Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2015

Καππαδοκία: Η μεγαλύτερη υπόγεια πόλη στον κόσμο

Τη μεγαλύτερη υπόγεια πόλη στον κόσμο, ηλικίας 5.000 ετών, ανακάλυψαν ερευνητές στην Καππαδοκία της Τουρκίας. Η υπόγεια πόλη βρέθηκε στην περιοχή Νεβσεχίρ, ενώ, ο δήμαρχος της περιοχής χαρακτήρισε τις υπόλοιπες αντίστοιχες πόλεις που έχουν βρεθεί ως «κουζίνες» μπροστά στο μέγεθος της νέας ανακάλυψης.

Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου 2015

Σταύρος Κιρμάνης, ο «Γουλιέλμος Τέλλος της Μηχανιώνας»

Οικογένεια της παλιάς Μηχανιώνας (1890)
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Στα όρια του θρύλου, είχε αναχθεί στην παλιά Μηχανιώνα και γενικότερα στη χερσόνησο της Κυζίκου, η δράση του Μηχανιώτη λησταντάρτη οπλαρχηγού, Σταύρου Κιρμάνη και των παληκαριών του, οι οποίοι χτυπούσαν τους Τούρκους της περιοχής που είχαν ληστεύσει  Έλληνες της Μικράς Ασίας. Ενώ ήταν τόσο δεινός σκοπευτής, ώστε να τον αποκαλούν ως τον «Γουλιέλμο Τέλλο της Μηχανιώνας».

Spiegel: Θράσος οι παρεμβάσεις της Μέρκελ στην Ελλάδα

Θράσος χαρακτηρίζει τις παρεμβάσεις που γίνονται με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ο Γιάκομπ Άουγκσταϊν, γιος του ιδρυτή του Der Spiegel με εκτενές άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού.

Στην κατάψυξη η Βορ. Ελλάδα - Που χρειάζονται αλυσίδες

Στην κατάψυξη, βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα, με τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώ πολλοί είναι οι δρόμοι που λόγω παγετού, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Η θερμοκρασία, σε πολύ χαμηλά επίπεδα, θα κυμανθεί σήμερα Παρασκευή από -10 έως 5 στη Βόρεια Ελλάδα. Σταδιακή άνοδος της Θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες.

Πέμπτη, 1 Ιανουαρίου 2015

Χιλιάδες ευχές ώστε η νέα Χρονιά να φέρει στους συνανθρώπους όμορφες στιγμές, μακριά από μνημόνια, τρόϊκες, χαράτσια, πείνα και ανεργία. Ένα 2015 με υγεία, αγάπη, χαμόγελο και δύναμη. Ένα 2015 με νέο ξεκίνημα, νέες ελπίδες και αναζωογονημένα όνειρα. Μία χρονιά που θα αφήσουμε στην άκρη τους καημούς και τα βάσανα, για να χαρούμε επιτέλους τα καλά πράγματα στη ζωή, την αγάπη, την ευτυχία. Ευχές από βάθους καρδιάς  ώστε το 2015 να φέρει στη ζωή μας νέα ελπίδα, νέες προσδοκίες, νέα χαμόγελα, πετώντας στον σκουπιδοτενεκέ τις πίκρες, τον πόνο και τα βάσανα που νοιώσαμε όλα αυτά τα χρόνια. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !!.


Πως θα ψηφίσουν οι ετεροδημότες στις εκλογές

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών κάνει γνωστό ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ετεροδημοτών, στον τόπο διαμονής τους, κατά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, θα γίνει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην εκλογική νομοθεσία, δηλαδή όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών, αλλά και όσοι είχαν υποβάλει αίτηση εγγραφής τους μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2014.

Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014

Που χρειάζονται αλυσίδες στην Κεντρική Μακεδονία

Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων  για την κυκλοφορία οχημάτων, απαιτείται σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου στη Κεντρική Μακεδονία, αν και στο νομό Θεσσαλονίκης τα προβλήματα είναι συγκριτικά λιγότερα ενώ μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχουν ως αυτή τη στιγμή τέτοια προβλήματα.

ΣΥΡΙΖΑ: Συνωστισμός 110 υποψηφίων στα ψηφοδέλτια Α΄και Β΄

του Τάσου Τασιούλα
Πανηγυρικό κλίμα επικρατεί στο 
ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη και απόλυτη ετοιμότητα για τις εκλογές. Χτες οριστικοποιήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι για να είναι υποψήφιοι του κόμματος στα ψηφοδέλτια της Α’ και Β’ εκλογικής περιφέρειας, με τα ονόματα να ξεπερνούν τα 110!

Πιθανοί υποψήφιοι της Ν.Δ. σε Α΄και Β΄ Θεσσαλονίκης

Σχεδόν έτοιμα είναι τα ψηφοδέλτια της ΝΔ σε Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης. Ο κομματικός μηχανισμός είχε πάρει την έγκριση από τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο να ξεκινήσει την προεργασία η οποία και όπως δείχνουν τα πράγματα αποδίδει καρπούς.

