Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Περαία: "Αρμοδιότητες" με ... σπόρια

Αν και λίγο καθυστερημένα, δεν αντέχουμε στον πειρασμό να μην σχολιάσουμε μία κατά πλειοψηφία απόφαση του τοπικού συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Περαίας, με την οποία γίνεται αποδοχή ούτε μιας, ούτε δύο, αλλά οκτώ (!) αρμοδιοτήτων «επιπλέον από αυτές που προτείνονται ήδη με το σχετικό έγγραφο  από το γραφείο του κ. Δημάρχου», όπως αναφέρεται στην απόφαση.


Ποιες είναι αυτές οι αρμοδιότητες; Η φροντίδα για τη λειτουργία όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων, των δημοτικών κτηρίων και οικοπέδων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της δημοτικής κοινότητας Περαίας, η έγκριση και ιεράρχηση όλων των αποφάσεων που λαμβάνουν χώρα στα διοικητικά όρια της Περαίας, η ενημέρωση από όλες τις υπηρεσίες του δήμου για αποφάσεις που αφορούν την  Περαία, η εποπτεία όλων των έργων που γίνονται στα όρια της Περαίας, η εποπτεία του παραλιακού μετώπου όσον αφόρα την καθαριότητα, την αισθητική του τοπίου, τις υποδομές και την συντήρηση του παραλιακού μετώπου, ο σχεδιασμός και εκτέλεση νέων υποδομών για αθλητικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και άλλα.

Με ποιά μέσα, τι ανθρώπους, ποια κονδύλια και ποιες υποδομές θα γίνονται όλα αυτά; Με τα…. «σπόρια» που δίνονται από τη διοίκηση του δήμου για τη λειτουργία των οκτώ δημοτικών και κοινοτικών ενοτήτων του Δήμου Θερμαϊκού; Και εν πάση περιπτώσει, αν η δημοτική αρχή φορτώνει στις πλάτες των τοπικών συμβουλίων ένα τέτοιο έργο, τότε ποιος θα είναι ο ρόλος των κεντρικών υπηρεσιών του Δήμου;
Υπενθυμίζουμε ότι από την αρχή ακόμη λειτουργίας αυτού του δημοτικού συμβουλίου, στις 24 Σεπτεμβρίου 2014, η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» είχε καταθέσει ερώτηση προς τη διοίκηση του Δήμου. Και στην οποία αφού επισημαίνονταν ότι ο θεσμός των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων αποτελεί το κύτταρο της Δημοκρατίας και θεμελιώδες συστατικό της αυτοδιοίκησης, ζητούνταν η ουσιαστική τους ενίσχυση από το Δήμο Θερμαϊκού με διαθέσιμο μικρό προϋπολογισμό, τεχνικό πρόγραμμα και αποκεντρωμένες λειτουργικές μονάδες.  
Κι αντί για όλα αυτά, η δημοτική αρχή μεταβιβάζει, αλλά μόνο για το θεαθήναι «αρμοδιότητες» στα τοπικά συμβούλια. Αρμοδιότητες που είναι αδύνατο να εκπληρωθούν χωρίς τη στοιχειώδη υποδομή, τα χρήματα και τα μέσα.
Παραθέτουμε στη συνέχεια τις αρμοδιότητες που εκχωρήθηκαν στη δημοτική κοινότητα Περαίας, μία κίνηση από την οποία  εύκολα κανείς μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Οι …. αρμοδιότητες
1.  Δημιουργία κανονιστικών αποφάσεων για την λειτουργία των Κυριακάτικων αγορών -των λαϊκών αγορών -των βιολογικών αγορών -του πεζόδρομου - όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων -των δημοτικών κτηρίων και οικοπέδων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια της δημοτικής κοινότητας Περαίας.
2.  Έγκριση και ιεράρχηση όλων των αποφάσεων -πράξεων και ενεργειών των υπηρεσιών του δήμου που λαμβάνουν χώρα στα διοικητικά όρια της δημοτικής κοινότητας Περαίας.
3.  Ενημέρωση από όλες τις υπηρεσίες του δήμου για αποφάσεις που αφορούν τα διοικητικά όρια της δημοτικής κοινότητας Περαίας.
4.  Εποπτεία όλων των έργων που διενεργούνται στα διοικητικά όρια της δημοτικής κοινότητας Περαίας.
5.  Χορήγηση αδειών κοινόχρηστου χώρου και χρήσης αιγιαλού.
6.  Εποπτεία του παραλιακού μετώπου όσον αφορά την καθαριότητα την αισθητική του τοπίου ,τις υποδομές και την συντήρηση του παραλιακού μετώπου.
7.  Σχεδιασμός και εκτέλεση έργων μικρής εμβέλειας.
8.  Σχεδιασμός και εκτέλεση νέων υποδομών για αθλητικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.


Σημειώνεται πάντως ότι το θέμα των – στα λόγια μόνο- αυξημένων αρμοδιοτήτων στην τοπική κοινότητα Περαίας, μπήκε για συζήτηση και λήψη απόφασης σε μία ημέρα που ήταν γνωστό ότι θα έλειπαν από το Θερμαϊκό οι δύο τοπικοί σύμβουλοι Περαίας της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» Θανάσης Τσόκας και Σούλα Λιάπη. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε άρον-άρον στις 20 Ιανουαρίου 2015, πέντε μόλις ημέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές κι ενώ ήταν γνωστό στους διοικούντες το δήμο και την τοπική κοινότητα ότι οι δύο τοπικοί σύμβουλοι, ως πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αυξημένη προεκλογική  δραστηριότητα. Σε μία μέρα και ώρα μάλιστα που στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνταν η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.