Σάββατο, 3 Μαΐου 2014

«Ο Καραγκιόζης Δήμαρχος Θερμαϊκού»!

του Δημήτρη Βαπορίδη*
Φίλες και φίλοι δημότες και ψηφοφόροι του Δήμου Θερμαϊκού.
Ειλικρινά, όταν προκηρύχτηκαν οι Δημοτικές εκλογές έλπιζα ότι κάποια θλιβερά απομεινάρια του φαύλου πολιτικού παρελθόντος που μας οδήγησε στην κρίση και τη φτώχεια, θα μας έκαναν τη χάρη να μας αφήσουν ήσυχους. Αφελώς πίστεψα, ότι οι αιρετοί άρχοντες των άδειων ταμείων και του υπέρογκου χρέους, οι αιρετοί άρχοντες της κακοδιοίκησης και του ανύπαρκτου έργου, δεν θα τολμούσαν να ξαναεμφανιστούν στην πολιτική σκηνή ούτε σαν κομπάρσοι. 

Ανθρώπινη πράξη.....

της Εφροσύνης Φιριππή*
Επειδή και οι Αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως κάθε ανθρώπινη πράξη, είναι κατ’ εξοχήν πολιτικές, αξίζει να θυμηθούμε πως ο νεοφιλελευθερισμός έχει βάλει στο στόχαστρο έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα κοινωνικό, αυτόν της παιδείας.

Η "Συμπολιτεία" δίπλα στους παλιννοστήσαντες

Στην είσοδο του εκλογικού κέντρου ο υποψήφιος δήμαρχος Σ.Κουζινόπουλος
με την πρόεδρο της ΠΟΠΣ, Χ.Σαχινίδου και τη δημοσιογράφο Σ.Προκοπίδου
H πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου, επισκέφθηκε το κεντρικό εκλογικό κέντρο της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» στην Περαία και συζήτησε με τον υποψήφιο δήμαρχο, Σπύρο Κουζινόπουλο, τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους εγκατεστημένους στην περιοχή παλιννοστήσαντες αδελφούς μας από την πρώην ΕΣΣΔ.

Ο Σπ.Κουζινόπουλος με το Δ.Σ. του "Αχιλλέα" Περαίας

Ο δήμος Θερμαϊκού, με διοίκηση τη «Συμπολιτεία», θα σταθεί δίπλα στους αθλητικούς συλλόγους της περιοχής, βοηθώντας τους στο πολύ ουσιαστικό έργο που επιτελούν, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη εποχή της κρίσης, υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού, Σπύρος Κουζινόπουλος στη συνάντηση που είχε με το διοικητικό συμβούλιο του ΕΑΣ «Αχιλλέας» Περαίας.

Εκδήλωση της "Συμπολιτείας" για τη διάβρωση των ακτών Θερμαϊκού

Ενημερωτική εκδήλωση για τη διάβρωση που καταστρέφει τις ακτές στο δήμο Θερμαϊκού, οργανώνουν η δημοτική παράταξη Θερμαϊκός – Συμπολιτεία Αλληλεγγύης και Ανατροπής και ο υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού Σπύρος Κουζινόπουλος, την Κυριακή 11 Μαΐου, στις 12:30 το μεσημέρι, στη Σκάλα των Νέων Επιβατών. Ομιλητές θα είναι ο καθηγητής στο ΑΠΘ, Γιάννης Ν. Κρεστενίτης, ειδικός στα παράκτια τεχνικά έργα και τη διαχείριση παράκτιων ζωνών και ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης.

Ο Δήμος Θερμαϊκού, καθαρή περιοχή

του Πάνου Ζέρβα

Η κατάσταση της καθαριότητας στο δήμο Θερμαϊκού τα τελευταία χρόνια έχει ξεφύγει πολύ πέρα από τα όρια του αποδεκτού, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι όσοι ζούμε στην περιοχή. Γι’ αυτό πρώτη έγνοια της επόμενης διοίκησης θα πρέπει να είναι «να ξεβρωμίσει ο τόπος» – δέσμευση που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της «Συμπολιτείας» και αποτελεί προσωπικό στοίχημα για τον επικεφαλής της παράταξης Σπύρο Κουζινόπουλο. Αλλά πως πρέπει να οργανωθεί η διαχείριση των απορριμμάτων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα; Ας δούμε ορισμένες σκέψεις, οι περισσότερες από τις οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της «Συμπολιτείας» ή είναι σύμφωνες με τη λογική του. 

