Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

To μεγάλο «αγκάθι» της μετεγκατάστασης των Ρομά Περαίας

«Αγκάθι» για το δήμο Θερμαϊκού, αποτελεί το θέμα της μετεγκατάστασης των Ρομά, από την περιοχή Τσαίρια της Περαίας σε άλλο χώρο. Ένα ζήτημα που διαιωνίζεται εδώ και αρκετά χρόνια,  εξαιτίας της μη εξεύρεσης του κατάλληλου χώρου, αλλά και της εξοργιστικής αδιαφορίας των κυβερνώντων στην επίλυσή του.  

Το θέμα θα συζητηθεί αυτή την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, με αφορμή το έγγραφο που απέστειλε στο Γενικό Γραμματέα του δήμου η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος, ανακοινώνοντας το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που είχε συσταθεί, μετά από πίεση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης για την εξεύρεση διαθέσιμου χώρου, εντός των ορίων του δήμου.
Είχε προηγηθεί έντονη προσπάθεια επί σειρά ετών της προηγούμενης διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού και προσωπικά του τότε δημάρχου κ.Ι. Αλεξανδρή για τη μετεγκατάσταση του καταυλισμού των Ρομά  στην περιοχή Αγία Σοφία του δήμου Δέλτα,  δίπλα σε άλλο καταυλισμό  που εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί εκεί. Μάλιστα τότε ο δήμος Θερμαϊκού είχε προσφερθεί να βοηθήσει το έργο της μετεγκατάστασης διαθέτοντας εξοπλισμό και δημοτικά φορτηγά αυτοκίνητα. Κι όταν δεν υπήρξε θετική απάντηση από εκεί, τότε πρότεινε τη μεταφορά του καταυλισμού από τα Τσαίρια σε περιοχή της Νέας Ραιδεστού του δήμου Θέρμης που ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Όμως και για την πρόταση αυτή υπήρξε πλήρης αδιαφορία των αρμοδίων.
Μάλιστα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, στην ευθύνη της οποίας είναι η στέγαση των Ρομά, αντί να δείξει ενδιαφέρον για την προώθηση των προτάσεων του δήμου Θερμαϊκού, προκειμένου να σταματήσουν οι σημερινές απάνθρωπες συνθήκες στέγασής τους σε πρόχειρες παράγκες και τη μετεγκατάστασή τους, προσπάθησε να ρίξει το «μπαλάκι» στο δήμο Θερμαϊκού, ζητώντας του να προτείνει χώρο, εντός των ορίων του δήμου, για τη μεταφορά του καταυλισμού. Αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ο δήμος Θερμαϊκού είναι κατεξοχήν τουριστικός και οι περισσότερες διαθέσιμες εκτάσεις του είναι παραθαλάσσιες.
Πριν δύο μήνες, στις 10 Δεκεμβρίου 2014, οι τότε βουλευτίνες της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη και Μαρία Γιαννακάκη, κατήγγειλαν με ερώτησή τους στη Βουλή τη στάση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη μη επιλογή, μέχρι χώρου μετεγκατάστασης των Ρομά Περαίας. Ζητώντας παράλληλα από το Υπουργείο Εσωτερικών πειθαρχικό έλεγχο αλλά και την άμεση εύρεση λύσης σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους Ρομά.  Ενώ επίσης ανέφεραν ότι, όπως προέκυψε από ερώτησή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σχημάτισε αυτεπάγγελτα δικογραφία για μη εφαρμογή της ΚΥΑ Γ/Π/23641/2003 για τον καθορισμό χώρου οργανωμένης αξιοπρεπούς διαβίωσης των Ρομά Περαίας.
