Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Διαβεβαιώσεις της νέας κυβέρνησης για ενίσχυση των Δήμων

Στη συμφωνία ότι θα υπάρχει διάλογος και συνεργασία μεταξύ ΚΕΔΕ και υπουργείου Εσωτερικών τόσο για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων των δήμων, όσο και για το περιεχόμενο των θεσμικών αλλαγών που δρομολογεί η νέα κυβέρνηση στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα σε ότι αφορά «Καλλικράτη»,  κατέληξε η συζήτηση που έγινε μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και του εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του  χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος μεταξύ Κυβέρνησης και Κ.Ε.Δ.Ε., εκφράζοντας τη βούληση να κατατεθούν προτάσεις από πλευράς Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, οι οποίες θα συμβάλλουν στη συν--διαμόρφωση των αλλαγών που θα προωθηθούν. Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά «πάγια θέση μας είναι ότι για κάθε διάταξη που αφορά στο θεσμό και τη λειτουργία του να ζητείται η γνώμη της Αυτοδιοίκησης».
Στο πλαίσιο αυτό ήδη η Κ.Ε.Δ.Ε. προετοιμάζει τη συνολική διαμόρφωση των θέσεων της για όλα τα ζητήματα, τα οποία θα αποτελέσουν το θέμα συζήτησης των προσυνεδριακών εκδηλώσεων που πρόκειται να ξεκινήσουν το Φεβρουάριο. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί το Μάιο, όπου θα διεξαχθεί το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε., όπου και θα διαμορφωθούν οι τελικές θέσεις της Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Κ. Πουλάκης παρουσίασε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τις προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών για την Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η νέα κυβέρνηση στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς.
Ανέφερε ότι το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα αφορά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τόνισε  τον ιδιαίτερο ρόλο που θα πρέπει να παίξουν οι δήμοι σε αυτήν την προσπάθεια.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ως πρώτιστη ανάγκη να σταθούν οι δήμοι στα πόδια τους, ανακοινώνοντας ότι το υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στην άρση των μνημονιακών ρυθμίσεων που κατάργησαν κάθε έννοια αυτοτέλειας τους,  όπως η άρση απολύσεων – διαθεσιμότητας, αλλά και στη ρύθμιση καυτών θεμάτων όπως η εφαρμογή αντικειμενικού συστήματος διαρκούς αξιολόγησης, η απελευθέρωση προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, και η εξάντληση κάθε δυνατότητας πρόσληψης με προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης.  Σε ότι αφορά στην οικονομική βιωσιμότητα των ΟΤΑ, προτεραιότητα είναι η κατάργηση του πλέγματος των σχετιζόμενων με το Παρατηρητήριο διατάξεων και αντικατάσταση με έλεγχο μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής βάσης του ΥΠΕΣ. Ανακοίνωσε επίσης την κατάργηση των διατάξεων σχετικά τις περικοπές των ΚΑΠ, άμεση παρέμβαση για το δανεισμό και τα χρέη των ΟΤΑ.

Σε ότι αφορά στον «Καλλικράτη», επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για νέο θεσμικό πλαίσιο, με βασικά στοιχεία την χωροταξική αποκλιμάκωση, την αποκέντρωση και προσδιορισμό αρμοδιοτήτων, την επαρκή και ακριβή κατανομή πόρων, την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας των ΟΤΑ κ.α., ζητώντας την ουσιαστική συνεργασία και τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης, έθεσε μια σειρά από ζητήματα.
·                     Ζήτησε να προχωρήσει άμεσα το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στους δήμους, έστω και με τα πεντάμηνα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων « Δεν διαφωνούμε με τις χρονικές και μισθολογικές βελτιώσεις, όμως μέχρι να γίνουν οι αλλαγές αυτές θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά όμως οι δήμοι δεν μπορούν να περιμένουν».
·                     Τόνισε την ανάγκη να παραμείνει η ΕΕΤΑΑ ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης προγραμμάτων των δήμων, «γιατί θα αποσυμφορήσουμε πόρους και θα γίνουν απορροφήσεις και έργα που πολλοί δήμοι δεν θα καταφέρουν να υλοποιήσουν διαφορετικά, επειδή δεν έχουν τον κατάλληλο μηχανισμό και τεχνογνωσία».
·                     Σε ότι αφορά στο επισιτιστικό πρόγραμμα που υλοποιείται με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου, υπογράμμισε ότι υπάρχει «μπλέξιμο» για το ποιος είναι ο leader, σημειώνοντας παράλληλα  ότι  την ανάγκη το πρόγραμμα να το διαχειρίζονται οι δήμοι με την απευθείας επίβλεψη του υπουργείου Εσωτερικών.
 ·                     Τέλος ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε ως θετικές τις προγραμματικές δηλώσεις για κατάργηση του Παρατηρητηρίου, ενώ επέστησε την προσοχή στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στο ζήτημα που αφορά σύμφωνα με τις προγραμματικές δεσμεύσεις την κατάργηση κάποιων διατάξεων των Ν. 4314 και 4316, που αφορούν μεταξύ άλλων το συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ο.Τ.Α. και τη χρηματοδότηση του Λογαριασμού Εξυγίανσης των Δήμων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.