Παρασκευή, 2 Μαΐου 2014

Σπ. Κουζινόπουλος: «Γιατί σιωπούν για το δημοψήφισμα;»

Την περίεργη αδράνεια του δήμου Θερμαϊκού, αλλά και των υποψηφίων δημάρχων Μαυρομάτη και Τσαμασλή στην οργάνωση και προβολή του δημοψηφίσματος που θα πραγματοποιήσει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ) για το ζήτημα ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, στις 18 Μαίου, ημέρα των δημοτικών εκλογών, έξω από τα εκλογικά τμήματα, επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού Σπύρος Κουζινόπουλος.

Αναπτυξιακή πρόταση συστράτευσης όλων των παρατάξεων

του Κυριάκου Στεφανίδη
Στις 6 Απριλίου είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο «Ιδού η Ρόδος» και καλούσα όλους τους υποψηφίους να συμπαραταχθούν σ’ ένα κοινό ψηφοδέλτιο, με τους καλύτερους και ικανότερους δημοτικούς συμβούλους και με επικεφαλής έναν άνθρωπο κοινής αποδοχής, ο οποίος αμέσως μετά τις εκλογές θα έδινε την θέση του στον πρώτο σε ψήφους δημοτικό σύμβουλο - όποιος και να ήταν αυτός. Τους προσκαλούσα να αποδείξουν, με την πράξη αυτήν, ότι υπερισχύει η αγάπη και ενδιαφέρον για τον τόπο και όχι για τα προνόμια της εξουσίας.  

Μια Πρωτομαγιά παιδικών αναμνήσεων, αγώνα και διεκδίκησης ! (βίντεο)

Του Γιώργου Νικολαΐδη (gnborn2shoot)
Τέτοια ήταν η χθεσινή Πρωτομαγιά για κάποιους δημότες του Δήμου Θερμαϊκού.
Του (καλού) καιρού βοηθούντος, αρκετοί  ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα διαμαρτυρίας  της Δημοτικής παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού». Και διεκδίκησαν με την παρουσία τους,  την πανέμορφη και γνωστότατη παραθαλάσσια έκταση  του πρώην camping  από το ΤΑΙΠΕΔ, που εγκαταλειμμένη εδώ και δεκαετίες, περιμένει την μοίρα της κι΄αυτή όπως τόσες άλλες στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα της «Συμπολιτείας» για την καθαριότητα

Επεξεργασμένες προτάσεις για έναν πεντακάθαρο δήμο Θερμαϊκού, απαλλαγμένο από τα βουνά των σκουπιδιών που σήμερα τον κατακλύζουν, περιλαμβάνει το πολυσέλιδο πρόγραμμα της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» με υποψήφιο δήμαρχο τον Σπύρο Κουζινόπουλο. Και όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο πρόγραμμα που κυκλοφορεί ευρύτατα: «Πρωταρχικό μέλημά μας, με το που θα αναλάβουμε τη δημοτική αρχή, θα είναι μέσα στους δύο πρώτους δυο μήνες να ξεβρομίσουμε το δήμο Θερμαϊκού με ότι αυτό συνεπάγεται».

Ένα site στο δήμο Θερμαϊκού από χρυσάφι...

Χωρίς σχόλια και δίχως διάθεση σκανδαλολογίας, αναδημοσιεύουμε ένα ρεπορτάζ που είχαμε δημοσιεύσει πριν ένα χρόνο στο «Φάρο του Θερμαϊκού», στις 22 Μαρτίου 2013, σχετικά με το αστρονομικό κόστος κατασκευής site του πρώην δήμου Θερμαϊκού, σαν ένα μικρό δείγμα του τι μπορεί να κάνει μία διοίκηση και σε ποιες περικοπές δαπανών μπορεί να προβεί, όταν θελήσει να νοικοκυρέψει το δήμο, εξοικονομώντας χρήματα από περιττές σπατάλες. Είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους ρωτούν "που θα βρεθούν χρήματα" για έργα στο δήμο.

Ο Δήμος Θερμαϊκού και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα

του Πάνου Ζέρβα*
Μεγάλο μέρος των διαθέσιμων χρηματικών ροών σε πολλούς δήμους προέρχεται από Ευρωπαϊκά προγράμματα, μέσω των οποίων χρηματοδοτούνται ποικίλες δράσεις (παιδικοί σταθμοί, αναπλάσεις αστικών χώρων, ενεργειακές ανάγκες κτηρίων κλπ). Κάθε δήμος οφείλει να επιδιώκει την κατά το δυνατόν διεύρυνση των προγραμμάτων αυτών, τα οποία δεν διακινούν ξένα, αλλά δικά μας χρήματα, με μια νέα αντίληψη της χρησιμότητάς τους:

Αντίσταση - Αλληλεγγύη - Ανατροπή

του Νίκου Ψωμιάδη*
Η αντίσταση απέναντι στις κυβερνητικές-μνημονιακές πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές μας και εκμηδενίζουν την δυνατότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης να προσφέρουν στον πολίτη στοιχειώδεις παροχές είναι υποχρέωση όλων. 
Αντίσταση σε αυτούς που υπηρέτησαν μέσω του Καλλικράτη τις πολιτικές αυτές κατά γράμμα είτε από θέση αντιπεριφερειάρχη  (κ.Τσαμασλής), είτε από θέση δημάρχου, είτε από την ένοχη σιωπή τους, ακόμη και σήμερα, για τις πολιτικές αυτές (κ.Μαυρομάτης).

Πέμπτη, 1 Μαΐου 2014

"Κάτω τα χέρια από το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας"

Εκατοντάδες κόσμου στην εκδήλωση της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού"
Εκατοντάδες δημότες του Θερμαϊκού, μετείχαν στην Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση, που οργάνωσε στο κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας η δημοτική παράταξη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», με αίτημα να μην ξεπουληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ αυτός ο εκπληκτικής ομορφιάς χώρος, έκτασης 162 στρεμμάτων, αλλά να περιέλθει στο δήμο Θερμαϊκού, ώστε να αξιοποιηθεί προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. «Εμείς το δηλώνουμε, υπογράφοντας συμβόλαιο τιμής με τους συνδημότες μας, ότι θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα του κάμπινγκ, και θα καταβάλουμε μέγιστες προσπάθειες ώστε να πάψει να ρημάζει ο χώρος, αλλά να αξιοποιηθεί σωστά», είπε σε σύντομη ομιλία του ο υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού, Σπύρος Κουζινόπουλος.

Όταν ο κ.Τζιτζικώστας ξεχνάει να πει μια συγνώμη

Στο ξενοδοχείο Sun beach της Αγίας Τριάδας, μίλησε το βράδυ της Τετάρτης ο απερχόμενος Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας. Και καθώς έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με το δήμο Θερμαϊκού τόσο ο ίδιος, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης του, Γιώργος Τσαμασλής, περιμέναμε ότι θα είχε τη στοιχειώδη ευαισθησία να ζητήσει μία συγνώμη από τους κατοίκους του δήμου μας. Συγνώμη που η Περιφέρεια είχε όλα αυτά τα χρόνια παραπεταμένη την περιοχή μας, εξαφανίζοντάς την ακόμη και από τους τουριστικούς της χάρτες.

Όταν ο Μαυρομάτης διαψεύδει με στοιχεία τον Μαυρομάτη!

Δρόμο-ντροπή, χαρακτήριζε ο κ.Μαυρομάτης τον.. "τέλειο δρόμο"
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Πρόσφατα, στις 16 Απριλίου, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM 100, αναφερθήκαμε στο δρόμο Νέας Mηχανιώνας- Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι «είναι τραγικό να ζούμε σε έναν παράδεισο με ένα άθλιο οδικό δίκτυο, με δρόμους γεμάτους λακκούβες, που καταστρέφουν τα αυτοκίνητα των συνδημοτών μας, με δρόμους δίχως πεζοδρόμια που γίνονται αδιάβατοι με την πρώτη βροχή, με δρόμους άκρως επικίνδυνους, που εγκυμονούν κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή των πολιτών». Αμέσως, έσπευσε να μας απαντήσει ο κ.Μαυρομάτης, αμφισβητώντας τα όσα αναφέραμε, καταγγέλοντάς μας ως "αντιγραφείς" και παρουσιάζοντας το δρόμο περίπου ως … τέλειο. 

Θερμαϊκός, Ιστορία και Πολιτισμός

του Πάνου Ζέρβα

Οι κωμοπόλεις και τα χωριά που συναποτελούν την Καλλικρατική Συμπολιτεία του Θερμαϊκού έχουν πολύ διαφορετική ιστορία: Η Επανομή, για παράδειγμα, είναι παμπάλαια τοπική οντότητα, ενώ η Περαία και η Νέα Μηχανιώνα ιδρύθηκαν ως προσφυγοχώρια, στις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα. Ωστόσο, όποιος περιηγηθεί στο δήμο Θερμαϊκού αντικρίζει σχεδόν σε όλα τα σημεία του την ίδια εικόνα: μια ευλογημένη, πανέμορφη γη και μια καταθλιπτική ομοιομορφία στο ανθρωπογενές περιβάλλον.

Τα απίστευτα μασάλια του κ.Τσαμασλή

Από την ταινία filmstrip Πολωνικής παραγωγής "Βαρώνος Μυγχάουζεν"
Εάν πιστέψουμε τον (ακόμη και σήμερα εισπράττοντα τον μισθό του  αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης), οτιδήποτε υπάρχει στο νομό μας, ενδεχομένως και ο …. αέρας που αναπνέουμε ή το … νερό που πίνουμε, οφείλονται στον κ.Τσαμασλή και στον ένα χρόνο που βρίσκεται στη θέση αυτή. Με τέτοια και τέτοια, προσπαθεί να πλασαριστεί ως «ο άνθρωπος των έργων». Διαβάζουμε τα όσα είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του (Ορίζοντας, αρ.φ.164, Απρίλιος 2014, σ.3η) και τρίβουμε τα μάτια μας:

Ελάτε στο κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, είναι για καλό σκοπό

του Σπύρου Κουζινόπουλου*
Σε ένα ακόμη ανοσιούργημα επιδίδεται το γνωστό ΤΑΙΠΕΔ: Στο ξεπούλημα του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας. Και μία εκπληκτικής ομορφιάς δεντροφυτευμένη έκταση 132 στρεμμάτων, με μία υπέροχη παραλία με καταγάλανα νερά στην ανατολική ακτή του Θερμαϊκού, παραδίδεται στα χέρια ιδιωτών, για να μετατραπεί σε άχαρους όγκους μπετόν-αρμέ.

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

Τα «περήφανα γηρατειά» των Ι.Μαυρομάτη και Γ.Παπανδρέου

Στην ανακοίνωση του συνδυασμού του, για τη διανομή τροφίμων από τα εκλογικά του κέντρα, ο κ.Μαυρομάτης πομπωδώς διακηρύσσει ότι… «στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας η κοινωνική πολιτική βρίσκεται στην πρώτη θέση, αφού πεποίθησή μας είναι ότι η πολιτική έχει αξία, όταν έχει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο». Τι μας θύμησε αυτό; Ότι τα ίδια ακριβώς έλεγε πριν πέντε χρόνια, όταν περιχαρής συνόδευε τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στο ΚΑΠΗ της Ν.Μηχανιώνας. Και όπου και οι δύο μαζί χτυπούσαν στην πλάτη τους συγκεντρωμένους γέροντες, τους αποκαλούσαν «περήφανα γηρατειά» και υπόσχονταν «καλύτερες μέρες» και γενναίες αυξήσεις στις συντάξεις.

S.O.S. από το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας


Δήμος Θερμαϊκού και Μητροπολιτική Διακυβέρνηση

του Πάνου Ζέρβα*
Η Μητροπολιτική Διακυβέρνηση για τη μείζονα Θεσσαλονίκη αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τον κατακερματισμό και την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων φορέων των δήμων και της Περιφέρειας, γεγονός που συνεπάγεται την αδυναμία εφαρμογής ενός ενιαίου σχεδιασμού για την ισόρροπη ανάπτυξη.

Ανοιχτή επιστολή προς τους ψηφοφόρους (και όχι μόνο) της Επανομής

του Βασίλη Μαυροσκά *
αγαπητοί συντοπίτες,
Η ηθική των περισσότερων υποψηφίων των Τσαμασλή και Μαυρομάτη δεν αμφισβητείται. Αμφισβητείται όμως -και μάλιστα έντονα- η ηθική και πολιτική ικανότητα των συνυποψηφίων τους Καζάκη και Μπαλασά. Πώς θα απομακρυνθούν οι κεραίες με πρόεδρο κοινότητας τον Καζακη; 

Ο Μαυρογυαλούρος και οι άλλοι...

Οι θεατρινίστικες κινήσεις κάποιων υποψηφίων δημάρχων, τα μεγαλόπνοα «έργα» που τάζουν, τα ψεύτικα όνειρα που πλασάρουν οι αυτοπροβαλλόμενοι ως «άνθρωποι των έργων», παραπέμπουν ευθέως στον Μαυρογυαλούρο, τον γνωστό ήρωα της ταινίας «Υπάρχει και φιλότιμο» που ερμήνευσε με καταπληκτική επιτυχία ο Λάμπρος Κωνσταντάρας. Όμως, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο παλιός καλός ελληνικός κινηματογράφος ασχολήθηκε με την πολιτική, με σατιρικό τρόπο. Εκτός της χαρακτηριστικής περίπτωσης του "Μαυρογυαλούρου", άκρως επιτυχημένες ήταν κι άλλες πολλές ταινίες. Ας τις δούμε πιο συγκεκριμένα.

Το ψηφοδέλτιο ελπίδας και νίκης της «Συμπολιτείας»

Ψηφοδέλτιο ελπίδας και νίκης, είναι ο συνδυασμός της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», με επικεφαλής, ως υποψήφιο δήμαρχο Θερμαϊκού, το γνωστό δημοσιογράφο και συγγραφέα Σπύρο Κουζινόπουλο. Ένα ψηφοδέλτιο ισχυρό και πολυσυλλεκτικό που αποτελείται από δημότες, καταξιωμένους στον επαγγελματικό και κοινωνικό τους χώρο, οι οποίοι μετέχουν στα κοινά, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα της περιοχής, ξέρουν που πονά ο Δήμος και οι Δημότες και νοιάζονται για την προοπτική του.

Τρίτη, 29 Απριλίου 2014

Σπύρος Κουζινόπουλος: "Ποια γραμμάτια ξεπληρώνουν οι κύριοι Τσαμασλής και Μαυρομάτης;"

Τις τεράστιες ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για την κατάντια στην οποία έχει περιέλθει η χώρα αλλά και ο δήμος Θερμαϊκού, επισήμανε ο υποψήφιος δήμαρχος, Σπύρος Κουζινόπουλος, στην τηλεμαχία (ντιμπέϊτ) που οργάνωσε η δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης  TV-100. Yπογραμμίζοντας παράλληλα και την ένοχη σιωπή που τηρούν οι ανθυποψήφιοί του, Γιάννης Μαυρομάτης και Γιώργος Τσαμασλής, αρνούμενοι να πουν και την παραμικρή λέξη επ΄αυτού.

Εσύ ψηφίζεις, εσύ αποφασίζεις συνδημότη

του Παναγιώτη Μήλιου*
Είναι άραγε ασύνδετη η γενική πολιτική σκηνή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Οι απερχόμενοι διοικούντες, επικαλούνται έως και τώρα, τη μη ύπαρξη χρημάτων και τις περικοπές κονδυλίων. Βάσει των μνημονιακών υπογραφών των κυβερνώντων, οι περικοπές προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανήλθαν στο 60%, με αποτέλεσμα οι Καλλικρατικοί Δήμοι να ασφυκτιούν, λόγω των υψηλών υποχρεώσεων που επωμίσθηκαν, πέρα από τα χρέη που άφησαν οι Καποδιστριακοί Δήμοι.
ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ:Τα χρέη που είναι στα κεφάλια όλων εμάς των δημοτών, πως θα καλυφθούν; Με "αναπτυξιακά προγράμματα" (σε εισαγωγικά το τονίζω) τα οποία παραχωρούν δωρεάν σε ιδιώτες επενδυτές (διακήρυξη Θερμαγικού στο Ξενία Ήλιος) στρεμμάτων δημοτικής γης ή της πλαζ Αγ. Τριάδας; 

Κατασχέθηκαν 316 κιλά αλιεύματα στην Ιχθυόσκαλα Ν.Μηχανιώνας

Αλιεύματα συνολικού βάρους 316 κιλών, κατασχέθηκαν από αλιευτικό σκάφος, μετά από έλεγχο που  διενεργήθηκε  το απόγευμα της Τρίτης, στον λιμενίσκο της Ιχθυόσκαλας της Νέας Μηχανιώνας από πλήρωμα πλωτού περιπολικού του Λιμενικού Σώματος, σε συνεργασία με κλιμάκιο του γραφείου Αλιείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης.

Άρχισαν τα όργανα για τα "45άρια"....

Τι είχε παραδεχθεί ο τότε αντινομάρχης κ.Γ.Τσαμασλής

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το τελευταίο στάδιο της έρευνας στην πολύκροτη υπόθεση με τα «45άρια», δηλαδή τα έργα της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης που κατατμήθηκαν προκειμένου να εκτελεστούν με τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων. Ήδη, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Κώστα Καντούρη στην εφημερίδα «Μακεδονία», την πόρτα της ειδικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης πέρασαν οι πρώτοι τρεις  κατηγορούμενοι για να απολογηθούν, ενώ κλήσεις για απολογία εκτιμάται ότι θα λάβουν το αμέσως επόμενο διάστημα και ο τέως νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο αδελφός του, πρώην αντινομάρχης, Διονύσης.

Θερμαϊκός και Καλλικράτης

του Πάνου Ζέρβα
H Αυτοδιοίκηση στον Καλλικρατικό Δήμο Θερμαϊκού υφίσταται και αυτή τις επιπτώσεις της γενικευμένης κρίσης των τελευταίων χρόνων, αλλά και τα αποτελέσματα βιαστικών και όχι επαρκώς μελετημένων μεταρρυθμίσεων όπως ο «Καποδίστριας» και ο «Καλλικράτης» που ανέτρεψαν βίαια το παλαιό αυτοδιοικητικό μοντέλο, χωρίς να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις (θεσμικές και οικονομικές) για την ομαλή και αποδοτική λειτουργία του καινούργιου. Κάποτε βελτιώνοντας, αλλά συνήθως χειροτερεύοντας δραματικά τις συνθήκες λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Απέχω ή Συμμετέχω;

της Χριστίνας Μιχέλη - Ζερβουδάκη*

Απέχω χρόνια τώρα παριστάνοντας ότι συμμετέχω. Απέχω από την πολιτική ζωή του τόπου, διαφωνώντας σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με την εκάστοτε στρατηγική που χαράζουν οι εκλεγμένες κυβερνήσεις μας.
Απέχω από την προσπάθεια κοινωνικών ομάδων να βελτιώσουν την ποιότητα της καθημερινότητάς μας, γκρινιάζοντας πως η δράσεις τους δεν έχουν αποτελεσματικότητα. 

Επιτέλους, "νίκησε η Δημοκρατία" με το ψηφοδέλτιο Μαυρομάτη!

Επιτέλους!  Με το ψηφοδέλτιο που σήμερα παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος κ.Γιάννης Μαυρομάτης, μπορούμε να πούμε ότι ευτυχώς, έγινε ένα βήμα για τη νίκη της Δημοκρατίας!  Καθώς αυτό ήταν το εκβιαστικό επιχείρημα που χρησιμοποιούσε για να αποσπάσει υποψηφίους από τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», λέγοντας: «Αν δεν έρθετε μαζί μου, θα χαθεί ο δήμος Θερμαϊκού για τη δημοκρατική παράταξη και θα νικήσει η δεξιά». Τώρα, με βάση το ψηφοδέλτιο του πρώην δημάρχου Μηχανιώνας και τα ονόματα που το συγκροτούν, είναι σίγουρο ότι θα νικήσει η… «δημοκρατική παράταξη». Μπράβο ρε Γιάννη που μας κάνεις και γελάμε τόσο πολύ.

Μπορείς να πεις Αξιοπρέπεια, μπορείς να πεις Αλληλεγγύη

του Παναγιώτη Ερμείδη
Μερικές φορές βλέποντας το τι γίνεται γύρω μας, έχουμε την αίσθηση ότι ξαναζούμε τα ίδια γεγονότα. Αυτό που οι Γάλλοι ονομάζουν déjà vu. Άλλοι πάλι λένε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται πολλές φορές σαν φάρσα.  Το γεγονός που μου δημιουργεί την αίσθηση αυτή είναι  η είδηση, καθώς και οι αντιδράσεις για αυτήν, πως μια δημοτική παράταξη μαζεύει τρόφιμα για να ενισχύσει τους συνδημότες που έχουν πρόβλημα, μέσα από τις δράσεις των ενοριών .

Ψηφοδέλτιο Τσαμασλή: Από το ίδιο αποτυχημένο υλικό της παράταξης Αλεξανδρή

Το ίδιο κατά βάση φθαρμένο υλικό, τα κεντρικά στελέχη της αποτυχημένης σημερινής διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού, χρησιμοποιεί στο ψηφοδέλτιό του ο μέχρι τώρα Αντιπεριφερειάρχης,  υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής. Καθώς στο συνδυασμό του, που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο, κυριαρχούν πρόσωπα που πέρασαν από θέσεις αντιδημάρχων επί δημαρχίας Αλεξανδρή και είναι συνυπεύθυνοι για την αποτυχημένη πορεία της σημερινής διοίκησης. Μεταξύ αυτών οι Β.Αθανασιάδης, Ι.Βασιλειάδης, Γιάννης, Κώστας και Χρήστος Βογιατζής, Έφη Ζαριφέ, Γιώργος Λαζαρίδης, Κώστας Τροκάνας, Ευαγγελία Φαρίνη κ.α.

Συμπολιτεία Θερμαϊκού: «Οι πολίτες κ.Μαυρομάτη δεν τρώνε κουτόχορτο»

Από το Γραφείο Τύπου της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» εκδόθηκε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου, αναφορικά με την ανακοίνωση του υποψήφιου δημάρχου κ.Ι.Μαυρομάτη ότι θα μοιράζει τρόφιμα από τα εκλογικά του κέντρα:
«Όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες στο δήμο Θερμαϊκού να φτωχοποιηθούν και να μην έχουν ούτε τα προς το ζην, ο πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας και νυν υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, ήταν παντελώς εξαφανισμένος, μακριά από τους συνδημότες μας που είχαν ανάγκη, μακριά από τους χιλιάδες άνεργους νέους μας, μακριά από τους άστεγους και τους ανήμπορους.

Γερή κόντρα στο debate της TV-100 για το δήμο Θερμαϊκού

Γερή… κόντρα, προβλέπεται στο debate μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων του δήμου Θερμαϊκού, που θα μεταδοθεί σήμερα Τρίτη, στις 8 το βράδυ, από τη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης "TV-100", καθώς στη μιάμιση ώρα που θα διαρκέσει η εκπομπή, πρόκειται να τεθούν όλα τα καυτά ζητήματα που απασχολούν το δήμο Θερμαϊκού και τους δημότες του.

Πλούσιο το πρόγραμμα των 27ων "Αργύριων"

Πλούσιο, είναι το πρόγραμμα εκδηλώσεων στα «27α Αργύρια 2014, που οργανώνουν από τις 8-11 Μαίου η δημοτική κοινότητα Επανομής και το ΔΗΠΑΚΥΘ. Εικαστικές εκθέσεις, χορευτικά, μουσικές εκδηλώσεις, αθλητισμός και όπως πάντα το Επανομίτικο πολιτιστικό αντάμωμα, θα προσφέρουν ψυχαγωγία και θέαμα όχι μόνο στους κατοίκους της Επανομής αλλά και στους επισκέπτες που θα παρακολουθήσουν τα 27α Αργύρια.

Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014

Σπ.Κουζινόπουλος: «Γιατί να εμπιστευθούμε ξανά ανθρώπους που μέχρι τώρα απέτυχαν παταγωδώς;»

Με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο ο υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού, Σπύρος Κουζινόπουλος, επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», αναφέρθηκε, στη συνέντευξή του στον «Τοπικό Ορίζοντα» που κυκλοφορεί, στη δική του υποψηφιότητα, αλλά και στους άλλους δύο ανθυποψηφίους του, Ι.Μαυρομάτη και Γ.Τσαμασλή που διεκδικούν το δήμο Θερμαϊκού, επισημαίνοντας την πλήρη αποτυχία τους.

Ένα ιστορικό διεθνές δημοσιογραφικό συνέδριο πριν από 28 χρόνια

Πέρασαν 28 χρόνια από το ιστορικό 10ο συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης Δημοσιογράφων, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 1986 στη Σόφια. Και όπου οι 300 αντιπρόσωποι από 121 χώρες, ενέκριναν ομόφωνα το ψήφισμα που είχαν υποβάλλει ο τότε πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, Χρ.Λαμπρινός και ο Ταμίας της ΕΣΗΕΜΘ, Σπύρος Κουζινόπουλος, κατά της παρουσίας των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στη βόρεια Κύπρο.

K.Στεφανίδης: «Δίπλα σε κάθε προοδευτική προσπάθεια»

Πρόσκληση προς τους δημότες του δήμου Θερμαϊκού που αγωνιούν για την ευημερία του τόπου, να μην το βάλουν κάτω, αλλά «να αγωνιστούν με κάθε τρόπο όχι προσκυνώντας σε συμφέροντα και μικροπολιτικές επιδιώξεις, αλλά συντασσόμενοι σε κάθε προοδευτική προσπάθεια», απευθύνει  με δήλωσή του ο μέχρι χθες υποψήφιος δήμαρχος, Κυριάκος Στεφανίδης. Προσθέτοντας ότι οι δύσκολοι καιροί, δεν επιτρέπουν την πολυτέλεια των μικροκομματικών πολιτικών του παρελθόντος.

Τα θρυλικά beach partιes της Αγίας Τριάδας

Γράφτηκαν πολλά για τα θρυλικά Βeach partιes της Αγίας Τριάδας, στο χώρο του κάμπινγκ, που η συγκυβέρνηση με το ΤΑΙΠΕΔ θέλουν να ξεπουλήσουν αυτή την εκπληκτικής ομορφιάς έκταση για να δημιουργηθεί εκεί μία νέα τσιμεντούπολη με πολυτελείς βίλες και συγκροτήματα κατοικιών. Σε όλους αυτούς που συνεργούν ή ανέχονται την καταστροφή του χώρου, αφιερώνουμε ένα κείμενο για την Αγία Τριάδα, όπως δημοσιεύθηκε στο parallaxi.

Καθαρές κουβέντες - καθαρά χέρια – καθαρές λύσεις

του Θοδωρή Τζίνα*
Γιατί με την «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»; Διότι:
·         Ο ανοικτός τρόπος συγκρότησης της παράταξης και επιλογής του επικεφαλής διασφαλίζουν την δημοκρατική λειτουργία της και τη συμμετοχή των πολιτών.
·         Ο υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Κουζινόπουλος και τα μέλη του συνδυασμού δεν κουβαλάνε «αμαρτίες» του παρελθόντος, δεν έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα και δεν έχουν πολιτικές ή οικονομικές εξαρτήσεις. Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ είναι ο φορέας του νέου.

Κυριακή, 27 Απριλίου 2014

Ο παλαιοκομματισμός στην αποθέωσή του!!

Είναι απίστευτα, τα όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα του «Ακτιβιστή», σχετικά με το πλιάτσικο στα στελέχη και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της «Δημιουργικής Ανανέωσης», μόλις ο αρχηγός της, Κυριάκος Στεφανίδης, ανακοίνωσε την απόφαση της παράταξής του να αποσυρθεί από τον προεκλογικό αγώνα.

Το 2ο Debate με τους υποψήφιους δημάρχους Θερμαϊκού

Τα οικονομικά, την ανάπτυξη και την ακίνητη περιουσία του δήμου Θερμαϊκού φιλοδοξεί να αγγίξει και να αναλύσει το 2ο Debate με τους υποψήφιους δημάρχους, που διοργανώνουν η τοπική εφημερίδα «δ» ΔΗΜΟΤΗΣ και το site «ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ», τη Δευτέρα 5 Μαϊου 2014 και ώρα 15.30μ.μ.

Σπ. Κουζινόπουλος: "Βάζουμε τέρμα στην αδράνεια και το τέλμα"

Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τοπικός Ορίζοντας», ο υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού, Σπύρος Κουζινόπουλος αναφέρεται στα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την περιοχή αλλά και σε σημεία του προγράμματος της παράταξής του, μιλάει για τους άλλους υποψήφιους και ασκεί σκληρή κριτική στους κ.Μαυρομάτη και Τσαμασλή. Καθώς, όπως λέει χαρακτηριστικά, «έδωσαν και οι δύο εξετάσεις, όλα αυτά τα χρόνια και απέτυχαν παταγωδώς. Γιατί να τους εμπιστευτούμε ξανά; Για την ανικανότητά τους;»

Απεργία διαρκείας στις λαϊκές αγορές

Xωρίς λαϊκές αγορές από αύριο, καθώς οι παραγωγοί προχωρούν σε απεργία διαρκείας. Οι επαγγελματίες αντιδρούν με αυτό τον τρόπο στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που φέρνει αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους.