Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Καμπανάκι κινδύνου από τους γιατρούς για τα νοσοκομεία

Καμπανάκι κινδύνου, κρούουν οι γιατροί, κάνοντας λόγο για «υγειονομική βόμβα», με τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Τα μέλη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου υπογραμμίζουν ότι κλινικές σε νοσοκομεία κλείνουν, τμήματα δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν εφημερίες γιατί δεν έχουν προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται τα περιστατικά και οι ασθενείς να κινδυνεύουν.

Παράλληλα, οι γιατροί τονίζουν ότι είναι εξοργιστική η αναγκαστική μετανάστευση, το τεράστιο κύμα φυγής των νέων γιατρών στο εξωτερικό, από τη Γερμανία – τη Μεγ. Βρετανία - τη Σουηδία – την Ολλανδία – το Βέλγιο – την Ιταλία – τη Δανία - τη Γαλλία – τη Νορβηγία – την Ελβετία- τις ΗΠΑ – την Κύπρο , μέχρι την Αυστραλία – το Ντουμπάϊ – τη Σαουδική Αραβία – την Τουρκία – τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - το Αμπού Ντάμπι….
«Η εθνική αυτή αιμορραγία σε νέο επιστημονικό δυναμικό (υπολογίζονται σε άνω των 7000 οι νέοι γιατροί που ξενιτεύτηκαν το 2010, το 2011, και το 2012, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2013 ο αριθμός αυτών που φεύγουν είναι τριπλάσιος του αντίστοιχου του 2011), συντελείται την ώρα που τα κενά ιατρικής στελέχωσης είναι εκρηκτικά και στον ΕΟΠΥΥ και στα Νοσοκομεία» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας. Στο διάστημα 2011-2012 οι συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις από το ΕΣΥ ανήλθαν στους 1453 γιατρούς και στο 2013 υπολογίζονται σε 800.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα κενών στα νοσοκομεία:
-           Γ.Ν. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ : Η Ορθοπεδική Κλινική διακόπτει το πρόγραμμα εφημεριών. Κενά έχουν η Παιδιατρική, η Οφθαλμολογική, η Γυναικολογική, η Καρδιολογική, η ΩΡΛ Κλινική, το Νεφρολογικό Τμήμα, το Μικροβιολογικό και η Αιμοδοσία.
-           Γ.Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ : Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, με 60 ασθενείς, έμεινε χωρίς Νεφρολόγο. Κενά παρουσιάζουν η Παιδιατρική Κλινική η οποία αδυνατεί να καλύψει το πρόγραμμα εφημεριών της και απειλείται με κλείσιμο ή συγχώνευση με την αντίστοιχη των Τρικάλων, η Γυναικολογική, η Οφθαλμολογική, η Ουρολογική, η ΩΡΛ Κλινική.
-           Γ.Ν. ΚΙΛΚΙΣ : κανείς Πνευμονολόγος, κενά στη Χειρουργική, την Οφθαλμολογική, την Ουρολογική Κλινική, την Αιμοδοσία και το Μικροβιολογικό Τμήμα.
-           Γ.Ν. ΚΟΜΟΤΙΝΗΣ : δεν υπάρχουν : Νευρολόγος, Γαστρεντερολόγος, Παθολογοανατόμος, Δερματολόγος.
-           Γ.Ν. ΝΑΟΥΣΑΣ : αναστολή λειτουργίας της Γυναικολογικής Κλινικής,                       Αιμοδοσία, Πνευμονολογικό, ΩΡΛ, με 1 μόνον γιατρό.
-           Γ.Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ : Κενά στη Καρδιολογική Κλινική, στη Χειρουργική, στη Παιδιατρική, στο Ακτινολογικό Εργαστήριο.
-           Γ.Ν. ΕΔΕΣΣΑΣ : η Παθολογική Κλινική δανείζεται παθολόγους από το ΓΝ Γιαννιτσών για να καλύψει τις εφημερίες της.
-           Γ.Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ : κενά στη Παιδιατρική Κλινική, στη Γυναικολογική, στην Ορθοπεδική, στο Αναισθησιολογικό, στο Ακτινολογικό, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού
-           Γ.Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ – ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ : κενά στη Παιδιατρική Κλινική, στην Ουρολογική, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, στη ΜΕΘ, στην Αιμοδοσία
-           Γ.Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ : κενά παρουσιάζουν η Ορθοπεδική, η Παιδιατρική, η Παθολογική, η Οφθαλμολογική Κλινική, το Αναισθησιολογικό, το Μικροβιολογικό, δεν λειτουργεί η ΜΕΘ, κανείς Νευρολόγος και ΩΡΛ.

-           Γ.Ν. ΔΡΑΜΑΣ : έκλεισε η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, 1 μόνον ΩΡΛ, 2 Ουρολόγοι, 2 Οφθαλμίατροι, κανείς Παθολογοανατόμος, δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι στο Αναισθησιολογικό και το Ακτινολογικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.