Σάββατο, 23 Αυγούστου 2014

Κοσμοπλημμύρα και φέτος για την Παναγία τη Μηχανιώτισσα

Κοσμοπλημμύρα και φέτος, από δεκάδες χιλιάδες πιστούς, που είχαν κατακλύσει όλους τους δρόμους της Νέας Μηχανιώνας,  κατά την περιφορά, το βράδυ της Παρασκευής,  της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης της Μηχανιώτισσας. Οι εκδηλώσεις για τα εννιάμερα της Παναγίας, ολοκληρώθηκαν το πρωί του Σαββάτου, με το αρχιερατικό συλλείτουργο, που τελέστηκε  στον ιερό ναό της Παναγίας Φανερωμένης στη Νέα Μηχανιώνα.

Παρασκευή, 22 Αυγούστου 2014

Εμμανουήλ Κριαράς: Η τελευταία μεγάλη προσωπικότητα της χώρας

Πλήρης ημερών, πλήρης ιδεών, φρονημάτων, οραμάτων, προσφοράς, πλήρης έρωτα και γνώσης και συνείδησης και παραγωγής, έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Παρασκευής, στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη,  ο καθηγητής Εμμανουήλ Κριαράς - η γηραιότερη εν ζωή (μέχρι σήμερα) προσωπικότητα της χώρας.

Ο κύβος ερρίφθη: Η καθαριότητα του Θερμαϊκού σε ιδιώτες!!

Παρά τις όποιες δεσμεύσεις περί του αντιθέτου
Προσπάθεια για την υπογραφή της σύμβασης με την οποία θα ανατεθεί η καθαριότητα στο δήμο Θερμαϊκού σε ιδιώτη, αντί του ποσού των 1.084.921 ευρώ, καταβάλει η απερχόμενη δημοτική αρχή του κ.Ι.Αλεξανδρή, λίγο πριν παραδώσει τη διοίκηση του δήμου στον νεοεκλεγμένο δήμαρχο κ.Γιάννη Μαυρομάτη. Αυτό γίνεται εφικτό, μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο του σχετικού διαγωνισμού που είχε διενεργήσει πριν εννέα μήνες ο δήμος Θερμαϊκού.

ΕΝΦΙΑ 48.000 ευρώ καλείται να πληρώσει ο δήμος Θερμαϊκού!

Περίπου 50.000  ευρώ, θα πρέπει να πληρώσει ο δήμος Θερμαϊκού για ΕΝΦΙΑ και μάλιστα μόνο για τα ακίνητα που διαθέτει σε Επανομή και Νέα Μηχανιώνα, εκπρόθεσμα, για τις χρήσεις των ετών από το 2009 έως το 2013, ενώ είναι άγνωστο ακόμη το ύψος για το χαράτσι του 2014.  Το θέμα αυτό προκαλεί πονοκέφαλο τόσο στην απερχόμενη όσο και στη νέα διοίκηση του δήμου, μια και ήδη τα οικονομικά του δήμου είναι σε άθλια κατάσταση με τη διαρκή συρρίκνωσή τους από την κυβέρνηση.

Αισθητός σε Θεσσαλονίκη και Θερμαϊκό ο σεισμός 5,1 Ρίχτερ

Αισθητή στη Θεσσαλονίκη και τις περιοχές του Θερμαϊκού, έγινε η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 7:27 το πρωί της Παρασκευής κοντά στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Χαλκιδικής. 

Η περίτεχνη διακόσμηση του τάφου της Αμφίπολης

Η αρχαιολογική σκαπάνη μέρα με τη μέρα φέρνει στο φως εντυπωσιακά ευρήματα στο ταφικό μνημείο, στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη. Ειδικά συνεργεία του υπουργείου πολιτισμού με προσεκτικές κινήσεις κατάφεραν να απομακρύνουν με επιτυχία η αφαίρεση πέντε λιθόπλινθων , από την έκτη σειρά του τοίχου σφράγισης, με τη βοήθεια μηχανικού μέσου . 

Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014

O τραγέλαφος της εκποίησης κάμπινγκ και υγροβιότοπου Επανομής

του Τάσου Τασιούλα
Απίστευτο «μπάχαλο» αποκαλύπτεται με την απόφαση πώλησης έκτασης 3.210.155 τ.μ., από το ΤΑΙΠΕΔ, που περιλαμβάνει εκτός από το κάμπινγκ της Επανομής Θεσσαλονίκης (600 στρ.) και 2.600 στρ. υδροβιοτόπου, ο οποίος αποκαθίσταται με χρήματα της ΕΕ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας! Πρόκειται περί «τραγέλαφου», καθώς την ώρα που δαπανώνται μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος 1,5 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση του υδροβιοτόπου και την προστασία του περιβάλλοντος και των πουλιών, το ΤΑΙΠΕΔ τον πουλάει μαζί με το εγκαταλειμμένο κάμπινγκ, με πρόβλεψη για την ανέγερση ξενοδοχείου.

Η ιστορία των ανασκαφών στον τύμβο της Αμφίπολης

Πριν από 60 χρόνια, είχε αποκαλυφθεί τυχαία ο τάφος της Αμφίπολης, ενώ πριν μισό αιώνα, ο πρώτος αρχαιολόγος που είχε ασχοληθεί μαζί του, ο αείμνηστος Δημήτρης Λαζαρίδης έλεγε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται περί μεγάλου τεχνητού τύμβου, όστις πιθανώς καλύπτει μέγα ταφικόν οικοδόμημα. Δια της μελλοντικής ερεύνης του τύμβου θα ελεγχθεί η ορθότης της υποθέσεως ταύτης».

O Ναστραντίν Χότζας και ο ΕΝΦΙΑ!

Η κοινωνική κατακραυγή που προκάλεσε ο ΕΝΦΙΑ ανάγκασε την κυβέρνηση να αναβάλει την πληρωμή της πρώτης δόσης, να υποσχεθεί επαναφορά στις αντικειμενικές αξίες του 2011 και να αφήσει να εννοηθεί ότι θα μελετήσει αργότερα τροποποίηση του φόρου. Η πιο χειροπιαστή απόφαση που κυοφορείται είναι η αύξηση των δόσεων για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, ώστε η εξόφληση να γίνει τον Μάρτιο.

Η νέα τρέλα που λέγεται «δωμάτια απόδρασης»

«Δωμάτια Απόδρασης», λέγεται η νέα «τρέλα» στην Αθήνα. Τι είναι, όμως, αυτά τα περίεργα δωμάτια; Όπως σημειώνει και η Καθημερινή, πέντε παίκτες κλειδώνονται σε ένα δωμάτιο. Μοναδική αποστολή τους να δραπετεύσουν από τον μυστηριώδη χώρο εκμεταλλευόμενοι όλα τα κρυμμένα στοιχεία που βρίσκονται διάσπαρτα. Αινίγματα, γρίφοι, κλειδιά και ένα χρονόμετρο που μετράει αντίστροφα, είναι ο νέος τρόπος διασκέδασης που ψηφίζουν τουρίστες και Αθηναίοι.

Τεράστιο θέμα προκαλεί το ξεπούλημα κάμπινγκ και υδροβιότοπου Επανομής από το ΤΑΙΠΕΔ

Έκπληκτος, δηλώνει ο περιφερειάρχης Απ.Τζιτζικώστας
Το δημοσίευμα με τις δηλώσεις Τζιτζικώστα
Τεράστιο θέμα, προκαλείται μετά από τη δήλωση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Περιφέρεια δεν είχαν ιδέα για την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να ξεπουλήσει το κάμπινγκ της Επανομής και τον παρακείμενο υδροβιότοπο, προκειμένου να γίνει στην περιοχή πεντάστερο ξενοδοχείο. Και μάλιστα όλα αυτά, τη στιγμή που η Περιφέρεια εκτελεί στον υδροβιότοπο έργα αποκατάστασης ύψους 1,5 εκατ. Ευρώ!

Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014

Συμβάσεις της τελευταίας στιγμής στη ΔΕΥΑΘ

Δανεισμένο από τον "Αιθερόπλοο"
Άναψαν τα πνεύματα στην τελευταία γιαυτή την τετραετία συνεδρίαση του απερχόμενου δημοτικού συμβουλίου, το βράδυ της Τρίτης, μετά τη σοβαρή καταγγελία που διατύπωσε ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Θερμαϊκού κ.Γιάννης Μαυρομάτης για νέες βεβιασμένες κατακυρώσεις διαγωνισμών και προσλήψεις της τελευταίας στιγμής στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Θερμαϊκού (ΔΕΥΑΘ).

