην καλύπτεται το ΚΥ ούτε περιστασιακά με ΩΡΛ, οφθαλμίατρο, ορθοπαιδικό κλπ
Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει γιατρός Ακτινολόγος και Μικροβιολόγος και το μικροβιολογικό εργαστήριο να υπολειτουργεί.
Και τελικά ενώ μας προκαλεί πραγματική έκπληξη η σύσταση επιτροπής υγείας από τον Δήμο που επιδίδεται σε σεμινάρια και διαλέξεις αλλά και σε σποραδικές καλύψεις δωρεάν ιατρικών εξετάσεων (που καλώς γίνονται)   δεν παρατηρήσαμε καμιά σοβαρή διεκδίκηση (πέραν ίσως της έκδοσης κάποιου ευκαιριακού ψηφίσματος – για ξεκάρφωμα ;) της επιτακτικής ανάγκης κάλυψης των κενών ιατρικών θέσεων.
Υπάρχει άραγε λόγος;
Η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού την Παρασκευή 3 Απριλίου, ως πρώτη αντίδραση αφύπνισης και αγώνα με στόχο την άμεση κάλυψη των βασικών ιατρικών κενών στο ΚΥ και ιδιαίτερα της απαραίτητης και αναγκαίας κάλυψης των θέσεων Παιδιάτρων, Μικροβιολόγου, Ακτινολόγου αλλά και παρουσίας Καρδιολόγου, ΩΡΛ, Ορθοπαιδικού, θα προχωρήσει σε συμβολική ολιγόλεπτη διακοπή της κυκλοφορίας της λεωφόρου Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Δημαρχείου.
Παράλληλα θα επιδοθεί υπόμνημα στην 4η ΥΠΕ απαιτώντας την άμεση αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας αλλά και στον Δήμαρχο Θερμαϊκού καλώντας τον να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για την δημοσιοποίηση και επίλυση του προβλήματος.
Για την επιτυχία της δράσης αυτής καλούμε τους συνδημότες μας να σταθούν στο πλάι μας.
Καλούμε τους πολιτιστικούς,  αθλητικούς, συλλόγους γονέων του Δήμου, και κύρια τις συλλογικότητες κατοίκων αλλά και τους μεμονωμένους ενεργούς πολίτες  να σταθούν  αντιμέτωποι με τον εφησυχασμό και την απάθεια. Να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες δωρεά και δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης  για τους συμπολίτες μας και τα παιδιά μας.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ
Με την ευκαιρία θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές ιδιώτες γιατρούς του δήμου μας που δωρεάν επί δύο χρόνια τώρα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Ιατροφαρμακευτικής Κάλυψης Ανασφάλιστων Συνδημοτών μας, της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.