Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Οργή για τις ελλείψεις ιατρών στο Κέντρο Υγείας Ν.Μηχανιώνας

Οργισμένοι, είναι οι γονείς στο δήμο Θερμαϊκού, καθώς αυτή την εποχή που τα κρυολογήματα και η γρίπη είναι στην ημερήσια διάταξη, πηγαίνουν τα άρρωστα παιδιά τους στο Κέντρο Υγείας Νέας Μηχανιώνας, το μοναδικό που λειτουργεί στα όρια του δήμου, για να εισπράξουν την απάντηση ότι «δεν υπάρχει παιδίατρος».

Βέβαια, οι γενικοί ιατροί που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας, κάνουν ότι μπορούν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα ασθενή παιδιά, όμως αυτό δεν επαρκεί. Αποτελεί δε ντροπή και όνειδος για έναν δήμο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη, να στερείται των υπηρεσιών παιδιάτρου.
«Κάντε κάτι με το Δήμο, γιατί δεν πιέζει τους αρμόδιους για την τοποθέτηση παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας και τη στελέχωσή του και με τις άλλες θέσεις ιατρικού προσωπικού που εδώ και καιρό παραμένουν κενές», ήταν η κραυγή αγωνίας στα απανωτά τηλεφωνήματα που δεχθήκαμε τις τελευταίες ημέρες.
Πράγματι, εκτός από δύο παιδίατρους που θα έπρεπε να διαθέτει, το Κέντρο Υγείας Ν.Μηχανιώνας που εξυπηρετεί τους 55.000 μόνιμους κατοίκους του δήμου Θερμαϊκού (οι οποίοι υπερβαίνουν τις 100.000 κατοίκους τους θερινούς μήνες με τους παραθεριστές) έχει σοβαρές ελλείψεις και σε άλλες ειδικότητες ιατρικού προσωπικού, όπως τεσσάρων Γενικών Ιατρών, ενός Οδοντίατρου, τριών Νοσηλευτριών, μίας  Κοινωνικής Λειτουργού, ενώ ακόμη είναι απαραίτητη η ενίσχυση της δύναμης του Κ.Υ. σε επισκέπτες ιατρούς των ειδικοτήτων :Ψυχιάτρου, Καρδιολόγου, Ορθοπεδικού, Γυναικολόγου.
Σήμερα, εργάζονται στο Κ.Υ. 10 γενικοί γιατροί,13 νοσηλευτές και 14 διοικητικοί συνολικά στη Ν. Μηχανιώνα και τα περιφερειακά ιατρεία Αγγελοχωρίου, Ν.Κερασιάς, Ν.Επιβατών, Αγ. Τριάδας, Περαίας, και Επανομής.
Ενδεικτική, είναι η κίνηση του Κέντρου Υγείας Νέας Μηχανιώνας το πρώτο εξάμηνο του 2014: Εξετάστηκαν στα ΤΕΠ 32.508 ασθενείς, στα ΤΙ του ΚΥ : 10.523 και στα ΤΙ των ΠΙ: 14.679 ασθενείς.
Όπως δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ν. Μηχανιώνας, κ. Αθανάσιος Συμεωνίδης, σύμφωνα με τη νόρμα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, πρέπει να αντιστοιχεί 1 γιατρός ανά 1.500 με 2.000 κατοίκους. Στη χειρότερη λοιπόν περίπτωση χρειάζονται 24 γιατροί συνολικά και έχει μόνο 10. Επίσης έχει ακόμη ανάγκη από 4 επισκέπτες γιατρούς: Ψυχίατρο κάθε Τετάρτη, ορθοπεδικό και δερματολόγο κάθε Πέμπτη, γυναικολόγο κάθε Παρασκευή και ακτινολόγο κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Τέλος υπάρχει ανάγκη καρδιολόγου και οδοντιάτρου.

Από κει και πέρα βέβαια, υπάρχει άμεση ανάγκη βελτίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων και του ξενοδοχειακού εξοπλισμού του Κ.Υ., καθώς δεν άλλαξε κάτι από τότε που κτίστηκε, το 1986. ΚΙ ακόμη, η απογευματινή λειτουργία των Εργαστηρίων και των ιατρείων, αλλά και η επιστροφή του νέου ασθενοφόρου από το ΕΚΑΒ στο ΚΥ και στελέχωση του με επιπλέον τέσσερα πληρώματα για την επαρκή κάλυψη της ευρείας περιοχής ευθύνης του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.