«Πωλείται το κάμπινγκ της Επανομής με δώρο τον … Υδροβιότοπο»

Σε αγώνα ώστε να σταματήσει το επερχόμενο  οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που προετοιμάζει το ΤΑΙΠΕΔ στην Επανομή, καλεί η Κίνηση Πολιτών Επανομής (ΚΠΕ), με ενημερωτικό έντυπο που μοιράζεται στους πολίτες. Επισημαίνοντας τον κίνδυνο να τσιμεντοποιηθεί το παραλιακό μέτωπο και να υποβαθμιστεί το φυσικό περιβάλλον καταδικάζοντας και τις επόμενες γενιές.

Άρχισε η κοσμοσυρροή για την Παναγία τη Μηχανιώτισσα

Εκατοντάδες πιστών, συρρέουν καθημερινά στη Νέα Μηχανιώνα για να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης της Μηχανιώτισσας, ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το απόγευμα της Παρασκευής με τη λιτάνευση της εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της Ν. Μηχανιώνας. Παράλληλα, στήθηκαν και άρχισαν να λειτουργούν, όπως κάθε χρόνο, οι πάγκοι των μικροπωλητών για την εβδομαδιαία πανήγυρη.

Ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού μέσω Google

Νέα πρωτοβουλία για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού μέσω του διαδικτύου ανακοινώσε σήμερα η Google, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και το ΣΕΤΕ. Πρόκειται για την πρωτοβουλία "Grow Greek Tourism Online", που έχει ως στόχο να παρέχει στις τουριστικές επιχειρήσεις τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες και τα διαδικτυακά εργαλεία που θα ενισχύσουν την ανάπτυξή τους κατά τη διάρκεια, αλλά και πέραν της καλοκαιρινής περιόδου.

Τρίτη, 19 Αυγούστου 2014

Συναινετικό κλίμα αλλά και βαριές εκφράσεις στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Συναινετικό, ήταν το κλίμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, το απόγευμα της Τρίτης, που ήταν και η τελευταία, καθώς την Κυριακή ορκίζεται το νέο δημοτικό συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της 18ης Μαϊου, για να αναλάβει καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου. Παρ΄ όλα αυτά, δεν έλειψαν κάποιες αντιπαραθέσεις που κάποια στιγμή μάλιστα προκάλεσαν όξυνση και ακούστηκαν βαρύτατες εκφράσεις.

Ρεζίλι πανελληνίως ο δήμος Θερμαϊκού με τα σκουπίδια

Ρεζίλι πανελληνίως ο δήμος Θερμαϊκού με το πρόβλημα των σκουπιδιών, τα οποία είχαν κατακλύσει παραλίες και δρόμους και πλατείες όλο το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου, σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου, πρωτίστως τα παραθαλάσσια, «διαφημίζοντας» με αυτό τον τρόπο την περιοχή μας και τις τουριστικές της δυνατότητες. Μία δυσφήμιση που θα την πληρώσει πολύ ακριβά ο δήμος Θερμαϊκού. Το ρεπορτάζ και οι φωτογραφίες του Αλέξανδρου Μητάκη στην οικονομική εφημερίδα «VORIA», είναι εξόχως αποκαλυπτικό. Το παραθέτουμε:

Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Θερμαϊκού

Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη στις 7:00 μ.μ. το απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού και μάλλον αυτή θα πρέπει να είναι η τελευταία του συνεδρίαση, δεδομένου ότι την προσεχή Κυριακή ορκίζονται ο νέος δήμαρχος και το νέο δημοτικό συμβούλιο που θα αναλάβουν από 1ης Σεπτεμβρίου.

