Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης: "Όχι κούρεμα χρέους, αλλά ανταλλαγή με ομόλογα"

Πολλές συζητήσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη στους Financial Times, μετά τη συνάντηση του με ομάδα επενδυτών στο Λονδίνο, ότι η Ελλάδα βάζει τέρμα στο αίτημα της για κούρεμα του χρέους, και στη θέση του ζητάει ελάφρυνση, μέσω αντικατάστασης με ομόλογα.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στους FT ότι η κυβέρνηση δεν ζητά πλέον ονομαστική διαγραφή χρέους, αντιπροτείνοντας ένα “μενού ανταλλαγών χρέους (menu of debt swaps)” με δύο ειδών ομόλογα: Ένα με ρήτρα ανάπτυξης και ένα δεύτερο το οποίο αποκάλεσε “perpetual bond” (μη εξαγοράσιμες ομολογίες, χωρίς ημερομηνία λήξης που πληρώνουν διαρκώς τόκο).
Όπως είπε, τα συνδεδεμένα με την οικονομική ανάπτυξη ομόλογα, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης, ενώ τα χωρίς λήξη ομόλογα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.
Ο υπουργός ανέφερε ότι η πρότασή του για την ανταλλαγή χρέους θα είναι μία μορφή “έξυπνης μηχανικής χρέους (smart debt engineering)”, που επιτρέπει την αποφυγή χρήσης όρων όπως “κούρεμα”.
Και πρόσθεσε: “Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι προετοιμάζουμε ένα συνδυασμό ενός πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος και ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Θα πω: Βοηθήστε μας να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις την χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και η Ελλάδα μάλλον θα παραμορφωθεί, παρά θα αναμορφωθεί”.
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης για μόνιμα πρωτογενή πλεονάσματα και πλήγμα στη φοροδιαφυγή με βασικό στόχο τους εύπορους φοροφυγάδες.
Η κυβέρνηση θα διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 1 με 1,5% του ΑΕΠ, ακόμα και εάν αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμόσει όλες τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά για κοινωνικές δαπάνες, είπε.
Ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα βάλει στο στόχαστρο της τους εύπορους Έλληνες οι οποίοι “δεν έχουν πληρώσει το μερίδιο που τους αναλογεί στη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών της ύφεσης. “Βάζουμε ως προτεραιότητα το κεφάλι το ψαριού και όχι την ουρά του”.
Και σημειώνει: Παρά τα όσα οι εταίροι μας πιστεύουν επειδή προερχόμαστε από τη ριζοσπαστική Αριστερά, είμαστε απολύτως σοβαροί στην πρόθεση μας να είμαστε καλοί Ευρωπαίοι και να ακούμε. Το μόνο για το οποίο δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε είναι από την άποψη ότι το υπάρχον πρόγραμμα πρέπει να αναθεωρηθεί.
Διευκρινιστική δήλωση Βαρουφάκη:  Εσφαλμένες οι ερμηνείες –Δεν κάνουμε πίσω
Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών προέβη σε διευκρινιστική δήλωση, αναφορικά με το δημοσίευμα των Financial Times για τη διαγραφή χρέους, τονίζοντας ότι η πρότασή του ερμηνεύθηκε εσφαλμένα.
Αναλυτικά η δήλωση Βαρουφάκη:
«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε. 
Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.

Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.