Η επιτροπή που όρισε ο δήμος Θερμαϊκού, επέλεξε αρχικά επτά δημοτικά ακίνητα, από τα οποία εξαρχής αποκλείστηκαν τα τρία, καθώς δεν πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις (έντονες κλίσεις εδάφους, ρέματα, πρώην χωματερές). Κατόπιν αυτού, απέμειναν τέσσερις χώροι και συγκεκριμένα το υπ' αρ. 6450 αγροτεμάχιο του αγροκτήματος Επανομής, εμβαδού 30.900μ², το με αριθ. αγροτεμάχιο του αγροκτήματος Κερασιάς, εμβαδού 104.500μ², το με αριθμ. 6566 αγροτεμάχιο του αγροκτήματος Επανομής, εμβαδού 18.900μ² και τέλος το τμήμα του αγροτεμαχίου 1158α, του αγροκτήματος Περαίας, όπου σήμερα βρίσκεται ο καταυλισμός των Ρομά, στην ευρύτερη περιοχή με το τοπωνύμιο “Τσαΐρι”.
Όμως, ύστερα από έρευνα που διενεργήθηκε από την Επιτροπή, βρέθηκαν σοβαρά προβλήματα και για τα τέσσερα αυτά ακίνητα και συγκεκριμένα:
-Το υπ' αριθμ. 6566 αγροτεμάχιο του αγροκτήματος Επανομής, που ανήκε παλαιότερα στον ΣΑΑΚ (Σύλλογο Αποκατάστασης Ακτημόνων Καλλιεργητών) και αργότερα μετά τη διάλυσή του περιήλθε στο Δήμο, βρέθηκε ότι έχει περάσει στην ιδιοκτησία ιδιώτη, όπως προέκυψε από μεταγενέστερη  έρευνα στο υποθηκοφυλακείο.
-Για το υπ' αριθμ. 215 αγροτεμάχιο του αγροκτήματος Ν. Κερασιάς βρέθηκε ότι εντός των χωρικών ορίων του βρίσκεται υδρευτική Δημοτική γεώτρηση αλλά και στο υπ' αριθμ. 253 αγροτεμάχιο το οποίο βρίσκετε σε απόσταση περίπου 250μ από το εν λόγω αγροτεμάχιο υπάρχει επίσης μία υδρευτική  Δημοτική γεώτρηση καθώς και στο 386 αγροτεμάχιο το οποίο βρίσκετε σε απόσταση μικρότερη των 500μ υπάρχουν άλλες δύο υδρευτικές Δημοτικές γεωτρήσεις. Επίσης το αγροτεμάχιο αυτό βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300μ από την Αντιαεροπορική Βάση που υπάρχει στην περιοχή.
-Για το υπ' αριθμ. 6450 αγροτεμάχιο του αγροκτήματος Επανομής χωρικά βρίσκεται ανάμεσα σε δύο εγκαταστάσεις του Στρατού και συγκεκριμένα σε απόσταση 1000μ από την Αντιαεροπορική Βάση και 850μ από το Στρατόπεδο. Επίσης, βάση  του εγκεκριμένου ΓΠΣ, το αγροτεμάχιο αυτό ανήκει στη ΖΩΝΗ Δ όπου οι δραστηριότητες που επιτρέπονται είναι 1) εγκαταστάσεις γεωργικών-δασικών-κτηνοτροφικών και λοιπών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, 2) βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες χαμηλής και μέσης όχλησης, γεωργικών επιχειρήσεων και 3) οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (κάμπινκ) χωρίς οικίσκους. Στην περιοχή και σε απόσταση περίπου 150μ. πρόκειται να εγκατασταθεί ο νέος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και για τον οποίο μάλιστα έχουν εκδοθεί οι Περιβαλλοντικοί Όροι.
-Τέλος, αναφορικά με το  τμήμα του υπ' αρ. 1158α   αγροτεμαχίου, όπου σήμερα είναι εγκαταστημένοι οι Ρομά,  στην περιοχή με το τοπωνύμιο “Τσαϊρια”,  βρίσκεται εντός εγκεκριμένου Γ.Π.Σ. και στη συγκεκριμένη θέση, οι επιτρεπόμενες χρήσεις αφορούν χώρο στάθμευσης, ενώ βορειότερα επιτρέπονται μόνο εγκαταστάσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα και φοιτητικές εστίες.  Επιπλέον, η έκταση που καταλαμβάνουν σήμερα οι Ρομά βρίσκεται σε απόσταση μόλις 750μ. από το αεροδρόμιο “Μακεδονία”  και 550μ από τον αθλητικό πυρήνα του ''ΚΑΠΠΑ 2000''.

Με βάση όλα αυτά, οι αρμόδιοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Θερμαϊκού σηκώνουν τα χέρια, δηλώνοντας αδυναμία να προτείνουν συγκεκριμένο χώρο για τη στέγαση των Ρομά. Καθώς, όπως επισημαίνουν «η διαδικασία μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ είναι ένα δύσκολο και φλέγον θέμα για το Δήμο μας».   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.