Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Θύελλα διαμαρτυριών για τις μετακινήσεις των 17 δασκάλων

Θύελλα διαμαρτυριών στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς των μικρών μαθητών και όλη την κοινωνία της ανατολικής περιοχής της Θεσσαλονίκης, προκαλεί η εξωφρενική απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την μετακίνηση, στο μέσο της σχολικής χρονιάς, 17 δασκάλων από δημοτικά σχολεία της ανατολικής, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Δεκάδες εκπαιδευτικοί και γονείς συγκεντρώθηκαν λίγο πριν το μεσημέρι στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας για να εκφράσουν την έντονη οργή τους για την ενέργεια αυτή και να ζητήσουν την ανάκλησή της.
Όπως είπαν χαρακτηριστικά πολλοί δάσκαλοι και γονείς, η απόφαση αυτή προκαλεί αναστάτωση και προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των δημοτικών σχολείων της ανατολικής περιοχής, κυρίως στους δήμους Θέρμης και Θερμαϊκού. Τινάζοντας στον αέρα τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών, οι οποίοι, παρά τα κτιριακά προβλήματα και τις ελλείψεις υποδομών εκπαίδευσης, πασχίζουν με υπέρμετρη προσπάθεια να παρέχουν στους μικρούς μαθητές τους όχι μόνο γνώσεις, αλλά και καλλιέργεια του χαρακτήρα τους.
Με την προκλητική υπουργική απόφαση, με αριθμό 204775/16-12-2014, μετακινούνται σε σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης δάσκαλοι από τα δημοτικά σχολεία της Επανομής, της Νέας Μηχανιώνας, του Μεσημερίου, της Κερασιάς και των Νέων Επιβατών του δήμου Θερμαϊκού και τα δημοτικά σχολεία Θέρμης-Τριαδίου, Νέας Ραιδεστού και Καρδίας του δήμου Θέρμης.
Οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής, καυτηρίασαν με έντονο τρόπο την «εν ψυχρώ» μετακίνηση των δασκάλων από τις θέσεις τους, χωρίς να ληφθεί υπόψη η αναστάτωση του να αλλάξουν κάποια παιδιά δάσκαλο στη μέση της χρονιάς, χωρίς να σκεφθεί κανείς την αποδιοργάνωση της τάξης, που θα πρέπει να συνηθίσει ένα καινούριο δάσκαλο, αλλά και την αναστάτωση ολόκληρου του σχολείου για να καλύψει το κενό που δημιουργείται.
«Παιδάκια της Α΄ τάξης, που μόλις άρχισαν να διαβάζουν και να συνηθίσουν την έννοια του δημοτικού, θα αναγκαστούν να αποχωριστούν με όποια συνέπεια θα έχει αυτό στον ψυχισμό τους, στην ηρεμία τους, αλλά και την καθημερινότητά τους», σημείωσαν με έμφαση γονείς του Συλλόγου Γονέων του 3ου δημοτικού σχολείου Θέρμης-Τριαδίου. Για να προσθέσουν: «Τα παιδιά μας δεν είναι άψυχα αντικείμενα, ούτε ρομποτάκια που ότι και να συμβεί δεν τα επηρεάζει. Είναι ψυχούλες με συναισθήματα, ανάγκες και οφείλετε να τα σέβεστε και να τα υπολογίζετε».  
Ο  Περιφερειακός Διευθυντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής ΜακεδονίαςΓεώργιος Καρατάσιος, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την ενέργεια του υπουργείου Παιδείας, έκανε λόγο για «ελλείμματα δασκάλων» στη δυτική Θεσσαλονίκη και «πλεονάσματα δασκάλων» στην ανατολική Θεσσαλονίκη, προκαλώντας την έντονη αγανάκτηση των συγκεντρωμένων. Και πριν καλά-καλά ακούσει όλους τους ομιλητές, αποχώρησε από την αίθουσα.
Σε σύντομη παρέμβασή του ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, καυτηρίασε τόσο την απόφαση του υπουργείου, όσο και τη στάση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Και όπως υπογράμμισε: «Είναι τραγικό να αντιμετωπίζονται οι δάσκαλοι με  “μπακαλίστικη” λογική, αλλά και οι μαθητές, το αύριο του τόπου, ως “κλωτσοσκούφι”». Κάλεσε δε γονείς και δασκάλους ενωμένοι ως μία γροθιά να διεκδικήσουν την ανάκληση των μετακινήσεων και τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Στο ίδιο πνεύμα, καλώντας το υπουργείο Παιδείας και την Περιφερειακή Δεύθυνση να αναλάβουν τις ευθύνες τους, μίλησε επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Θερμαϊκού, Κώστας Βογιατζής, μέλος του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Θερμαϊκού, Άννυ Βουλγαράκη κ.α. Ενώ παρούσα ήταν και η δημοτική σύμβουλος Θερμαϊκού Κατερίνα Χατζηχριστοφή.    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.