Διαψεύδει ο Κώστας Βογιατζής ότι υπέγραψε κείμενο

Το φυσάνε και δεν κρυώνει, όσοι είχαν τη φαεινή ιδέα να δώσουν στη δημοσιότητα κείμενο, λίγο πριν την Τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία της Βουλής, που υπογράφονταν, υποτίθεται από 100 προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης και με το οποίο καλούσαν πιεστικά τους βουλευτές να ψηφίσουν τον εκλεκτό Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ως πρόεδρο της Δημοκρατίας, εμφανιζόμενοι μάλιστα ως τάχα «υποστηρικτές της κοινής λογικής».

Σε πλήρη ετοιμότητα ο δήμος Θέρμης ενόψει χιονιά

Σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση βρίσκονται οι Αρμόδιες Υπηρεσίες του  Δήμου Θέρμης  για την πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν από τη  χιονόπτωση, που, ήδη, έχει ξεκινήσει σε αρκετές περιοχές.

Έκλεισαν πάνω από 96.000 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη

της Σοφίας Χριστοφορίδου

Πάνω από 96.000 επιχειρήσεις έκλεισαν την τελευταία δεκαετία στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούν τα τρία Επιμελητήρια- Εμπορικό και Βιομηχανικό, Βιοτεχνικό και Επαγγελματικό. «Κλείνουν μεγάλες επιχειρήσεις και ανοίγουν ατομικές», λέει ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτριος Μπακατσέλος.

Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014

«Κάλλιο αργά»: Μέτρα για άστεγους ανακοίνωσε ο Δήμος

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ». Ο λόγος για την απόφαση της δημοτικής αρχής Θερμαϊκού να ανακοινώσει, επιτέλους, κάποια ημιτελή μέτρα προστασίας των αστέγων, τις μέρες της κακοκαιρίας. Είχε προηγηθεί επιστολή προς το δήμαρχο κ. Μαυρομάτη του επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» που ζητούσε να ληφθούν κατεπειγόντως μέτρα όχι μόνο για να ζεσταθούν οι άστεγοι, αλλά και για να βρούνε ένα πιάτο ζεστό φαγητό.

Θρίλερ: 40 αγνοούμενοι στο Norman Atlantic, οι 32 Έλληνες

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του Norman Atlantic, καθώς 48 και πλέον ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς και αρκετές από την ολοκλήρωση διάσωσης των επιβατών, επικρατεί απόλυτη σύγχυση σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που πραγματικά υπήρχαν πάνω στο πλοίο, τα στοιχεία τους αλλά και τον αριθμό των αγνοουμένων και των νεκρών.

Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας έως -5 στο Θερμαϊκό!

Kατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, αναμένεται από σήμερα σε όλη τη χώρα. Στο Θερμαϊκό, το θερμόμετρο δείχνει αυτή την ώρα γύρω στο μηδέν, για να πέσει στους -1 το βράδυ, ενώ άρχισε να χιονίζει. Για αύριο Τετάρτη, παραμονή Πρωτοχρονιάς, η θερμοκρασία προβλέπεται να κατέβει από τους -3 έως τους -5 βαθμούς!.

Ο καθηγητής Σειραδάκης στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου

Ο καθηγητής Αστρονομίας του Α.Π.Θ. Γιάννης Σειραδάκης, θα μιλήσει για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων τη Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015, στις 19.00, στο Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου, στην Επανομή.

Το ναυάγιο του πλοίου «Χειμάρρα»


του Σπύρου Κουζινόπουλου

Η απίστευτη περιπέτεια των επιβατών του πλοίου Norman Atlantic και η απώλεια τόσων επιβατών του, φέρνει στη θύμηση μια άλλη ναυτική τραγωδία, τέτοιες ακριβώς μέρες πριν 68 χρόνια, με το ναυάγιο του επιβατικού πλοίου «Χειμάρρα», που αποκλήθηκε ο «Τιτανικός» της ελληνικής ακτοπλοίας, καθώς υπήρξε το χειρότερο και πιο πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία της χώρας μας, παρασέρνοντας στον υγρό τάφο 383 ψυχές.

Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου 2014

«Συμπολιτεία» προς δήμο Θερμαϊκού: "Πάρτε επειγόντως μέτρα για άστεγους και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού"

Με επιστολή του προς το δήμαρχο Θερμαϊκού, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» Σπύρος Κουζινόπουλος, ζητάει, ενόψει της μεγάλης κακοκαιρίας που άρχισε, να ληφθούν κατεπειγόντως μέτρα για την παροχή βοήθειας προς τους άστεγους συνδημότες και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ανταποκριτή του ΟΑΕΔ αποκτά η Επανομή

Στη δημιουργία Γραφείου Ανταποκριτή ΟΑΕΔ στη Δημοτική Ενότητα Επανομής προχωρά άμεσα ο δήμος Θερμαϊκού. Για το σκοπό αυτό, κρίθηκε σκόπιμο να υπογραφεί μεταξύ του Οργανισμού και του δήμου Θερμαϊκού προγραμματική σύμβαση, σύμφωνα με την οποία ο «Ανταποκριτής» θα έχει υποχρέωση να ενεργεί:

Περισυλλογή εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων

Την ανάθεση για την «Περισυλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού, προκειμένου αφενός να «καθαρίσουν» οι δρόμοι από τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα και αφετέρου ο δήμος να εισπράξει το σχετικό έσοδο.

H κυβέρνηση έπεσε, εκλογές στις 25 Ιανουαρίου

H υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα καταψηφίστηκε. Η Σαμαροβενιζελική κυβέρνηση της συμφοράς και των μνημονίων, γκρεμίστηκε. Η χώρα βαδίζει πλέον προς εκλογές, που μάλλον θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιανουαρίου 2015, σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες. Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει στις 2 το μεσημέρι, θα υποβάλει παραίτηση, αποφασίζοντας για την ημερομηνία των εκλογών.

Δραματική προειδοποίηση μιας επιβάτιδας του Normal Atlantic: «Για πόσο ηλίθιους και κορόιδα μας έχετε;»

Διαβάστε τι είχε αναρτήσει στη σελίδα της ΑΝΕΚ μία από τους επιβάτες, η Ευθυμία Αρβανίτη για την κατάσταση που επικρατούσε στο Normal Atlantic πριν αυτό αποπλεύσει από την Ηγουμενίτσα. Καταγγέλοντας ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο, με τους επιβάτες να είναι πεταμένοι ακόμη και στο πάτωμα, την ίδια στιγμή που μία ενοχλητική δυσωδία ήταν διάχυτη σε όλους τους χώρους του πλοίου.  «Για πόσο ηλίθιους και κορόιδα μας έχετε;», ρωτάει.

Φόρους 1,5 δις θα πληρώσουμε μέχρι τέλος του χρόνου

Πριν φύγει ο παλιός χρόνος, μας υποχρεώνει να στηθούμε στην ουρά της τράπεζας, για να πληρώσουμε φορολογικές υποχρεώσεις συνολικού ύψους άνω των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στις τρεις εργάσιμες που απέμειναν. Όσο για τον νέο χρόνο, ούτε αυτός θα έρθει με… δώρα. Και αυτό διότι στο πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς θα κληθούμε να πληρώσουμε περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων.

Προσπάθειες διάσωσης και των υπόλοιπων ναυαγών

Συνεχίζεται μόνο από εναέρια μέσα η επιχείρηση μετεπιβίβασης των επιβατών από το πλοίο «Norman Atlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τα ξημερώματα της Κυριακής από αδιευκρίνιστη αιτία ενώ έπλεε στα στενά του Οτράντο. Η προσπάθεια ρυμούλκησης του πλοίου στις ιταλικές ακτές τα ξημερώματα απέτυχε καθώς έσπασαν ο κάβος και το ρυμούλκιο. Το ιταλικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι ελικόπτερα και πλοία έχουν διασώσει 324 ανθρώπους από τους εγκλωβισμένους, από τους συνολικά 478 επιβάτες. 

Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014

Μάχη με το σκοτάδι, δίνουν οι ομάδες διάσωσης

Δραματικές ώρες ζουν από τα ξημερώματα οι 478 επιβαίνοντες στο Norman Atlantic, καθώς ξέσπασε πυρκαγιά εν πλω την ώρα που βρισκόταν ανοιχτά της Κέρκυρας. Οι πολύ κακές καιρικές συνθήκες έχουν κάνει σχεδόν αδύνατη την προσέγγιση στο πλοίο από τα άλλα που έσπευσαν για βοήθεια και περίπου στις 2 μ.μ. ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης με ελικόπτερα, καθώς τα συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο για να προλάβουν πριν πέσει το σκοτάδι.

Ρεσιτάλ αυθαιρεσίας με τις κεραίες της Επανομής

Απίστευτα πράγματα, ενδεικτικά του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, αποκαλύπτει έγγραφο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, που δημοσίευσε ο «Εθερόπλοος» και το οποίο θα πρέπει να κινητοποιήσει άμεσα τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού για την αποξήλωση των παράνομων κεραιοσυστημάτων που είναι τοποθετημένα στην γιγάντια κεραία η οποία έχει στηθεί στο γήπεδο της «Αναγέννησης» Επανομής.

«Πάρτε μέτρα για την κακοκαιρίαι», συμβουλεύει η Αστυνομία

«Πάρτε μέτρα για τη μεγάλη κακοκαιρία που έρχεται», συμβουλεύει τους πολίτες η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, καλώντας τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Κραυγή αγωνίας από τους επιβάτες του φλεγόμενου πλοίου

Κραυγή αγωνίας από επιβάτες του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Νorman Αtlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τα ξημερώματα, ανοιχτά της Κέρκυρας. Επιβάτες, τρομοκρατημένοι, μίλησαν από τα κινητά τους τηλέφωνα στις πρωινές εκπομπές του Mega και του ΣΚΑΙ.