Συμπολιτεία Θερμαϊκού: Εξηγήσεις για τις υπερβάσεις στην πολεοδόμηση

Να διερευνηθεί εάν υπήρξαν παρατυπίες στις επεκτάσεις του σχεδίου κτηματογράφησης – πολεοδόμησης στην Άνω Περαία, τους Άνω Νέους Επιβάτες και την Αγία Τριάδα, ζητάει η δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού». Δεδομένου ότι σε άλλους δήμους της περιοχής, διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβιάσεις στις συμπληρωματικές συμβάσεις, με μεγάλες αυξήσεις  του φυσικού και του οικονομικού αντικειμένου της αρχικής σύμβασης.

Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2014

Κάμπινγκ Επανομής: Γλύτωσε από τη χούντα, βγαίνει στο σφυρί από το ΤΑΙΠΕΔ

του Σάκη Αποστολάκη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»
Μια ακόμη μεγάλη παραλία και με σημαντικό υδροβιότοπο, που ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000, πουλάει το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για το κάμπινγκ της Επανομής, το οποίο όμως δεν πουλάει μόνο του, αλλά μαζί με τον υδροβιότοπο στην περιοχή Φανάρι, συνολικής έκτασης 3.200 στρεμμάτων. Μαζί, όπως πωλούνται επίσης το κατασκηνωτικό κέντρο ναυτοπροσκόπων, έκτασης 35 στρ. και η περιοχή «αγγελαδάρικο» συνολικής έκτασης 55 στρεμμάτων.

Ορκίζεται στις 24 Αυγούστου το νέο δημοτικό συμβούλιο

φωτογραφία από την ορκωμοσία, πριν 4 χρόνια, του  απερχόμενου
δημοτικού συμβουλίου. Διακρίνεται και ο νεοεκλεγμένος κ.Μαυρομάτης  
Πρόσκληση για την ορκωμοσία των 33 νέων δημοτικών συμβούλων και των 40 τοπικών συμβούλων του δήμου Θερμαϊκού, απηύθυνε ο εκλεγείς δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης. Η ορκωμοσία θα γίνει σε δημόσια συνεδρίαση την Κυριακή 24 Αυγούστου, ώρα 11:30 το πρωί στο ξενοδοχείο «Ακτή Ηλίου» (Sun Beach), στην Αγία Τριάδα.

Η εγκαταλειμμένη "δημοτική ακτή" της Νέας Μηχανιώνας

Είναι τουλάχιστον ανεξήγητο (για να μη χρησιμοποιήσουμε κάποια βαρύτερη έκφραση) να διαθέτει η Νέα Μηχανιώνα δημοτική πλαζ, στο ωραιότερο σημείο της, και αυτή να παραμένει εντελώς αναξιοποίητη, με ευθύνη όχι μόνο της απερχόμενης δημοτικής αρχής, αλλά και των προηγούμενων διοικήσεων του δήμου. Κι όλα αυτά σε μία εποχή κατά την οποία υποτίθεται ότι έχουμε έγνοια για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στην περιοχή.

Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014

Αμφίπολη: Η ανασκαφή είχε τη δική της ιστορία

Οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Μακεδονικής γης
της Κυριακής Τσολάκη στη "Μακεδονία"
Ο πολυσυζητημένος λόγω της τελευταίας ανακάλυψης τύμβος στον λόφο Καστά της Αμφίπολης, που συγκεντρώνει τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον του πανελληνίου αλλά και της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, δεν είναι κάτι που εντόπισε πρόσφατα η αρχαιολογική σκαπάνη. Οι έρευνες, οι ανασκαφές αλλά και... τα ερωτηματικά γύρω από αυτόν διανύουν πάνω από μισό αιώνα ιστορίας.

Η μεγάλη παραχάραξη της Ιστορίας και τα πλαστά "Σύμφωνα"

H περίοδος της Κατοχής, του Εμφυλίου και του ανώμαλου μετεμφυλιακού καθεστώτος που ακολούθησε, σημαδεύτηκε εκτός των άλλων από μία φοβερή προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας και κατασκευής πλαστών «ντοκουμέντων», στην προσπάθεια να πληγούν το μεγαλειώδες κίνημα της Εθνικής Αντίστασης, το ΚΚΕ και η Αριστερά γενικότερα. «Επιχειρήματα» που τα επικαλούνται ακόμη και σήμερα οι θιασώτες του αντικομμουνισμού, με πρώτα και καλύτερα τα στελέχη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.