Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΥΑΘ: "Δεν υπάρχει πρόβλημα με το πόσιμο νερό"

Το έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας που ανέφερε την
"υπέρβαση σε υγειονομικές παραμέτρους" σε δείγματα νερού
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το πόσιμο νερό στις περιοχές της Επανομής, του Μεσημερίου και στον υπόλοιπο δήμο Θερμαϊκού και είναι επιστημονικά ελεγμένη η καταλληλότητά του», διαβεβαίωσε το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ, Άγγελος Σαμακοβλής, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» Σπύρου Κουζινόπουλου.

O συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός στο Κτήμα Γεροβασιλείου

Την Κυριακή, 2 Νοεμβρίου, στις 19.00, το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου φιλοξενεί τον συγγραφέα Βασίλη Βασιλικό που θα μιλήσει με θέμα «Περί λογοτεχνίας και άλλων δαιμονίων».

Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014

Νέα διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες από την "Πρωτοβουλία"

Νέα διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, με διαδικτυακές παραγγελίες σε πραγματικά χαμηλές τιμές, προγραμματίζει για το τέλος Νοεμβρίου η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού. Χωρίς την επίσημη άδεια παραχώρησης χώρου από τον Δήμο, αλλά με τη στήριξη και τη συμπαράσταση όλων των δημοτικών παρατάξεων.

Επιτέλους: Θα λειτουργήσει η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης

Μετά τις έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες της "Συμπολιτείας"
Χρειάστηκαν οι έντονες διαμαρτυρίες της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» για το γεγονός ότι σημαντικά θέματα, όπως ο Προϋπολογισμός του δήμου και το Τεχνικό Πρόγραμμα, φτάνουν στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς την παραμικρή προηγούμενη διαβούλευση με την κοινωνία, για να δεήσει επιτέλους η διοίκηση του Δήμου και να εξαγγείλει με σημερινή της ανακοίνωση τη δημιουργία της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης που προβλέπεται και από το νόμο.

Η Αμφίπολη, ο λόφος Καστά και το Ολοκαύτωμα των Κερδυλίων

Τμήματα στρατιωτών των Ναζί περνάνε μπροστά από τον Λέοντα της Αμφίπολης
Επειδή η Αμφίπολη δεν είναι μόνο ο λόφος Καστά και ο περίλαμπρος Μακεδονικός τάφος με τον αρχαιολογικό του πλούτο, που άφησε άφωνη την ανθρωπότητα, αξίζει να θυμηθούμε ότι δίπλα ακριβώς στον αρχαιολογικό χώρο, βρίσκονται τα Κερδύλια, όπου στις 17 Οκτώβρη του 1941, έγινε ένα από τα πιο φριχτά και αποτρόπαια εγκλήματα των Ναζί στη χώρα μας.

H Δημοκρατία (του Θερμαϊκού) στο γύψο....

του Γιάννη Τσακμάκα
Τα δείγματα γραφής υπήρχαν, αλλά πιστεύαμε ότι χειρότερα δεν γίνονταν. Η αρχή έγινε με την επιλογή τους να ορίσουν τις δημόσιες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, πρωτοτυπώντας παγκοσμίως, στις 14.00 το μεσημέρι. Το γεγονός ότι ο κανονισμός του δημοτικού συμβουλίου αναφέρει τις απογευματινές ώρες, αυτές στις οποίες πρέπει να συνεδριάζει το Δ.Σ., αλλά κυρίως το ότι κανείς εργαζόμενος, δημοτικός σύμβουλος ή δημότης δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει, όχι μόνο δεν τους πτόησε αλλά σταμάτησαν να στέλνουν τις εισηγήσεις των θεμάτων στους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης....

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014

Δημιουργεί υποδομές για επιτυχίες ο Αχιλλέας Περαίας

Ανανέωση και στο προπονητικό τιμ είχαμε φέτος στην ομάδα του Αχιλλέα Περαίας όπου νέοι, ικανοί και φιλόδοξοι προπονητές, απασχολούνται με στόχο τη διατήρηση και βελτίωση του εξαιρετικού ονόματος που ο σύλλογος διαθέτει σε επίπεδο ακαδημιών.

Επεισοδιακή η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Επεισοδιακή,  ήταν η συνεδρίαση, το απόγευμα της Πέμπτης, του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, καθώς η στάση του προέδρου του σώματος, Σπύρου Αδαμίδη, πυροδότησε οξύτατες αντιδράσεις. Τινάζοντας στον αέρα το ήρεμο κλίμα που κανονικά θα έπρεπε να επικρατεί, δεδομένου ότι συζητιόταν δύο πολύ σοβαρά θέματα, όπως ο προϋπολογισμός και ο κανονισμός του δημοτικού συμβουλίου.

Φόρος τιμής από το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού στα θύματα της ναζιστικής Κατοχής


Τηρώντας ενός λεπτού σιγή, το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού κατά την έναρξη της σημερινής του διπλής συνεδρίασης, τίμησε τη μνήμη όλων εκείνων των πολιτών του Θερμαϊκού που θανατώθηκαν από τους Ναζί, στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής ή εκτοπίστηκαν στα χιτλερικά στρατόπεδα συγκέντρωσης ή υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστική εργασία στα οχυρωματικά έργα των χιτλερικών.

H απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και το περίφημο χαλκευμένο "Σύμφωνο" στο Λιβάδι του ΧορτιάτΤο

Το "Σύμφωνο Λιβαδίου" θύμιζε λίγο... προσκλητήριο γάμου!
Σε μία εκδήλωση που έγινε πριν λίγα χρόνια στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ρωτήθηκα από έναν από τους ακροατές γιατί ο ΕΛΑΣ άφησε τους Γερμανούς να φύγουν από τη Θεσσαλονίκη στις 30 Οκτωβρίου 1944 ανενόχλητοι, χωρίς μάχη. Και αναρωτήθηκε: «Μήπως εξαιτίας του συμφώνου που είχε υπογραφεί στο Λιβάδι Θεσσαλονίκης μεταξύ των Γερμανών και του ΕΛΑΣ»; Απάντησα ότι τέτοιο «σύμφωνο» δεν υπήρξε ποτέ, ήταν μια προβοκάτσια, ένα άθλιο κατασκεύασμα για να συκοφαντηθεί ο υπέροχος αντιστασιακός αγώνας του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΚΚΕ, συνολικά της αριστεράς από τις δυνάμεις της αντίδρασης και του σκοταδισμού.

«Συμπολιτεία»: Αντιαναπτυξιακός ο προϋπολογισμός του δήμου

Αντιαναπτυξιακό, χαρακτηρίζει η δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» τον ετήσιο Προϋπολογισμό του Δήμου για το έτος 2015, δηλώνει ότι θα τον καταψηφίσει και καθώς δεν αποτελεί, όπως και το Τεχνικό Πρόγραμμα, προϊόν διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία και δεν αντικατοπτρίζει τις ανάγκες της, ζητά την απόσυρσή του και τη σύνταξη νέου.

« Η Ανατολική Θεσσαλονίκη δεν είναι για ξεπούλημα!»

H περιοχή μας χρειάζεται ανάπτυξη όχι στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά σχέδια αξιοποίησης που θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη”, δήλωσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, με αφορμή την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δήμαρχοι Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, και Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, από κοινού με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Άγγελο Πασαλίδη, και τα σχέδια «ανάπτυξης» της περιοχής.

Διπλή, η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού

Διπλή, είναι η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, το οποίο, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, αλλάζει ώρα έναρξης και θα αρχίσει στις 4 μ.μ. Στην πρώτη συνεδρίαση θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός, ενώ στην ημερήσια διάταξη της δεύτερης έχουν περιληφθεί 22 θέματα, μεταξύ των οποίων ο κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου αλλά και η απευθείας ανάθεση για ποσό  59.000 ευρώ, προκειμένου να αγοραστούν σπόροι, λιπάσματα και φυτά.

Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014

Πρόβλημα και πάλι με τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία

Τεράστιο πρόβλημα, δημιουργήθηκε και πάλι με τη μεταφορά των μαθητών με λεωφορεία στα σχολεία, λόγω της αποχής των λεωφορειούχων από  το μεταφορικό έργο από 29-10-2014, επειδή αποσύρθηκε η σχετική τροπολογία που ρύθμιζε το ζήτημα της καταβολής οφειλών προηγούμενων σχολικών ετών (2012-2013, 2013-2014).

Εκδήλωση για την 70η επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης

Τα τμήματα του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Μάρκο Βαφειάδη, εισέρχονται
στην απελευθερωμένη από τους χιτλερικούς κατακτητές Θεσσαλονίκη
Εκδήλωση, για να τιμηθεί η 70η επέτειος απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από το χιτλερικό ζυγό, με την είσοδο των ανταρτικών δυνάμεων του ΕΛΑΣ στην πόλη, διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 29 Οκτώβρη, ώρα 7μμ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το περιοδικό «Σοσιαλισμός από τα κάτω».

Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014

«Εν κρυπτώ», στεφάνι της Χρυσής Αυγής στη Ν. Μηχανιώνα

«Εν κρυπτώ», απόθεσαν στεφάνι στο Ηρώον της Νέας Μηχανιώνας κάποια ελάχιστα μέλη της «Χρυσής Αυγής», που δεν τόλμησαν να εμφανιστούν στην επίσημη τελετή κατάθεση στεφάνων, παρά την αρχική τους απειλή ότι θα πραγματοποιήσουν προκλητική εμφάνιση την ημέρα της επετείου του ΌΧΙ στο φασισμό και το ναζισμό.

UNICEF: Δραματικά στοιχεία για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει βυθίσει 2,6 εκατομμύρια παιδιά στη φτώχεια στις πιο εύπορες χώρες του κόσμου, με τα παιδιά στην Ιρλανδία, τη Λετονία και την Ελλάδα να έχουν πληγεί περισσότερο, σύμφωνα με τα στοιχεία μιας πρόσφατης έκθεσης της UNICEF.

Από 1ης Νοεμβρίου έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας

Ακόμη δεν γλυτώσαμε από τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, κι έρχονται νέα, τα τέλη κυκλοφορίας του 2015. Και από την 1η Νοεμβρίου, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του taxisnet, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο βαθιά χρειάζεται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να τα πληρώσουν.

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014

Για ποιόν άραγε γίνονται οι παρελάσεις με κάγκελα;

«Γιατί τις κάνουμε τις παρελάσεις; Για να τις βλέπουμε μεταξύ μας; Γίνονται που γίνονται, αν δεν τις βλέπει ο κόσμος, τι νόημα έχει;» ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης  Μπουτάρης, ιδιαίτερα ενοχλημένος από τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν στην οδό Τσιμισκή αλλά και τα κάγκελα που τοποθετήθηκαν κατά μήκος της οδού για τη σημερινή μαθητική παρέλαση. Ενώ ίδια περίπου ήταν και η αντίδραση του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα.

«Aστρογειτονιές» από ΔΗΠΠΑΚΥΘ σε Περαία, Μηχανιώνα, Επανομή

Τρία Χριστουγεννιάτικα θεματικά πάρκα με τίτλο «Aστρογειτονιές» στις τρεις αντίστοιχες Δημοτικές Κοινότητες (Περαίας, Μηχανιώνας και Επανομής), προκειμένου μικροί και μεγάλοι να απολαύσουν με ξεχωριστό τρόπο τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οργανώνει από τις 7 Δεκεμβρίου 2014 μέχρι και την 1 Ιανουαρίου 2015 το ΔΗΠΠΑΚΥΘ του δήμου Θερμαϊκού.

Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014

Νέο προβάδισμα 8,5 μονάδων στο ΣΥΡΙΖΑ δίνει γκάλοπ

Το σημαντικό προβάδισμα που διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνει η Ερευνα Πολιτικής Συγκυρίας Οκτωβρίου της Public Issue για την «Εφημερίδα των Συντακτών», καταγράφοντας τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στις 8,5 ποσοστιαίες μονάδες (35,5% – 27%).

Πράσινο φως από Ιταλία για αποζημιώσεις θυμάτων των ναζί

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας να αναγνωρίσει σε θύματα ναζιστικών εγκλημάτων το δικαίωμα προσφυγής σε ιταλικά δικαστήρια προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τη Γερμανία θα προκαλέσει νέες διαμάχες μεταξύ Ρώμης και Βερολίνου και ενδεχομένως θα ανοίξει το δρόμο και σε πολίτες άλλων χωρών, όπως της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τη Γερμανία. 

Πρόταση για δημιουργία Μουσείου-Ιστορικού Αρχείου Θερμαϊκού

Tην πρόταση να αναλάβει ο δήμος τη δημιουργία στην Επανομή, ενός Μουσείου ή ενός Ιστορικού Αρχείου που θα ασχολείται με την πλούσια ιστορίας της περιοχής του Θερμαϊκού, διατύπωσε ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και δημοτικός σύμβουλος, Σπύρος Κουζινόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση που οργάνωσαν το  ΔΗΠΠΑΚΥΘ και η τοπική κοινότητα Επανομής για την επέτειο των 70 χρόνων από το Μπλόκο της Επανομής.  

Έκθεση τεκμηρίων για τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί

Η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ) 1940-1974 Κεντρικής – Δυτικής Μακεδονίας και ο «Όμιλος φίλων αρχείου Μάνου Μαλαμίδη», τιμώντας και γιορτάζοντας τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί (30-10-1944), πραγματοποιούν έκθεση τεκμηρίων-φωτογραφιών με θέμα: «Μνήμες Κατοχής-απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης».