Σάββατο, 19 Απριλίου 2014

Καλό Πάσχα - Χρόνια Πολλά


Στις 10 το βράδυ το τελευταίο δρομολόγιο του ΟΑΣΘ


Το τελευταίο δρομολόγιο των λεωφορείων του ΟΑΣΘ (αναχώρηση) από αφετηρία και τέρμα κάθε γραμμής, θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, στις 22:00΄ απόψε Μεγάλο Σάββατο, όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό, ενώ η λήξη εργασίας του Προσωπικού Κινήσεως θα γίνει την 23:20΄ βραδινή ώρα.

Άτακτη υποχώρηση Τσαμασλή για τη... "δωρεάν ενέργεια"

Σε άτακτη υποχώρηση,  αναγκάστηκε  ο «μάγος» του Θερμαϊκού (ο … ΘερμαΓικός όπως αυτοπροβάλλεται) κ.Τσαμασλής. Ο οποίος, μετά τις έντονες αντιδράσεις που εισέπραξε, αφαίρεσε τελικά από το προεκλογικό του πρόγραμμα, τα περί «δωρεάν παροχής ενέργειας στους κατοίκους του Θερμαϊκού», όπως έταζε στις 31 Ιανουαρίου 2014, όταν ανακοίνωνε στο «Ξένιος Ήλιος» της Περαίας την απόφασή του να κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού.

Όταν «ο βήχας και το χρήμα δεν κρύβονται»

Όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας «ο βήχας και το χρήμα δεν κρύβονται». Αυτό επιβεβαιώνεται πλήρως από τα χιλιάδες ευρώ που ξοδεύουν κάποιοι υποψήφιοι δήμαρχοι για τα εκλογικά κέντρα που ανοίγουν στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Θερμαϊκού. Χλίδα, πολύ χλίδα, κατά το χρήμα, πολύ χρήμα. 

Η πρώτη μέρα του πραξικοπήματος στη Βορ. Ελλάδα

47 χρόνια από τη δικτατορία της χούντας των συνταγματαρχών
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Σαράντα επτά χρόνια, συμπληρώνονται από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Από την αποφράδα εκείνη Παρασκευή, που μια φούχτα επίορκων αξιωματικών, στηριγμένων στις ξένες “πλάτες” που διέθεταν, βούτηξαν επί επτά ολόκληρα χρόνια τη χώρα στο σκοτάδι, την καθυστέρηση, το αίμα, τη βία και την τρομοκρατία. Για να θυμόμαστε τη μαύρη αυτή επέτειο, παρουσιάζουμε αποκαλυπτικά στοιχεία για τις συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα τις πρώτες ημέρες μετά την εγκαθίδρυση της δικτατορίας.

Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014

Οι αλλαγές στην εκμετάλλευση των παραλιακών εκτάσεων

Σειρά ρυθμίσεων για τους αιγιαλούς, αρχής γενομένης από την ακριβή οριοθέτηση των ορίων του αιγιαλού σε όλη τη χώρα, δηλαδή της δημιουργίας ενός «Κτηματολογίου για τον αιγιαλό», προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο να μπει τάξη στο «χάος» που επικρατεί στην εκμετάλλευση παραλιακών και τουριστικών εκτάσεων.

Προεκλογικά καραβάκια στο Θερμαϊκό

του Πάνου Ζέρβα
Η θαλάσσια συγκοινωνία στο Θερμαϊκό δεν είναι αστεία υπόθεση. Το αντιλαμβάνεται κανείς με μια απλή ανάγνωση της λίστας των προαπαιτούμενων μελετών:

Κομματοφοβία ή υποκρισία;

του Γιάννη Μενδρινού*
Είναι συχνό φαινόμενο, κατά καιρούς, η δημιουργία αποδιοπομπαίων τράγων να προβάλλεται ως διέξοδος σε κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα. Πρόκειται για μια εύκολη και απλουστευτική λύση που σαγηνεύει στη λογική του άσπρου -μαύρου. Έτσι, φταίνε οι μετανάστες για την οικονομική κρίση, η τηλεόραση για την απουσία κριτικής σκέψης, οι νέες τεχνολογίες για την αδιαφορία και παθητικοποίηση των νέων και τελευταία τα κόμματα για την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος.

Καλό Πάσχα με Ανάσταση των ελπίδων

Τις πιο θερμές κι εγκάρδιες ευχές
και χιλιάδες Χρόνια Πολλά
για τις Άγιες τούτες ημέρες.
Είθε η Ανάσταση του Θεανθρώπου
να σημάνει και την Ανάσταση ελπίδων των συνδημοτών μας
για ένα καλύτερο, πιο φωτεινό και ελπιδοφόρο αύριο.

Σπύρος Κουζινόπουλος
υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού,
επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού»

Πέμπτη, 17 Απριλίου 2014

Σπ.Κουζινόπουλος: «Να σηκώσουμε λίγο ψηλότερα τον ήλιο στο Θερμαϊκό»

Mε την ευκαιρία της επίσημης έναρξης, από τη Μεγάλη Παρασκευή, της προεκλογικής περιόδου, ο υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού, Σπύρος Κουζινόπουλος απηύθυνε στους συνδημότες του το ακόλουθο μήνυμα:
Βαδίζουμε προς την τελική ευθεία με δύναμη, με αποφασιστικότητα, με πίστη στην τελική νίκη. Έχοντας τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες του Θερμαϊκού, αναγνωρίζοντας το ηθικό πλεονέκτημα που διαθέτει ο συνδυασμός μας «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», θα μας επιλέξουν στις εκλογές της 18ης Μαίου.

Τα ανύπαρκτα «έργα» Μαυρομάτη και η επίθεση στη «Συμπολιτεία»

Ένα από τα θρυλικά "έργα" Μαυρομάτη: Ο δρόμος προς Πλαγιάρι
Από το Γραφείο Τύπου της "Συμπολιτείας Θερμαϊκού", εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση, από αφορμή την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της ο υποψήφιος δήμαρχος κ.Ι.Μαυρομάτης:
Εγκαλεί ο πρώην δήμαρχος Μηχανιώνας κ.Μαυρομάτης  τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» ότι τάχα τον….. αντιγράφει, στις προτάσεις για το οδικό δίκτυο. Oι παλαιότεροι έλεγαν απορία ψάλτου βηξ. Στην περίπτωση του κ.Μαυρομάτη, ισχύει κάτι παραπάνω, όπως το ψέμα και η διαστρέβλωση. Με περισσή έπαρση και αλαζονεία, που διακρίνει όλες του τις κινήσεις, προσπαθεί να πείσει όσους ακόμη τον ακολουθούν, ότι όλα βαίνουν καλώς στο δήμο. 

Περί αντιγραφής ο λόγος.......

Γράφει η Ντίνα Δορυφόρου - Βρουλλή*
Από την παράταξη του κ. Μαυρομάτη μας κατηγόρησαν ότι αντιγράψαμε το πρόγραμμά τους.  Προσωπικά, πιστεύω, ότι τα προβλήματα τα γνωρίζουμε όλοι εδώ και χρόνια, και οι λύσεις πολλές φορές είναι δεδομένες και κοινές. Δηλαδή να βγούμε και να πούμε ότι ο δρόμος θέλει διαπλάτυνση 15 μέτρων ενώ οι άλλοι λένε 14; Αυτό είναι το ζητούμενο; 

Επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου τη Μ.Παρασκευή

Και επίσημα από αύριο Μεγάλη Παρασκευή η έναρξη των αυτοδιοικητικών εκλογών με τη δημοσίευση του ΦΕΚ, σύμφωνα με το οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών θέτει τους όρους για τη διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας στις δημοτικές/ περιφερειακές εκλογές και ειδικότερα περί καθορισμού του τρόπου χρήσης των χώρων που διατίθενται κατά την προεκλογική περίοδο στους συνδυασμούς των υποψηφίων, για την προβολή τους καθώς και άλλων λεπτομερειών.

O αριθμός των δημοτικών συμβούλων στο δήμο Θερμαϊκού

Δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως  (αρ.φ. 938/2014) η απόφαση του υπουργού Εσωτερικών για τον ορισμός του αριθμού των δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας, με βάση τον πληθυσμό της, όπως προκύπτει από την  τελευταία απογραφή. Για το δήμο Θερμαϊκού, ο αριθμός δεν αλλάζει, καθώς παραμένουν 33, και κατανέμονται ως εξής:

Αλήθειες και ψέμματα για τη Θαλάσσια Συγκοινωνία

Αυτοί κίνησαν τη θαλάσσια συγκοινωνία, Κάποιοι άλλοι
οργανώνουν φιέστες για ανέξοδα προεκλογικά οφέλη
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Κάποιοι αναγνώστες του «Φάρου του Θερμαϊκού», βλέποντας την ανάρτησή μας για την επικείμενη «πιλοτική» δρομολόγηση της θαλάσσιας συγκοινωνίας, μας ρώτησαν μήπως με αυτό τον τρόπο διευκολύνουμε τον κ.Τσαμασλή και τη σχετική φιέστα που ετοιμάζει. Η απάντησή μας είναι ότι η θαλάσσια συγκοινωνία δεν είναι έργο κανενός Τσαμασλή, αλλά πρώτα απ΄όλα του γνωστού συγκοινωνιολόγου Σπύρου Βούγια και στη συνέχεια των τριών δημάρχων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Θερμαϊκού. Και όποιος προσπαθήσει να το οικειοποιηθεί για προεκλογικά οφέλη, κακό του κεφαλιού του.

Ένα "πάρτι νεολαίας" ετών .... ήντα

Δεν αντέχουμε στον πειρασμό να μην αντιγράψουμε από το πολύ καλό, πάντα ενημερωμένο και εύστοχο στις παρατηρήσεις του blog «Αιθερόπλωος» το σχόλιό του για το «πάρτι νεολαίας» των Θερμαγικών του κ.Τσαμασλή, που μάλλον για πάρτι… ΚΑΠΗ έμοιαζε. Γράφει λοιπόν ο «Αιθερόπλωος»:

Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014

Κινδυνεύει να βγει "στο σφυρί" ο δήμος Θερμαϊκού!!

Στο «σφυρί», κινδυνεύει να βγει η ακίνητη περιουσία του δήμου Θερμαϊκού λόγω του χρέους των 4.591.148,84 ευρώ προς το Δημόσιο, για τις πολεοδομικές παραβάσεις στις πέργκολες (τσαρδάκια) στην οδό Πολυτεχνείου της Ν.Μηχανιώνας, που βαρύνουν τον πρώην Δήμο Μηχανιώνας με δήμαρχο τον Γιάννη Μαυρομάτη.

Σπ.Κουζινόπουλος: «Διεκδικούμε το αυτονόητο: Καλούς δρόμους»

«Είναι τραγικό να ζούμε σε έναν παράδεισο με ένα άθλιο οδικό δίκτυο, με δρόμους γεμάτους λακκούβες, που καταστρέφουν τα αυτοκίνητα των συνδημοτών μας, με δρόμους δίχως πεζοδρόμια που γίνονται αδιάβατοι με την πρώτη βροχή, με δρόμους άκρως επικίνδυνους, που εγκυμονούν κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή των πολιτών». Αυτό τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού, Σπύρος Κουζινόπουλος, μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης FM-100.

Σύνδεσμοι οπαδών ΠΑΟΚ: "Μαυρίστε τον Ζαγοράκη"

Επτά Σύνδεσμοι οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ με καυστική ανακοίνωσή τους καλούν τον κόσμο της ομάδας να "μαυρίσει" τον Θοδωρή Ζαγοράκη που είναι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Η ανακοίνωση των 7 συνδέσμων του ΠΑΟΚ έχει ως εξής:

Παρουσιάζεται το βιβλίο της Θ.Λειψιστινού για την Πέλκα

Το ιστορικό-λαογραφικό βιβλίο της φιλολόγου, Θεοδώρας Λειψιστινού, προέδρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, που έχει τον τίτλο «Πέλκα - Κάστρα και Μονολιθικά μνημεία της Άνω Μακεδονίας», θα παρουσιαστεί την Τρίτη 29 Απριλίου 2014, ώρα 20:00 στην αίθουσα θεάτρου του Βαφοπούλειου.

Τρίτη, 15 Απριλίου 2014

Σπ.Κουζινόπουλος: «Δίνουμε φιλί ζωής στην Επανομή»

Με το σύνθημα «αλλάζουμε το Δήμο - παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας», ξεκίνησε το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας τη συζήτηση με μέλη της Κίνησης Πολιτών Επανομής, ο υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού, Σπύρος Κουζινόπουλος, επικεφαλής του συνδυασμού «Συμπολιτεία Θερμαϊκού αλληλεγγύης και ανατροπής».

"Ανοίγουν πανιά" από αρχές Μαίου στο Θερμαϊκό τα "καραβάκια"

Δημοσίευμα της εφημερίδας "Θεσσαλονίκη" στις 1 Ιουνίου 1963
Ύστερα από πενήντα και πλέον χρόνια θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται ξανά δρομολόγια με τα θρυλικά καραβάκια, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Περαία και τους Νέους Επιβάτες. Όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια ημερίδας, από τις αρχές του επόμενου μήνα θα δρομολογηθούν δοκιμαστικά δύο πλοιάρια και στα τέλη Μαΐου ακόμα ένα και θα μεταφέρουν καθημερινά επιβάτες από την παλιά Παραλία της Θεσσαλονίκης μέχρι τις απέναντι ακτές του Θερμαϊκού, με ενδιάμεση στάση τη Μαρίνα Καλαμαριάς και με επιστροφή.

Ενωμένοι στεκόμαστε- χωρισμένοι πέφτουμε !!

της Ντίνας Δορυφόρου – Βρουλλή*
«Με λογισμό και μ’ όνειρο», που λέει κι ο ποιητής! Κάποιες φορές όμως τ’ όνειρο ξεπερνάει τη λογική κι έτσι τολμάς το βήμα… κι ενώνεις τ΄ όνειρό σου με τα όνειρα των συμπολιτών σου για μια καλύτερη πόλη, για μια καλύτερη ζωή! Έτσι αποφάσισα κι εγώ να βοηθήσω, μέσα από την «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», με οδηγό το Σπύρο Κουζινόπουλο.

Θύμα παραπληροφόρησης δηλώνει τώρα ο κ. Παπανδρέου!

της Σοφίας Βούλτεψη
Το καινούργιο «επιχείρημα» στο οποίο καταφεύγει εσχάτως ο κ. Γ. Παπανδρέου (Συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «Κορριέρε ντέλλα Σέρα, 12 Απριλίου), είναι πως δεν εγνώριζε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας όταν υποστήριζε πως «λεφτά υπάρχουν», ουδείς τον ενημέρωνε, του έκρυβαν την αλήθεια.

Mια πόλη από το μέλλον

Την Κυριακή 4 Μαϊου, η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται για μια μέρα σε μία διαδραστική πλατφόρμα παρουσιάσεων, προτάσεων και συζητήσεων για το μέλλον της πόλης, με βάση το παρόν και τη διεθνή εμπειρία. Στη σκηνή του Ολύμπιον, μια ημέρα σκέψης, συζήτησης, δράσεων και προτάσεων για τη Θεσσαλονίκη αλλά και παρουσίασης καλών πρακτικών από το εξωτερικό που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παραδείγματα εφαρμογής και στη δική μας πόλη.

Σπ. Κουζινόπουλος: «Κάνουμε πράξη τη Δωρεάν Άθληση-Συμπαραστεκόμαστε στους αθλητικούς συλλόγους»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Σπ.Κουζινόπουλος με την πρόεδρο του Αίαντα,
κ.Στ. Χατζηθεοδώρου, μέλη του Δ.Σ. και γονείς των αθλούμενων παιδιών
«Η νέα δημοτική αρχή έχει καθήκον και υποχρέωση να σταθεί δίπλα στους αθλητικούς συλλόγους της περιοχής, να ενισχύσει πολύπλευρα τις προσπάθειές τους, να τους ανακουφίσει από τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να φροντίσει, μέσω του καλύτερου συντονισμού τους, για την εξεύρεση κατάλληλων χώρων  ώστε να λειτουργούν απρόσκοπτα». Αυτό δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού, Σπύρος Κουζινόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε με το διοικητικό συμβούλιο του Γυμναστικού Ομίλου «Αίας» Θερμαϊκού.

Πέτυχε και αυτή η αιμοδοσία του Π.Ο.Σ.Π Περαίας

Με ανακοίνωσή του το Δ.Σ και η Επιτροπή Αιμοδοσίας του Πολιτιστικού-Οικολογικού Συλλόγου Περαίας, ευχαριστούν όλους τους αιμοδότες που συνέβαλαν στην επιτυχία της νέας πρόσφατης εθελοντικής αιμοδοσίας. Αυτή τη φορά προσήλθαν 72 αιμοδότες, από τους οποίους αιμοδότησαν οι 66.

Οργή κατά της LIDL για τον εμπαιγμό των καταναλωτών

Οργή και αγανάκτηση κατά της LIDL, για τις άθλιες μεθόδους εμπαιγμού και εξαπάτησης της κοινής γνώμης. Εκατοντάδες καταναλωτές, ήταν συγκεντρωμένοι από τις 7:30 το πρωί έξω από τα δύο καταστήματα της πολυεθνικής εταιρίας που είναι στην περιοχή ( Νέας Μηχανιώνας και Περαίας), περιμένοντας υπομονετικά στην ουρά, για να προμηθευτούν «αρνάκι νωπό Ελλάδος προς 3,99 ευρώ το κιλό» σύμφωνα με την τηλεοπτική διαφήμιση.

Τι απαιτείται για τη συμμετοχή των υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές

Πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα με τις σημαντικές ημερομηνίες, μέχρι την ημέρα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 18ης Μαίου, αλλά και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τους υποψήφιους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, περιλαμβάνονται στο σημείωμα που ακολουθεί.

Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014

Διαχείριση Απορριμμάτων: Ο πλούτος που καταλήγει στα “σκουπίδια”;

Της Κατερίνας Κλείτσα * 
Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των εναλλακτικών προτάσεων έχει ανοίξει στην κοινωνία τα τελευταία χρόνια, λόγω των τοπικών κινημάτων (Κερατέα, Ευκαρπία, κα), τα οποία γεννήθηκαν για να αντισταθούν στα καταστροφικά σχέδια του εθνικού και των περιφερειακών σχεδιασμών.

Θερμαϊκός, Ιστορία και Πολιτισμός

Γράφει ο Πάνος Ζέρβας*
Οι κωμοπόλεις και τα χωριά που συναποτελούν την Καλλικρατική Συμπολιτεία του Θερμαϊκού έχουν πολύ διαφορετική ιστορία: Η Επανομή, για παράδειγμα, είναι παμπάλαια τοπική οντότητα, ενώ η Περαία και η Νέα Μηχανιώνα ιδρύθηκαν ως προσφυγοχώρια, στις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα. Ωστόσο, όποιος περιηγηθεί στο δήμο Θερμαϊκού αντικρίζει σχεδόν σε όλα τα σημεία του την ίδια εικόνα: μια ευλογημένη, πανέμορφη γη και μια καταθλιπτική ομοιομορφία στο ανθρωπογενές περιβάλλον. 

Π.Ερμείδης: «Για τη “Συμπολιτεία Θερμαϊκού”, από τα κυρίαρχα ζητούμενα η κοινωνική συνοχή»

Η τοπική αυτοδοίκηση δεν μπορεί να είναι μόνο για την καθαριότητα και για να αλλάζει λάμπες, αλλά κυρίως καλείται να καλύψει ένα πλήθος δραστηριοτήτων και αναγκών, στηρίζοντας την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη προς τους αδύνατους συνδημότες μας», τόνισε το γνωστό αυτοδιοικητικό στέλεχος, Παναγιώτης Ερμείδης, υποψήφιος με τον συνδυασμό της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του «Ακτιβιστή».

Ένα φαιδρό κατά φαντασίαν «κομμουνιστικόν αιματοκύλισμα της Θεσσαλονίκης» στις 21 Απριλίου 1967

Το ανόητο επιχείρημα των πραξικοπηματιών για να δικαιολογήσουν  την επιβολή της δικτατορίας - Τα σωματεία της Θεσσαλονίκης που διέλυσε η χούντα - Πως φτάσαμε από τον ΙΔΕΑ στη δικτατορία των συνταγματαρχών
του Σπύρου Κουζινόπουλου
Θεσσαλονίκη, 21η Απριλίου 1967.  Πριν 47 χρόνια ακριβώς χρόνια. Τα τανκς της χούντας των Συνταγματαρχών βγαίνουν στους δρόμους. Πρώτη ενέργεια των πραξικοπηματιών, να παρατάξουν άρματα μάχης στον σιδηροδρομικό σταθμό, στο αεροδρόμιο, στο Γ΄ Σώμα Στρατού, στα πρακτορεία των ΚΤΕΛ και στις πλατείες της πόλης. Δεύτερη ενέργεια, οι συλλήψεις εκατοντάδων δημοκρατικών πολιτών, κυρίως αριστερών, από τους οποίους οι κινηματίες φοβόταν αντίδραση. Τρίτη κίνηση, να «καταλάβουν» τα γραφεία των τοπικών εφημερίδων, επιβάλλοντας στυγνή λογοκρισία.

Κυριακή, 13 Απριλίου 2014

Συμπολιτεία: "Δεν νοείται ανάπτυξη, χωρίς βελτίωση οδικού δικτύου"

Επεξεργασμένες προτάσεις για τη βελτίωση του οδικού δικτύου του δήμου Θερμαϊκού, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού». Και όπως σημειώνει ο υποψήφιος δήμαρχος, Σπύρος Κουζινόπουλος, «δεν νοείται ανάπτυξη, δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα σύγχρονο δήμο Θερμαϊκού, αν πρωτίστως δεν υπάρξει σημαντική βελτίωση των  απαράδεκτων σήμερα δρόμων του και ταχεία διάνοιξη της εξωτερικής περιφερειακής, ώστε να συνδεθεί απευθείας η Εγνατία οδός με το δρόμο Θεσσαλονίκης - Μουδανιών και στη συνέχεια να καταλήξει στη Μηχανιώνα και το Αγγελοχώρι». 

Μας οφείλει η Γερμανία 32 δις σε δραχμές του 1963

του Κώστα Πουλακίδα
Στο ποσό των 32 δισ. δραχμών αξίας 1963 εκτιμήθηκε η οφειλή της Γερμανίας προς την Ελλάδα για το κατοχικό δάνειο από την Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε τον Απρίλιο εκείνου του έτους. Σε τιμές Νοεμβρίου 1941, η Γερμανία οφείλει 1.530.033.032.528.819 δραχμές (1 τετράκις εκατομμύριο 530 τρισεκατομμύρια 33 δισεκατομμύρια 32 εκατομμύρια 528 χιλιάδες 819 δραχμές).