Σάββατο, 7 Ιουνίου 2014

Το Μουντιάλ και η "άγνωστη" Βραζιλία

Οι προετοιμασίες για το Παγκόσμιο Κύπελλο δεν είναι μόνον διασκέδαση και ποδόσφαιρο. Πολλές πτυχές της σύγχρονης Βραζιλίας, της μεγάλης αυτής, αναδυόμενης οικονομίας του κόσμου, ενός κράματος "ξένων" και γηγενών πολιτισμών, παραμένουν άγνωστες και "ανεξερεύνητες". Κι όσο μεγαλύτερη προσοχή δίνει κανείς σήμερα στα επιμέρους χαρακτηριστικά και γνωρίσματά της, τόσο αντιλαμβάνεται έκπληκτος πως πολλά απ' όσα νόμιζε ότι γνώρισε για την αχανή χώρα του Αμαζονίου ήταν λάθος. Νά μερικά απ' αυτά:

Μήπως να ξανασκεφτούμε το θέμα της αποχέτευσης στο Θερμαϊκό;

Να ακολουθήσει ο δήμος Θερμαϊκού το παράδειγμα των υπόλοιπων 11 δήμων της Θεσσαλονίκης και να ανακαλέσει τις αποφάσεις παραχώρησης των δικτύων αποχέτευσης των πρώην δήμων Θερμαϊκού και Μηχανιώνας στην ΕΥΑΘ, από την ώρα που αυτή θα ιδιωτικοποιηθεί και άρα παύει να ισχύει ο λόγος παραχώρησης.

Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014

H Ελλάδα στις 10 πιο δυστυχισμένες χώρες του κόσμου !

Η Ελλάδα της κρίσης κατακτά... επάξια μία θέση στη λίστα με τις 10 πιο «δυστυχισμένες χώρες του κόσμου»! Συγκεκριμένα, έπειτα από πρόσφατη έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων «Gallup» η χώρα μας έρχεται τέταρτη στη λίστα, πολύ κοντά στη Συρία του εμφυλίου πολέμου και στην Αίγυπτο των αναταραχών και των πραξικοπημάτων.

Επέκταση του ορίου ανώτατων τιμών και στις οργανωμένες παραλίες

Αλλαγές στους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών» (ΔΙΕΠΠΥ) ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με Αγορανομική Διάταξη που υπέγραψε ο υφυπουργός Θ. Σκορδάς. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η επέκταση των ανώτατων τιμών για εμφιαλωμένο νερό, καφέδες, τοστ κ.λπ. στις οργανωμενες παραλίες με εισιτήριο εισόδου (ανώτατες τιμές ισχύουν ήδη σε αεροδρόμια, πλοία, γήπεδα, αρχαιολογικούς χώρους, κινηματογράφους, θέατρα κ. α. για όρθιους πελάτες).

Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2014

Επιτέλους, τιμάται η μνήμη του Γιάννη Χαλκίδη, θύματος της χούντας

του Φόρη Πεταλίδη στον «Αγγελιοφόρο»
Με μία πολύχρονη καθυστέρηση και μετά από την επιμονή των συναγωνιστών του στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, η ελληνική Πολιτεία έκανε το χρέος της απέναντι σε έναν αγωνιστή της δημοκρατίας και του αντιδικτατορικού κινήματος, τον Γιάννη Χαλκίδη, που υπήρξε θύμα της χούντας, και επιτέλους δόθηκε σε οδό το όνομά του.

Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

Συμπολιτεία: Μέτρα για να λυθεί το αδιέξοδο στο δήμο Θερμαϊκού

Να συγκληθεί εκτάκτως σύσκεψη των δημάρχων, απερχόμενου και νεοεκλεγμένου και των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το αδιέξοδο στο δήμο Θερμαϊκού μετά την ποινή παύσης για ένα μήνα του δημοτικού συμβουλίου που επιβλήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, ζητάει με ανακοίνωσή της η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού». Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

O τελικός κατάλογος των σταυρών προτίμησης στο δήμο Θερμαϊκού

Έξι τοπικούς συμβούλους, εκλέγει τελικά η «Συμπολιτεία»
Ανακηρύχθηκαν από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης όλοι οι τακτικοί δημοτικοί σύμβουλοι καθώς επίσης και οι τοπικοί σύμβουλοι των οκτώ δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του δήμου Θερμαϊκού, που ως γνωστόν θα αναλάβουν καθήκοντα από 1ης Σεπτεμβρίου. Όπως προκύπτει, η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»  λαμβάνει τρεις δημοτικούς και έξι τοπικούς συμβούλους. Οι τοπικοί σύμβουλοι της παράταξης είναι δύο στην Περαία και από ένας στους Νέους Επιβάτες, την Αγία Τριάδα, τη Νέα Μηχανιώνα και την Επανομή.
Τα αποτελέσματα για όλους τους υποψηφίους (με κόκκινα γράμματα αυτοί που εκλέγονται) έχουν ως εξής:

Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014

Η Θεσσαλονίκη στους χάρτες της Google

Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που “ανέβασε” επικαιροποιημένα δεδομένα από το ιστορικό της κέντρο. Αυτό έγινε στο πλαίσιο της δυνατότητας που δόθηκε πρόσφατα στους Έλληνες χρήστες να προσθέτουν στοιχεία στους συγκεκριμένους ψηφιακούς χάρτες μέσω του Google Map Maker. Τι αλλάζει από εδώ και στο εξής; Όσοι χρησιμοποιούν το κινητό τους και αναζητούν, για παράδειγμα, ένα εστιατόριο, αφού έχουν τελειώσει την περιήγησή τους στο Λευκό Πύργο, μπαίνουν μέσα στο χάρτη και βλέπουν τι υπάρχει σε κοντινή απόσταση.

Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2014

Επιμένει το ΤΑΙΠΕΔ στο ξεπούλημα κάμπινγκ και ΕΥΑΘ

Επιμένει το ΤΑΙΠΕΔ στο ξεπούλημα του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας αλλά και στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, προβάλλοντας μάλιστα στη σχετική προκήρυξη, ότι η  αποκρατικοποίησης της τελευταίας, αφορά εκτός της ύδρευσης και το σκέλος της αποχέτευσης, κάτι που αφορά άμεσα τους κατοίκους του δήμου Θερμαϊκού.

Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014

Σαρώνει σε σταυρούς προτίμησης ο Μανώλης Γλέζος

Σαρώνει σε σταυρούς προτίμησης ο Μανώλης Γλέζος κι ενώ ολοκληρώνεται η καταμέτρηση των σταυρών για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές. Η εικόνα πλέον είναι ξεκάθαρη: ο Μανώλης Γλέζος έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, αφού πλησιάζει τους 440.000 σταυρούς, ενώ στη ΝΔ η Μαρία Σπυράκη και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης δίνουν μάχη για την πρώτη θέση.

Στα πρόθυρα κατάρρευσης ο δήμος Θερμαϊκού

Σε αργία όλο τον Ιούνιο το Δημοτικό Συμβούλιο!
Στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσης, βρίσκεται ο δήμος Θερμαϊκού, και μάλιστα μέσα στο κατακαλόκαιρο, όπου υπάρχουν αυξημένες υποχρεώσεις. Αυτό συμβαίνει εξ αιτίας της ποινής αργίας ενός μηνός που επιβλήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών σε 21 δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι είχαν κάνει το αυτονόητο: Είχαν επιδείξει κοινωνική ευαισθησία!!.

Θεσσαλονίκη, η παρουσία των απόντων

Την πολιτισμική κληρονομιά (προσωπικότητες, κτήρια, σχολεία  κλπ.) των λαών που πέρασαν από τη Θεσσαλονίκη ως κατακτητές  και ειρηνικοί συγκάτοικοι των Ελλήνων και άφησαν τα ίχνη τους, παρουσιάζει το βιβλίο του δημοσιογράφου  Χρίστου Ζαφείρη “Θεσσαλονίκη, η παρουσία των απόντων” και με υπότιτλο “Η κληρονομιά Ρωμαίων, Μουσουλμάνων, Εβραίων, Ντονμέδων, Φράγκων, Αρμενίων και Σλάβων”.